top of page

Το νερό της λίμνης Μαραθώνα μετά την πυρκαγιά της Αττικής

Ο Ταμιευτήρας του Μαραθώνα δημιουργήθηκε με την κατασκευή φράγματος που βρίσκεται στο νομό Αττικής, στη συμβολή των ρεμάτων του Χάραδρου και του Βαρνάβα. Λόγω της εγγύτητάς του με την Αθήνα, ο ταμιευτήρας του Μαραθώνα λειτουργεί ως βοηθητική πηγή υδροληψίας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Η τροφοδότησή του γίνεται από τους ταμιευτήρες της Υλίκης και του Μόρνου μέσω του Υδραγωγείου Υλίκης και του Ενωτικού Υδραγωγείου Μόρνου - Υλίκης.



Στις πηγές υδροληψίας που χρησιμοποιεί η ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνονται και υπόγειοι υδατικοί πόροι που αξιοποιούνται με τη λειτουργία 100 γεωτρήσεων συνολικής ετήσιας αντλητικής ικανότητας 70-125 εκατ. κ.μ. νερού περίπου ανά έτος.


Σήμερα η υδροδότηση του δήμου Μαραθώνα γίνεται πλέον από τους ταμιευτήρες (ποταμούς) του Μόρνου και του Εύηνου.

Από την Κυριακή 8/8/21 αποκαταστάθηκε πλήρως η υδροδότηση της Βόρειας Αττικής η οποία είχε διακοπή σε ορισμένες περιοχές λόγω των πυρκαγιών που είχαν ξεσπάσει στα Βόρεια Προάστεια.



Σχετικά με τα ζώα όπως μας ανέφερε υπεύθυνος επικοινωνίας της ΕΥΔΑΠ, γύρω από όλους τους ταμιευτήρες υπήρχε και υπάρχει υγιής χλωρίδα και πανίδα. Το νερό σε αυτούς προέρχεται από φυσικές πηγές ή γεωτρήσεις, ενώ υπάρχει και 24ώρο online monitoring για την ποιότητα του νερού.


Το νερό του δήμου Μαραθώνα λοιπόν είναι πόσιμο και απόλυτα ασφαλές.





bottom of page