top of page

Τα 6 καλύτερα είδη τσαγιού για δίαιτα | Πίνονται και κρύα το καλοκαίρι

Έγινε ενημέρωση: 13 Ιουν 2022

Αν θέλετε να βγείτε νικητές στην προσπάθεια δίαιτας, υπάρχει ένα συστατικό που πρέπει να εντάξετε οπωσδήποτε στη διατροφή σας και αυτό είναι το τσάι.


Τα 6 καλύτερα είδη τσαγιού για δίαιτα

Η κατανάλωση τσαγιού σχετίζεται με κάθε είδους οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Και ως μέρος μιας ολοκληρωμένης διατροφής, το τσάι μπορεί επίσης να βοηθήσει να χάσετε κιλά και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, λέει η διαιτολόγος Amy Shapiro στο Business Insider.Αν και υπάρχει περιορισμένος αριθμός μελετών σχετικά με την επίδραση του τσαγιού στην απώλεια βάρους, ορισμένες πρώιμες έρευνες είναι πολλά υποσχόμενες. Ακολουθεί μια ματιά σε έξι είδη τσαγιού που μπορεί να βοηθήσουν στη δίαιτα, καταναλώνονται ευχάριστα και αξίζουν μια θέση στη διατροφή σας χειμώνα - καλοκαίρι.


It's tea time: Τα 6 καλύτερα είδη τσαγιού για δίαιτα


Πράσινο τσάι


Το πράσινο τσάι βοηθάει στην αύξηση της οξείδωσης του λίπους, που σημαίνει ότι βοηθά στη μετατροπή του λίπους σε ενέργεια, η οποία με τη σειρά της προωθεί την απώλεια βάρους, λέει η Shapiro.


Τα 6 καλύτερα είδη τσαγιού για δίαιτα

Αυτό συμβαίνει επειδή το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που ονομάζονται κατεχίνες, συμπεριλαμβανομένου ενός γνωστού ως επιγαλλοκατεχίνης (EGCG), το οποίο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την καύση λίπους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της άσκησης.


Επειδή ωστόσο ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού περιέχει 28 μικρογραμμάρια καφεΐνης, η Shapiro συνιστά να το καταναλώνετε νωρίς την ημέρα, πριν από τις 4 μ.μ., ώστε να μην ενοχλεί τον ύπνο σας, 2-3 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα είναι μία καλή ποσότητα για να χάσετε σταθερά βάρος, φυσικά χωρίς την προσθήκη ζάχαρης ή άλλης γλυκαντικής ουσίας.


Τσάι Oolong


Όπως το πράσινο τσάι, έτσι και το oolong πιστεύεται ότι ενισχύει την απώλεια βάρους βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει το λίπος.


Τα 6 καλύτερα είδη τσαγιού για δίαιτα

Μια μελέτη του 2009 σχετικά με τις επιδράσεις του τσαγιού oolong για την απώλεια βάρους έδειξε:

  • Το 70% των σοβαρά παχύσαρκων συμμετεχόντων που έπιναν 8 γραμμάρια τσαγιού oolong την ημέρα για έξι εβδομάδες έχασαν περισσότερα από δύο κιλά και το 22% έχασαν περισσότερα από έξι κιλά.

  • Το 64% των παχύσαρκων ατόμων και το 66% των υπέρβαρων ατόμων έχασαν περισσότερα από δύο κιλά κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων.

Η κατανάλωση του Oolong, πλούσιου σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βοηθά στην απώλεια βάρους δίνοντας ώθηση στο σώμα σας για να μεταβολίσει τα λιπίδια και να μπλοκάρει τους υδατάνθρακες. Επίσης, βοηθά στην καλύτερη πέψη του φαγητού μετά την κατανάλωση του.


Μαύρο τσάι


Όπως το πράσινο και το λευκό τσάι, έτσι και το μαύρο παρασκευάζεται επίσης από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis, το οποίο περιέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, λέει ο Isaac Robertson, πιστοποιημένος αθλητικός διατροφολόγος, προσωπικός γυμναστής και συνιδρυτής της Total Shape.


Και όπως στο πράσινο τσάι, οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στο μαύρο τσάι μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση της απώλειας βάρους μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων και διεγείροντας τη διάσπαση του λίπους.


Τα 6 καλύτερα είδη τσαγιού για δίαιτα

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι οι υγιείς ενήλικες που έπιναν τρία φλιτζάνια μαύρο τσάι καθημερινά για τρεις μήνες έχασαν περισσότερο βάρος και παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση στην περίμετρο της μέσης από τους συμμετέχοντες που δεν έπιναν.


