top of page

Το πρώτο κατάστημα στη Νέα Μάκρη που έχει κατάλογο Braille για τυφλούς


Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των πελατών και των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης και αναψυχής στο κάλεσμα του meallamatia.gr και στο κίνητρο της δωρεάν προβολής όσων καταστημάτων διαθέτουν καταλόγους στη γραφή Braille, ώστε να πληροφορούνται για τον τηρούμενο τιμοκατάλογο τα άτομα με προβλήματα όρασης.


Έτσι επιτυγχάνεται η προσβασιμότητα των ανθρώπων με αναπηρία στους χώρους αυτούς.

Γραφή Braille

Ο Λουδοβίκοs Μπράιγ, είχε τυφλωθεί πολύ μικρός και δεν ήταν ευχαριστημένος γιατί το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν οι τυφλοί. Έτσι βάλθηκε να δημιουργήσει ένα καινούριο ειδικό αλφάβητο για τυφλούς. Του πήρε πέντε χρόνια αλλά στο τέλος τα κατάφερε. Αυτό το αλφάβητο που έφτιαξε ο Μπράιγ ήταν μια αντικατάσταση του γραμματικού αλφάβητου με ανάγλυφες στιγμές, που με διάφορους συνδυασμούς αποδίδουν ένα κείμενο. Ο τυφλός μπορεί μ’ αυτό το σύστημα να διαβάζει ψηλαφώντας τις στιγμές με το δάχτυλο, δηλαδή έχουμε ανάγνωση με την αφή.


Με μεγάλη χαρά διαπιστώνεται πως όλο και περισσότερα είναι τα καταστήματα που διαθέτουν καταλόγους στη γραφή Braille ανά τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα στην παραλία Νέας Μάκρης, το εστιατόριο Ποσειδώνος Γεύσεις είναι το πρώτο κατάστημα στο δήμο μας που παρέχει το νέο κατάλογο δίνοντας το καλό παράδειγμα για τους επόμενους.



bottom of page