top of page

Το λιμανάκι της Νέας Μάκρης | Φρέσκα ψάρια κάθε μέρα από το καΐκι στο πιάτο σας!

Έγινε ενημέρωση: 4 Ιαν 2021

Πολύς κόσμος, ακόμη και κάτοικοι της πόλης μας αλλά και ολόκληρου του Δήμου Μαραθώνα, ίσως να μην γνωρίζουν ότι στο λιμάνι της Νέας Μάκρης δραστηριοποιείται ο "Αλιευτικός Σύλλογος Η Νέα Μάκρη", που αυτή τη στιγμή αριθμεί 12 ενεργά καΐκια.


Τα καίκια των ψαράδων στο λιμανάκι της Νέας Μάκρης | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας
Τα καΐκια των ψαράδων στο λιμανάκι της Νέας Μάκρης | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Πρόκειται για τους επαγγελματίες ψαράδες που πουλάνε τα φρεσκότατα ψάρια τους καθημερινά τα πρωινά 7:30 – 12:30 στο γραφικό λιμανάκι της Νέας Μάκρης και συμβάλλουν στη διαμόρφωση αυτής της πανέμορφης γραφικής εικόνας της ακτογραμμής.


Κάθε πρωί στον πεζόδορμο της Νέας Μάκρης οι ψαράδες διαθέτουν προς πώληση  φρέσκα ψάρια | Φωτ. Χρήστος Μαλέτσικας
Κάθε πρωί στον πεζόδορμο της Νέας Μάκρης οι ψαράδες διαθέτουν προς πώληση φρέσκα ψάρια | Φωτ. Χρήστος Μαλέτσικας

Το We Love Marathon συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Γιάννη Αθηναίο και αρκετά μέλη του Αλιευτικού Συλλόγου "Η Νέα Μάκρη" και μας απάντησαν στις ακόλουθες ερωτήσεις:

Πότε μπορούμε να ψωνίσουμε ψάρια στο λιμάνι της Νέας Μάκρης;


Οι επαγγελματίες ψαράδες φέρνουν κάθε πρωί από τις 7:30 έως τις 12:30, όλο τον χρόνο, χειμώνα- καλοκαίρι, Σαββατοκύριακα και αργίες στο λιμανάκι της Νέας Μάκρης την βραδινή ψαριά τους και τη διαθέτουν προς πώληση.

Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει ως προς τον καιρό είναι ο αέρας μεγαλύτερος των 5 μποφόρ, μιας και τότε τα καΐκια είναι επικίνδυνο να αποπλεύσουν.


Ο πρόεδρος του "Αλιευτικού Συλλόγου Η Νέα Μάκρη" στο καΐκι του "Ο Αρμενιστής" εν ώρα δουλειάς | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας
Ο πρόεδρος του "Αλιευτικού Συλλόγου Η Νέα Μάκρη" Γιάννης Αθηναίος, στο καΐκι του "Ο Αρμενιστής" εν ώρα δουλειάς | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Σημαντικές πληροφορίες:

  • Τα ψάρια καθαρίζονται μπροστά σας.

  • Ο πελάτης μπορεί να δώσει και τηλεφωνικές παραγγελίες στους ψαράδες.

  • Διανομή κατ’ οίκον δεν γίνεται για υγειονομικούς λόγους, μόνο κατ’ εξαίρεσίν σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες.

  • Επισκεφτείτε τη σελίδα του συλλόγου στο Facebook: Αλιευτικός Σύλλογος "Η Νέα Μάκρη"

Τι ψάρια ψαρεύονται;


Οι ψαράδες ψαρεύουν στο Νότιο Ευβοϊκό και αλιεύουν τα ελεύθερα ψάρια της θάλασσάς μας.Για τους γνώστες του βυθού:

  • όλο το χρόνο υπάρχουν μπαρμπούνια, κουτσομούρες, λυθρίνια, σαργοί, τσιπούρες, τσαούσια

  • τη ζεστή εποχή (μέσα άνοιξης έως μέσα φθινοπώρου) υπάρχουν σφυρίδες, στείρες, συναγρίδες, φαγκριά, σκορπίνες

  • τον κρύο καιρό (μέσα φθινοπώρου έως μέσα άνοιξης) υπάρχουν σουπιές, καλαμάρια, χταπόδια, παλαμίδες, τονάκια, κέφαλοι, λούτσοι, βραστόψαρα.


Πως διαμορφώνονται οι τιμές;


Το μέγεθος του ψαριού και το είδος του καθορίζουν την τιμή του. Υπάρχουν 3 κατηγορίες:

  • Α’ κατηγορία (τα μεγάλα ψάρια): 25-28 ευρώ το κιλό

  • Β’ κατηγορία: 15- 22 ευρώ το κιλό

  • Γ’ κατηγορία: 5-10 ευρώ το κιλό

Γιατί να ψωνίσει κάποιος από τα καΐκια του Αλιευτικού Συλλόγου "Η Νέα Μάκρη";


Καταναλωτική συνείδηση

  • Η τιμές των ψαριών είναι κατ’ ελάχιστον 20% πιο οικονομικές από τις τιμές αντίστοιχης ποιότητας ψαριών των ψαράδικων.

  • Οι ψαράδες μας δέχονται και τηλεφωνικές παραγγελίες.