Τσάι Pu-Erh


Μπορεί η έρευνα σχετικά με τα αποτελέσματα απώλειας βάρους του pu-erh - ενός κινέζικου τσαγιού που έχει υποστεί ζύμωση - να είναι περιορισμένη, ωστόσο τα ευρήματα δεν είναι ασήμαντα.


Τα 6 καλύτερα είδη τσαγιού για δίαιτα
Μειώνει το λίπος στην κοιλιά, δεν επιτρέπει τη συσσώρευση του λίπους.

Μια μικρή μελέτη του 2014 σε ανθρώπους διαπίστωσε ότι οι άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο στους οποίους χορηγήθηκε εκχύλισμα τσαγιού pu-erh έχασαν περίπου δύο κιλά περισσότερα σε διάστημα τριών μηνών από τους συμμετέχοντες που δεν το έκαναν. Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν σε μια μελέτη του 2012 σε ποντίκια.


Μέρος των πλεονεκτημάτων του τσαγιού pu-erh για την απώλεια βάρους θα μπορούσε να είναι το πώς βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ο έλεγχος αυτός είναι σημαντικός για την απώλεια βάρους, επειδή τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να ενεργοποιήσουν τα κύτταρα να αποθηκεύσουν την περίσσεια, αχρησιμοποίητη ζάχαρη ως λίπος.Η διαδικασία ζύμωσης στην οποία περνά το τσάι pur-erh βοηθά επίσης στην προώθηση ενός υγιούς μικροβιώματος, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και κατ' επέκταση στην απώλεια βάρους, λέει η Shapiro.


Λευκό τσάι


Έρευνες δείχνουν ότι το λευκό τσάι έχει παρόμοια αντιοξειδωτικά με το πράσινο τσάι, τα οποία προάγουν την απώλεια βάρους ενισχύοντας την καύση λίπους. Το λευκό τσάι έχει δεχθεί τη λιγότερη επεξεργασία από τα υπόλοιπα είδη τσαγιού. Μαζεύεται όσο το φυτό είναι ακόμη νεαρό και διαθέτει πολύ περισσότερες πολυφαινόλες από τα άλλα είδη τσαγιού. Πιο συγκεκριμένα έχει 3 φορές περισσότερες πολυφαινόλες από το πράσινο τσάι. 


Τα 6 καλύτερα είδη τσαγιού για δίαιτα

ατικότητα, μια μελέτη του 2009 έδειξε ότι το διάλυμα εκχυλίσματος λευκού τσαγιού που περιέχει πολυφαινόλες αύξησε τη διάσπαση των λιποκυττάρων.


Τσάι ιβίσκου


Το τσάι ιβίσκου είναι ένα είδος τσαγιού από βότανα που παρασκευάζεται από το ανθοφόρο φυτό ιβίσκου. Απαιτείται μεγαλύτερη έρευνα για να προσδιοριστεί πόσο αποτελεσματικό είναι για την απώλεια βάρους, αλλά ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το τσάι ιβίσκου προστατεύει από την παχυσαρκία.


Τα 6 καλύτερα είδη τσαγιού για δίαιτα

Μια μικρή μελέτη με 36 υπέρβαρα άτομα διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν εκχύλισμα ιβίσκου έχασαν περισσότερο σωματικό λίπος σε διάστημα 12 εβδομάδων από τους συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό φάρμακο.


Τα 6 καλύτερα είδη τσαγιού για δίαιτα

Το τσάι ιβίσκου είναι ένα τσάι από βότανα που δεν περιέχει καφεΐνη, επομένως μπορείτε να το απολαύσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας παγωμένο ή ζεστό.


τσαι
Όλα τα τσάι που περιγράφονται στο άρθρο θα τα βρείτε στο κατάστημα Γλυκοπίπερο στη Νέα Μάκρη

Άλλα τσάι που φημίζονται για τις διαιτητικές τους ιδιότητες είναι το τσάι Rooibos ή κόκκινο τσάι, γνωστό και ως «διαμάντι της Αφρικής» και το παραδοσιακό ρόφημα της Νοτίου Αμερικής Yerba Mate tea, το οποίο προέρχεται από τα φύλλα του δέντρου Mate. Άλλα βότανα που αποδεδειγμένα βοηθούν στο αδυνάτισμα και μπορείτε να δοκιμάσετε είναι η Λουίζα, η Σημύδα και η Μέντα.


Όλα τα τσάι - ροφήματα που περιγράφονται στο άρθρο μπορείτε να τα βρείτε στο κατάστημα Γλυκοπίπερο, πάνω στην κεντρική πλατεία της Νέας Μάκρης. Ο Γιώργος και η Ευαγγελία είναι πλήρως ενημερωμένοι και πρόθυμοι να σας κατατοπίσουν σχετικά, ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες.


Βιολέττα Αθανασιάδου

 

Πηγή: iefimerida.gr

Comments


bottom of page