top of page

Το καινούριο τραγούδι του Βαγγέλη Γερμανού| Τελειώνει επιτέλους το «αρσενικό παλαιάς κοπής»;

Έγινε ενημέρωση: 20 Μαΐ 2021

Εμπνευσμένος από γεγονότα της επικαιρότητας, ο Βαγγέλης Γερμανός

παίρνει θέση για το φαινόμενο της σεξουαλικής βίας.


Ένα αυτοσαρκαστικό τραγούδι, με θέμα ένα - κακό - στερεότυπο ετών, ή αλλιώς, ένα κοινωνικό φαινόμενο που αρνείται να πεθάνει..

Στο βίντεο-κλιπ του καινούργιου τραγουδιού του Βαγγέλη Γερμανού «Αρσενικό Παλαιάς Κοπής» οι «στάχτες» του «Αρσενικού παλαιάς κοπής» σκορπίζονται. Φτάσαμε πράγματι στο τέλος του; Είναι γεγονός ότι το τέλος του ξεκίνησε αποφασιστικά με το κίνημα του ελληνικού #metoo, χάρη στις καταγγελίες της Ελληνίδας ιστιοπλόου Σοφίας Μπεκατώρου.


Στιγμιότυπο από το βίντεο κλιπ Αρσενικό Παλαιάς ΚΟπής βαγγελης γερμανός
Στιγμιότυπο από το βίντεο κλιπ

«Το τελευταίο νέο που εισέπραξα από την επικαιρότητα ήταν ότι απέναντι, στην Τουρκία, τριακόσιες γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους άνδρες τους. Το νούμερο μου έκανε τρελή εντύπωση. Θα μπορούσα να προσθέσω στα γεγονότα της επικαιρότητας που με επηρέασαν, τη δήλωση του Χαϊκάλη ότι είναι αρσενικό παλαιάς κοπής αλλά αυτός είναι φαιδρή περίπτωση, πιο πολύ μοιάζει με τον Αρχοντοχωριάτη του Μολιέρου παρά με αρσενικό παλαιάς κοπής. Αλλά πιο σοβαρές αφορμές είναι οι πράξεις των ανθρώπων, τα περιστατικά όπως ο τύπος που πήγε στη Μακρινίτσα στο Πήλιο και σκότωσε την πρώην κοπέλα του και τον αδελφό της. Συμβαίνουν δηλαδή, τρελά, απίθανα πράγματα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Γερμανός στον Θανάση Διαμαντόπουλο από το iefimerida.gr.


Στιγμιότυπο από το βίντεο κλιπ με τον Βαγγέλη Γερμανό να τραγουδάει το "Αρσενικό Παλαιάς Κοπής"
Στιγμιότυπο από το βίντεο κλιπ με τον Βαγγέλη Γερμανό να τραγουδάει το "Αρσενικό Παλαιάς Κοπής"

«…Είναι μια ψυχολογία και μια βεβαιότητα που υπάρχει στο μυαλό συνήθως των ανδρών, χωρίς να αποκλείεται και το άλλο φύλο, γιατί το αρσενικό παλαιάς κοπής μπορεί να είναι και μια γυναίκα, δεν έχει σημασία το φύλο αρκεί να είναι αγκιστρωμένες σε μια ιδέα που ανήκει στο παρελθόν. Κι έχουν ξεπεραστεί από την ίδια τη ζωή. Ακόμα και από τη σημερινή θρησκεία που δεν είναι άλλη από τον ανθρωπισμό. Αυτός, εφόσον υπάρχει, λέει ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι το υπέρτατο αγαθό, πως μπαίνουν οι άνθρωποι και κυρίως οι άνδρες στη διαδικασία να σκοτώνουν τις γυναίκες τους; Ή να νομίζουν ότι είναι πράγματα και μπορούν με αυτά να ικανοποιούν τις ορέξεις τους, ανά πάσα στιγμή;».


Το θέμα είναι να ξεπεράσουμε κάθε μορφή σωβινισμού ακόμα και του ανδρικού. Σύμφωνα με τον Έλληνα συνθέτη και τραγουδιστή «Το τέλος αυτής της ιδεοληψίας θα συμβεί όταν αλλάξει η συμπεριφορά μας. Άρα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Δε σημαίνει ότι επειδή βγήκε νόμος θα σταματάνε να δέρνουν τις γυναίκες. Εδώ οι άνθρωποι πιστεύουν σε μύθους που έχουν ξεπεραστεί εδώ και αιώνες. Ίσως ένα τραγούδι να βοηθούσε σε αυτήν την αλλαγή συμπεριφοράς που προανέφερα. Για άλλους μπορεί να είναι μια εμπειρία. Χρειάζεται να γίνει μια προσπάθεια πάντως για να αλλάξει η συμπεριφορά μας μια, θα έλεγα αυτοεκπαίδευση».


Όπως λέει και το τραγούδι «μα κανένας δε φταίει για το χάλι μου, σπάσιμο θέλει το κεφάλι μου».

Ενορχήστρωση μ' ενδιαφέρον και βάθος, βίντεο με κινηματογραφική εσάνς

και ευφυή σκηνοθεσία με επιλογή τοποθεσίας τη Νέα Μάκρη, σ' έναν ιδιαίτερο "αποχαιρετισμό". Η ηχογράφηση έγινε στο προσωπικό στούντιο στο Σχινιά.


Βαγγέλης Γερμανός: Στίχοι, Μουσική, Κιθάρα, Τραγούδι Ούγκο Βάρβογλης: Σαξόφωνο, Μπάσο, Προγραμματισμός, Ηχογράφηση, Μίξη, Μάστερινγκ, Σκηνοθεσία Συμμετέχουν: Α.Γεωργουλοπούλου, Χ.Βουδούρη, Ε.Φθενάκη, Ά.Μιχαλόπουλος, Μ.Στεφανόπουλος


 

Ευχαριστούμε τον φωτογράφο μας Χρήστο Μαλέτσικα για την παραχώρηση της φωτογραφίας.


Comments


bottom of page