top of page

Τι συνδυασμό κρασιών να επιλέξω για το πασχαλινό μου γεύμα;

Το κρασί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ο ρόλος του είναι να αναδείξει και να υπερυψώσει το πιάτο το οποίο συνοδεύει και αντιστρόφως - το πιάτο να ευνοήσει την έκφραση του κρασιού με έναν αρμονικό κι επιτυχημένο συνδυασμό.


Τι συνδυασμό κρασιών να επιλέξω για το πασχαλινό μου γεύμα;

Πολλές φορές έχεις αναρωτηθεί με ποιο κρασί να συνοδεύσεις το πιάτο σου! Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις, για να πετύχεις τον τέλειο συνδυασμό:

  1. Αύξησε σταδιακά την ποιότητα: Σε ένα γεύμα, ξεκίνησε με πιο φίνα, κομψά κρασιά και συνέχισε με κρασιά πιο γεμάτου σώματος και πιο πλούσια σε αρώματα.

  2. Σεβάσου την ισορροπία των δυνάμεων: Είναι καλύτερα να ξεκινήσεις με έναν αφρώδη οίνο για να αφυπνίσεις τη γεύση σου, να συνεχίσεις με ένα λευκό ή ροζέ κρασί, έπειτα να ακολουθήσεις με ένα ερυθρό, για να καταλήξεις σε ένα γλυκό κρασί.

  3. Συνδύασε τα χρώματα : Τα λευκά κρασιά συνδυάζονται καλύτερα με ανοιχτόχρωμα πιάτα όπως σούπες, πουλερικά, ζυμαρικά, σαλάτες, ψάρια και θαλασσινά. Ένα ερυθρό κρασί συνδυάζεται καλύτερα με κόκκινο κρέας και αλλαντικά.

Στόχος είναι να υπάρχει αρμονία ανάμεσα στον κάθε συνδυασμό κρασιού και φαγητού και να μην καλύπτει ή αλλοιώνει το ένα τις γεύσεις του άλλου.

Μερικά γαστρονομικά κόλπα για να εκπλήξεις τους καλεσμένους σου:

Τι συνδυασμό κρασιών να επιλέξω για το πασχαλινό μου γεύμα;
  • Ισορρόπησε την λιπαρότητα ενός κόκκινου κρέατος με ένα ερυθρό κρασί πλούσιο σε τανίνες. Όσο περισσότερο λιπαρό είναι το κρέας, τόσο περισσότερο τανικό πρέπει να είναι το κρασί. Πιάτο όπως αρνί στη σούβλα ή στο φούρνο θα τo συνοδεύσουμε αναμφίβολα με ένα κόκκινο κρασί λιγότερο ή περισσότερο πλούσιο σε τανίνες αντίστοιχα.

  • Συνδύασε ένα όξινο πιάτο ή ένα πιάτο με όξινη σάλτσα με ένα λευκό κρασί με πλούσια οξύτητα και φρεσκάδα.

  • Φρούτα και επιδόρπια συνδυάζονται ιδανικά με ένα γλυκό κρασί.

Όσον αναφορά τα τυριά, καπνιστά τυριά συνδυάζονται αρμονικά με κόκκινα παλαιωμένα σε βαρέλι κρασιά, ενώ γλυκά τυριά τύπου γκούντα και γραβιέρες συνδυάζονται με λευκά αρωματικά κρασιά.

Ο ερυθρός ξηρός οίνος του Οινοποιείου Ζεγγίνης (Αγιωργίτικο Merlot) έχει έναν πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα και τανίνες στρογγυλές και βελούδινες. Βρίσκουμε αρώματα ώριμων μούρων, κερασιών και φραγγοστάφυλλου. Προτίμησε αυτό το κρασί για πιάτα με κρέας ψητό ή μαγειρευτό με σάλτσα ή και πικάντικο και γιατί όχι με ένα ριζότο. Είναι ένα θαύμα όταν συνδυάζεται με επιδόρπια που έχουν βάση τη σοκολάτα και ιδίως τη μαύρη σοκολάτα, όπως ένα σουφλέ ή μια σοκολατένια τάρτα.


Τι συνδυασμό κρασιών να επιλέξω για το πασχαλινό μου γεύμα;

Ο λευκός ξηρός οίνος του Οινοποιείου Ζεγγίνης (Σαββατιανό) είναι ένα κρασί δροσερό και φρουτώδες. Δίνει στα πιάτα σου φρεσκάδα χάριν στα αρώματα του λεμονιού, του ακτινίδιου και του φρέσκου νεκταρινιού. Σου προτείνω να το δοκιμάσεις σαν συνοδευτικό με μαγειρίτσα ή σαν απεριτίφ!


κρασία Μαραθώνα Ζεγγίνης
bottom of page