  • Τα ψάρια είναι πάντοτε φρέσκα και αλιευμένα το ίδιο βράδυ από τις θάλασσες της περιοχής μας. Για να το πετύχουν αυτό, οι ψαράδες προσαρμόζουν την ψαριά τους με τη ζήτηση που υπάρχει στο λιμάνι. Έτσι εξασφαλίζουν ότι δεν ψαρεύουν μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που θα πουλήσουν. Τα ψάρια δεν είναι ποτέ νοθευμένα. Αντιθέτως, είναι κατά αποκλειστικότητα ψάρια ελεύθερα, όχι ιχθυοτροφείου.

  • Τα ψάρια καθαρίζονται μπροστά σας!

  • Σωστή συντήρηση των αλιευμάτων: Οι ψαράδες αποθηκεύουν τα ψάρια που αλιεύουν τις πρώτες πρωινές ώρες κατευθείαν στο παγόνερο, επομένως δεν μένουν εκτεθειμένα, δεν αλλοιώνονται καθόλου και διατηρούν τη νεκρική ακαμψία τους. Τα ψάρια που αλιεύονται αργότερα το ξημέρωμα ξεψαρίζονται (απομακρύνονται από τα δίχτυα) στο λιμάνι παρουσία των πελατών και μετά από ένα βάπτισμα σε παγόνερο για να δροσιστούν, πωλούνται άμεσα.


Τα καΐκια της Νέας Μάκρης | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας
Τα καΐκια της Νέας Μάκρης | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας
  • Οι επαγγελματίες ψαράδες του συλλόγου διαπνέονται από ανώτερες αρχές και αξίες σχετικά με το ψάρεμα:

  1. ψαρεύουν με χαμηλής πυκνότητας δίχτυα για να μην πιάνουν τον γόνο. Όπως οι ίδιοι λένε «θέλουν να αφήνουν το γόνο να γίνει γονιός»,

  2. νοιάζονται για τη βιωσιμότητα των θαλασσών και φροντίζουν όχι μόνο να μη ρυπαίνουν το περιβάλλον αλλά και να συλλέγουν σκουπίδια μέσα από τη θάλασσα,

  3. μεταφέρουν ευλαβικά μέσα σε μπετόνια τα βρόμικα νερά από τον καθαρισμό των καϊκιών τους και το παγόνερο στο λιμάνι της Ραφήνας, όπως ορίζεται από το νόμο. Εκεί τα απόνερα υπόκεινται σε επεξεργασία. Οι ψαράδες μας με αυτόν τον τρόπο δεν επιβαρύνουν το λιμανάκι και τη θάλασσα.

  4. συνεργάζονται με την ΑΜΚΕ «Εναλεία» για την ανακύκλωση διχτυών και σχοινιών,

  5. επιπλέον συνεργάζονται με την οργάνωση «Ghost Diving». Οι ψαράδες μας εντοπίζουν σκουπίδια και δίχτυα στο βυθό και δίνουν το στίγμα του σημείου στην οργάνωση, η οποία με εξειδικευμένους δύτες τα ανασύρουν από το βυθό, διαφυλάσσοντας έτσι το θαλάσσιο περιβάλλον.

  6. ελέγχονται και πιστοποιούνται από αρκετούς φορείς ως προς τον τρόπο, τα μέσα ψαρέματος, τις ποσότητες και τα μεγέθη των ψαριών που αλιεύουν. Υπάρχει έλεγχος από το λιμεναρχείο τουλάχιστον 5 φορές το χρόνο. Ελέγχονται επίσης από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. είναι κρατικός ερευνητικός οργανισμός που πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους στους επαγγελματίες ψαράδες. Αλιεύουν μαζί με τους ψαράδες 2 φορές το μήνα, μετράνε και ζυγίζουν τα αλιεύματα και ελέγχουν τα μέσα ψαρέματος. Επιπλέον, οι επαγγελματίες ψαράδες είναι υποχρεωμένοι καθημερινά να εισάγουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα όλα τα στοιχεία της ημερήσιας ψαριάς τους. Έτσι διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η αειφορία του θαλάσσιου πλούτου.

  7. Οι ψαράδες μας είναι οι φύλακες άγγελοι του λιμανιού μας. Εποπτεύουν την καλή κατάσταση του λιμανιού, αναφέρουν στις αρχές προβλήματα και συμβάλλουν στον εξωραϊσμό της περιοχής. Ένα παράδειγμα σε αυτό αποτελεί το Χριστουγεννιάτικο δένδρο από δίχτυα στολισμένο με κοχύλια και λαμπιόνια, που ενθουσίασε τους επισκέπτες κι έκανε το γύρο του διαδικτύου κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων!

Τα καΐκια στο λιμανάκι της Νέας Μάκρης | Φωτ. Χρήστος Μαλέτσικας
Τα καΐκια στο λιμανάκι της Νέας Μάκρης | Φωτ. Χρήστος Μαλέτσικας

Εμείς, ως We Love Marathon, μάθαμε πολλά από αυτή τη συνάντηση, θαυμάσαμε το έργο και τις αξίες του Συλλόγου και σίγουρα θα τους προτιμήσουμε στην επόμενη αγορά μας!

Σε μια εποχή που τα περισσότερα τρόφιμα είναι ραντισμένα, επεξεργασμένα και με πολλά συντηρητικά, τα φρεσκότατα ψάρια που προσφέρουν οι επαγγελματίες ψαράδες του Αλιευτικού Συλλόγου "Η Νέα Μάκρη", είναι μια φωτεινή εξαίρεση που μπορούμε όλοι μας να εισάγουμε στο καθημερινό μας τραπέζι!


 

Ευχαριστούμε τον φωτογράφο μας Χρήστο Μαλέτσικα για την φωτογραφική κάλυψη του ρεπορτάζ

bottom of page