top of page

Το Δασικό Φυτώριο της Αττικής | Ο αγώνας για την αναβίωση του πρασίνου

Στους πρόποδες της Πάρνηθας το 1977, ιδρύθηκε το Δασικό Φυτώριο Αμυγδαλέζας. Μαζί με το Δασικό Φυτώριο Πάρνηθας στην Αγία Τριάδα, είναι τα 2 δημόσια φυτώρια που εξυπηρετούν τις ανάγκες ολόκληρης της Αττικής!


Το Δασικό Φυτώριο της Αττικής
Τα κτίρια υποδοχής του Δασικού Φυτωρίου Αμυγδαλέζας | Φωτ.: Κώστας Τόλης

Σε μία έκταση 300 στρεμμάτων παράγονται πιστοποιημένα ενδημικά φυτά με σκοπό να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες αναδάσωσης στην Αττική αλλά και στους όμορους δήμους όπως στην Εύβοια. Δενδρύλλια και θάμνοι δίνονται επιπλέον σε συλλόγους, σε δήμους –για εμπλουτισμό του αστικού πρασίνου– στο στρατό όπως για παράδειγμα στις κατασκηνώσεις του Άγιου Αντρέα, και στην πολεμική αεροπορία. Η υπηρεσία προμήθευσε το WLM με 350 δέντρα και θάμνους στη δενδροφύτευση που πραγματοποίησε το 2021 στο Μάτι.


Το Δασικό Φυτώριο της Αττικής
Δασικό Φυτώριο Αμυγδαλέζας | Φωτ.: Κώστας Τόλης

Το δασικό φυτώριο υπολειτουργεί...


Όπως μας είπε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής και δασολόγος κα. Ιωάννα Βέρδη «Λόγω κορονοϊού, τα τελευταία 2 χρόνια, δυστυχώς δεν έχουν γίνει πολλές δράσεις δενδροφύτευσης, οπότε για την ώρα υπάρχει επάρκεια φυτών στο φυτώριο. Ειδικά, μετά την καταστροφή στο Μάτι πολλά πεύκα έχουν μείνει στα αζήτητα, αφού ο κόσμος δεν τα θέλει. Δεν γίνεται όμως να αλλοιώσουμε τη χλωρίδα της χώρας και το πεύκο δεν αποτελεί αιτία πυρκαγιάς. Άλλοι είναι οι παράγοντες».


Το Δασικό Φυτώριο της Αττικής
Μετά την καταστροφή στο Μάτι πολλά πεύκα έχουν μείνει στα αζήτητα... | Φωτ.: Κώστας Τόλης


Το Φυτώριο Αμυγδαλέζας παρήγαγε 1.500.000 φυτά, ενώ σήμερα παράγει μόλις το 1/3...

«Η Δασική Υπηρεσία μετά από τα μνημόνια και την πολυετή κρίση που πέρασε η χώρα μας είναι πολύ ριγμένη», τονίζει η κα. Βέρδη. «Δεν έχει χρήματα, δεν έχει κόσμο, δεν έχει δασικό προσωπικό. Έχει να προσληφθεί προσωπικό πολλά χρόνια. Και φανταστείτε τώρα υπάρχουν μόλις 4 δασολόγοι σε ολόκληρη την υπηρεσία!


Το φυτώριο Αμυγδαλέζας χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμό |
Το φυτώριο Αμυγδαλέζας χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμό | Φωτ.: Κώστας Τόλης

"Η υποχρηματοδότηση σημαίνει ότι έχουμε μείνει στάσιμοι. Ο εξοπλισμός και η τεχνολογία που διαθέτουμε πλέον δεν είναι κατάλληλη. Το φυτώριο χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμό. Αναμένουμε κάποια ευρωπαϊκά κονδύλια που θα μας βοηθήσουν σε αυτό."


Το Δασικό Φυτώριο Αμυγδαλέζας
Το Δασικό Φυτώριο Αμυγδαλέζας | Φωτ.: Κώστας Τόλης

Στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης υπάρχουν εταιρείες που κάνουν χορηγίες οι οποίες βοηθούν στη λειτουργία της υπηρεσίας μας. Μία από αυτές είναι η Motor Oil.


Το εκκοκκιστήριο


Με την υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ του ΥΠ.ΕΝ. και της Motor Oil, τον Οκτώβριο 2021, ξεκίνησε η στήριξη του Κέντρου Επεξεργασίας, Ελέγχου και Πιστοποίησης του Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, στην Αμυγδαλέζα Αττικής.


Το εκκοκκιστήριο Αμυγδαλέζας
Το εκκοκκιστήριο Αμυγδαλέζας | Φωτ.: Κώστας Τόλης

Το εκκοκκιστήριο Αμυγδαλέζας είναι ο μοναδικός προμηθευτής πιστοποιημένων σπόρων για δημόσια (~ 10 πανελλαδικώς) και ιδιωτικά φυτώρια. Με την υποστήριξη της Motor Oil έχουν γίνει οι απαιτούμενες βελτιώσεις σε επίπεδο επιστημονικού εξοπλισμού, αλλά και σημαντικές προσθήκες σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Επιπροσθέτως, έχουν γίνει ενέργειες για τη συντήρηση του υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς επίσης για τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων και των κτηριακών υποδομών. Ο απώτερος στόχος της υλικοτεχνολογικής υποστήριξης σύγχρονων μεθόδων παραγωγής, της πιστοποίησης και της σποροσυλλογής είναι η δημιουργία ενός πρότυπου Βιοκλιματικού Κέντρου και Εθνικής Τράπεζας Δασικών Γενετικών Πόρων.


Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η ποιοτική αναβάθμιση μίας πολύτιμης υπηρεσίας, η οποία φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε μία πρότυπη Τράπεζα Δασικού Γενετικού Υλικού για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας της Χώρας.




Ευχαριστούμε τον εθελοντή φωτογράφο μας Κώστα Τόλη για την κάλυψη του ρεπορτάζ.



Σόνια Γεροδήμου

 


https://www.apdattikis.gov.gr/

bottom of page