top of page

Το παιδί του Μαραθώνα

Έγινε ενημέρωση: 14 Οκτ 2019


Φωτ.: Στάθης Τσαγκαρουσιάνος

Το παιδί του 330π.Χ. από χαλκό που βρέθηκε στη θάλασσα του Μαραθώνα είναι ένα από τα ομορφότερα χάλκινα χυτά αγάλματα των κλασικών χρόνων, που σώζεται σχεδόν ακέραιο και φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.


Ο έφηβος αποδίδεται όρθιος, γυμνός, στηριζόμενος στο αριστερό πόδι. Ο κορμός κάμπτεται σιγμοειδώς, χαρακτηριστικό της τέχνης του διάσημου γλύπτη Πραξιτέλη. Στο προτεταμένο αριστερό χέρι κρατούσε χαμένο σήμερα αντικείμενο, στο οποίο στρέφει το βλέμμα του, κλίνοντας το κεφάλι. Στο υπερυψωμένο δεξί χέρι επίσης κρατούσε αντικείμενο, που δεν σώζεται. Στην πλούσια κόμη έχει στερεωθεί ταινία με κερατοειδή προεξοχή στην κορυφή του κεφαλιού. Τα μάτια του είναι ένθετα, προσδίδοντας στη μορφή εξαιρετική ζωντάνια και εκφραστικότητα.


Έχει προταθεί η ταύτισή του με έφηβο αθλητή, νικητή σε αγώνα, ενώ κατά μία άλλη άποψη απεικονίζεται ο Ερμής. 

Φωτ.: Στάθης Τσαγκαρουσιάνος

Το παιδί του Μαραθώνα αποτελεί με βεβαιότητα πρωτότυπο έργο της σχολής του Πραξιτέλη, που δείχνει όλη τη χάρη, την απαλότητα στην κίνηση και την ευλυγισία, που χαρακτηρίζουν τα έργα του μεγάλου γλύπτη.


Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το πρώτο ελληνικό Μουσείο, ιδρύθηκε το 1829, αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από την Οθωμανική κυριαρχία και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους, ενώ το σημερινό κύριο κτίριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θεμελιώθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1866, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων E. Ziller και L. Lange.


ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1η Νοεμβρίου – 12η Απριλίου >> Τρίτη: 13:00 – 20:00 & Τετάρτη-Δευτέρα: 08:30 – 16:00

13η Απριλίου – 31η Οκτωβρίου >> Τρίτη: 12:30 – 20:00 & Τετάρτη-Δευτέρα: 08:00 – 20:00


ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 5€ (1/11 -31/3) // 10€ (1/4 – 31/10)


 

Στάθης Τσαγκαρουσιάνος

bottom of page