top of page

Το ανοιξιάτικο Μπούζι

Έγινε ενημέρωση: 4 Ιαν 2021

Το Μπούζι ανήκει στην οικογένεια Aizoaceae, το επιστημονικό του όνομα είναι Carpobrotus edulis και έχει καταγωγή από την Νότια Αφρική. Αποτελείται κυρίως από το άνθος του, από τον καρπό δηλαδή, το φρούτο του και τα φύλλα του.

Τα άνθη του είναι μεγάλα, απέταλα, με τους περιφερειακούς στήμονες να δίνουν την εντύπωση στεφάνης. Ανθίζει από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, όπου την περίοδο αυτή παρέχεται στις μέλισσες γύρη ενώ οι σπόροι του ωριμάζουν από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο. Τα άνθη στο συγκεκριμένο είδος έχουν κίτρινο και ανοικτό ροζ χρώμα τα οποία ανοίγουν το πρωί με την εμφάνιση του ήλιου και κλείνουν το βράδυ.

Έχει σαρκώδη φύλλα, τριγωνικά, μήκους 5-8 cm, κυρτά, έντονα πράσινα και γυαλιστερά. Γενικά, το μπούζι αναπτύσσεται καθ'όλη την διάρκεια του χρόνου και μπορεί να περάσει το 1 μέτρο. Τα φύλλα του και ο καρπός του είναι βρώσιμα.


Στην νότια Αφρική συλλέγονται τα φρούτα του και είτε καταναλώνονται φρέσκα είτε γίνονται μαρμελάδα!

Είναι ένα φυτό με ελάχιστες απαιτήσεις σε περιποιήσεις. Αντέχει στην ξηρασία, τα άλατα του εδάφους και την αρμύρα της θάλασσας. Χρειάζεται πολύ ήλιο και αρκετό χώρο για να εξαπλωθεί άρα θέλει ζεστές και ηλιόλουστες θέσεις. Αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι -4°C και δεν ανέχεται το πάτημα.


Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι το Μπούζι βοηθάει στην μείωση της διάβρωσης του εδάφους επειδή κρατάει αρκετές ποσότητες νερού στα φύλλα του και εξαπλώνεται πολύ εύκολα. Επίσης, είναι ιδανικό για την κάλυψη ξηρών εδαφών. Χρησιμοποιείται και σε φυτοδοχεία και δημιουργεί ωραία κρεμαστή βλάστηση. Ακόμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πετρώδεις εκτάσεις, πλακόστρωτες πλαγιές και κατά μήκος των οδικών αναχωμάτων και γενικά όπου χρειάζεται προστασία του εδάφους από διάβρωση. Είναι ένα ιδανικό φυτό για παράκτιους κήπους καθώς ανέχεται τα σταγονίδια της θάλασσας και αναπτύσσεται εύκολα σε αμμώδες έδαφος.


Το Carpobrotus edulis κατατάσσεται στα φαρμακευτικά φυτά και χρησιμοποιείται παραδοσιακά από θεραπευτές σε περιπτώσεις μολύνσεων σε ασθενείς με HIV/AIDS.

Το μοναδικό μειονέκτημα που έχει το φυτό είναι ότι θέτει ένα σοβαρό οικολογικό πρόβλημα καθώς σχηματίζει τεράστιες μονοειδικές ζώνες, μειώνοντας έτσι τη βιοποικιλότητα. Με αυτόν τον τρόπο ανταγωνίζεται πολλά απειλούμενα είδη φυτών για θρεπτικά συστατικά, νερό, φως και χώρο.


Στον δήμο Μαραθώνα μπορούμε να παρατηρήσουμε το ανοιξιάτικο Μπούζι σε πολλά παραθαλάσσια σημεία από κοντά. Για παράδειγμα δίπλα στο λιμανάκι της Νέας Μάκρης και μετά το ξενοδοχείο Golden Coast παράλληλα με τον πεζόδρομο.

Το Μπουζι

Φοιτήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Φωτογραφία εξωφύλλου: Ioanna_Galanos_Photography Κίτρινο Μπούζι στη Νέα Μάκρη

Commentaires


bottom of page