top of page

Τι είναι το Cottagecore: Η τάση που αναδείχθηκε στην καραντίνα | Στιλ και τρόπος ζωής εξοχής

Έγινε ενημέρωση: 4 Ιαν 2021Φέτος το φθινόπωρο, μας βρίσκει λίγο επιφυλακτικούς, λίγους μόλις μήνες μετά την καραντίνα στην οποία υποχρεώθηκε μεγάλο μέρος της υφηλίου και τον κορωνοϊό που εξακολουθεί να επηρεάζει τις ζωές όλων μας, αλλά και τον τρόπο που ζούμε στο σπίτι.

Στη διάρκεια λοιπόν της καραντίνας μια τάση, που όπως φαίνεται, αναδείχθηκε και συνεχώς αυξάνεται σε δημοτικότητα, είναι το cottagecore.Τι είναι η τάση cottagecore


Έχει να κάνει με την εμφάνιση και τη ζωή σαν να είστε σε κάποιο βουκολικό περιβάλλον, ακόμα κι αν δεν μένετε σε αγρόκτημα. Αλλά από πού προήλθε το cottagecore; Και γιατί αυτή η τάση που φαίνεται τόσο παραδοσιακή έγινε τόσο δημοφιλής το 2020;

Το Cottagecore - επίσης γνωστό ως farmcore ή countrycore - είναι πάνω απ' όλα μια αισθητική που εμπνέεται από τη ζωή στην ύπαιθρο. Κηπουρική, πρασινάδα, λουλούδια, ζώα αλλά και ανάλογη ενδυμασία. Νιώθει κανείς ότι αυτή η τάση ταιριάζει στην ύπαιθρο!

«Θα το περιέγραφα ως μια αισθητική βασισμένη σε μια ήσυχη, απλή ζωή γεμάτη με καλή και υγιεινή διατροφή, ζώα, άνετα ρούχα και μια βαθιά ριζωμένη εκτίμηση για τη φύση και τον φυσικό κόσμο » λέει στην βρετανική Huffington Post η συγγραφές Κάθριν Λιβεσέι, που μένει στην Αγγλία.
Η Λιβεσέι υιοθέτησε το cottagecore από τότε που ήταν παιδί, πριν γίνει ακόμα τάση, λέγοντας ότι «δεν ήξερα καν ότι η αισθητική μου έχει όνομα».Μάλιστα, αν κάνετε αναζήτηση στο Instagram με το hashtag #cottagecore η Λιβεσέι, είναι ένα από τα πρόσωπα που θα βρείτε. Η κοινότητα cottagecore ακμάζει στο Instagram, με περισσότερες από 700.000 δημοσιεύσεις ενώ οι φωτογραφίες που θα βρείτε είναι χωράφια με λουλούδια, εξοχικές κατοικίες με αμπέλια και όμορφα διακοσμημένα κέικ.

Όσο για τους followers του cottagecore; Είναι άνθρωποι που υιοθετούν όλα όσα προσφέρει η σύγχρονη ζωή αλλά αγαπούν την παράδοση και τη φύση.Με λίγα λόγια το cottagecore, είναι μια αισθητική που αναφέρεται με τον πιο ρομαντικό τρόπο στην απλότητα της εξοχικής ζωής, με τους Instagrammers να κρατάνε ψάθινα καλάθια γεμάτα λουλούδια και να ψήνουν σπιτικά γεύματα σε ειδυλλιακές απομακρυσμένες τοποθεσίες.Γιατί η τάση cottagecore μοιάζει παρήγορη στα χρόνια του κορωνοϊού;


Προφανώς επειδή σε συνδυασμό με την παγκόσμια πανδημία, αυτή η λαχτάρα για απλούστερες και πιο ξέγνοιαστες μέρες και την επιστροφή στα βασικά, έφτασε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή.Μάλιστα, το cottagecore έχει τη δική του σελίδα στη Wikipedia, ενώ οι αναζητήσεις του στο Google έχουν αυξηθεί ραγδαία από τον Μάρτιο, με αποκορύφωμα το καλοκαίρι. Ακόμα και το εξώφυλλο του τελευταίου άλμπουμ της Taylor Swift, «Folklore», μοιάζει με κάτι από ένα κολλάζ cottagecore. Αρκούν όμως αυτά για να γίνει τόσο δημοφιλές;Όλα δείχνουν πως ναι. Η συνεχιζόμενη κρίση του κορωνοϊού, αναγκάζει πολλούς από εμάς - ακόμα κι αν δεν υπάρχει καθολικό lockdown - να μείνουμε μέσα και να αντιμετωπίσουμε το άγχος, την πλήξη και τη σύγχυση. Και το Cottagecore προσφέρει την ευκαιρία να ξεχάσουμε, έστω για λίγο, όλα όσα συμβαίνουν, εξυμνώντας την απλότητα του country life. Φαίνεται λοιπόν πως το cottagecore δεν είναι ένα περαστικό trend, αλλά ήρθε για να μείνει.Πώς μπορώ να υιοθετήσω το cottagecore;Μπορεί αυτή την περίοδο η ζωή στην εξοχή να ακούγεται πολύ ωραία, όμως, η μετάβαση στην εξοχή δεν είναι τόσο εύκολη. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως υπάρχουν κι εκείνοι που προτιμούν να βρίσκονται σε μια αίθουσα meeting στον τρίτο όροφο μιας εταιρίας, παρά να δαμάζουν ένα άλογο. Αυτό ακριβώς προσφέρει το cottagecore. Δεν χρειάζεται δηλαδή να το εφαρμόσετε σε ένα αγρόκτημα στην εξοχή, αλλά μπορείτε να το υιοθετήσετε πολύ εύκολα και στην δική μας καθημερινότητα.
«Δεν υπάρχει βιβλίο κανόνων. Πρόκειται για μια απλή, καλή περιποίηση και υγιεινή ζωή», υπογραμμίζει η Λιβεσέι. Και η τάση αυτή σίγουρα βοήθησε αρκετούς ανθρώπους να παραμείνουν θετικοί ενώ έμειναν σπίτι.


«Γνωρίζοντας ότι μπορούσα να πλέκω, να υφαίνω, να ψήνω, να κεντώ, να φυτεύω λουλούδια και λαχανικά στο περβάζι μου, όλα αυτά με βοήθησαν να κρατήσω απασχολημένο το μυαλό μου», προσθέτει η Λιβεσέι.

Ίσως βέβαια να αναρωτιέστε μήπως το cottagecore δεν θα έχει ισχύ μετά την πανδημία. Όταν τελειώσει η ιστορία με τον κορωνοϊό, αυτη η τάση θα εξακολουθεί να υπάρχει;Αυτό είναι δύσκολο να το πούμε, καθώς έχουμε δυστυχώς κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει πραγματικά αυτή η πανδημία. Όμως η τάση αυτή είναι περισσότερο τρόπος ζωής, παρά μια τάση μόδας.ΔημοσιόγραφοςComments


bottom of page