top of page

Κίνδυνος από πλημμύρες και στο Μαραθώνα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες κάθε περιφερειάρχης και κάθε δήμαρχος της χώρας θα λάβει ένα χάρτη της «επικράτειάς» του, όπου θα απεικονίζονται με ευκρίνεια οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από πλημμύρες, εφόσον φυσικά υπάρξουν τα ανάλογα καιρικά φαινόμενα.

χάρτη της «επικράτειάς» του, όπου θα απεικονίζονται με ευκρίνεια οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από πλημμύρες, εφόσον φυσικά υπάρξουν τα ανάλογα καιρικά φαινόμενα. Αφορά τις περιοχές Νέας Μάκρης και Μαραθώνα

Οι συγκεκριμένοι χάρτες αποτελούν μια «προσφορά» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προς την τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού έτσι ώστε, ενόψει χειμώνα να φροντίσουν για την αναγκαία λήψη των μέτρων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους. Οι πολύτιμοι χάρτες συνοδεύονται από το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Δάρδανος», που έχει καταρτίσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο οποίο καταγράφονται λεπτομερώς οι υποχρεώσεις, οι αρμοδιότητες και η νομοθεσία που αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, έτσι ώστε «κανένας δεν θα μπορεί να πει ότι δεν ήξερε τι έπρεπε να κάνει, την επόμενη φορά που θα ανακύψει πρόβλημα», όπως επισημαίνει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.


Στον χάρτη της Αττικής διαγράφονται καθαρά οι πλέον ευάλωτες σε πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές μεταξύ των οποίων η περιοχή του Μαραθώνα και της Νέας Μάκρης που στον χάρτη απεικονίζονται με μπλε χρώμα, κινδυνεύουν εξαιτίας πολλών παραγόντων από πλημμύρες. Με κίτρινο σκιαγραφούνται οι περισσότερο ευάλωτες περιοχές της Αττικής.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με μελέτη του ΕΚΠΑ, τα 3/4 των πλημμυρών συμβαίνουν τους μήνες από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο (και με μικρότερη συχνότητα έως τον Ιανουάριο).

Για την αντιμετώπιση των πλημμυρών ασφαλώς απαιτούνται έργα, ωστόσο χρειάζεται επίσης να ληφθούν μέτρα πολιτικής προστασίας.


Ενδεικτικά, το σχέδιο αναφέρει:

• Ο καθαρισμός υδατορεμάτων ανήκει στις αρμοδιότητες των περιφερειών, οι δήμοι μπορούν να προβαίνουν σε εργασίες καθαρισμού υδατορεμάτων εντός των διοικητικών τους ορίων κατόπιν σχετικής προγραμματικής σύμβασης με την οικεία περιφέρεια.

• Ο περιφερειάρχης υποχρεούται να ορίσει ανθρώπους υπεύθυνους για την αστυνόμευση των υδατορεμάτων, έτσι ώστε να εντοπίζονται οι παράνομες ενέργειες, όπως π.χ. επιχωματώσεις.

• Έργα και δραστηριότητες, που απαιτούνται για την άμεση αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδιασμού αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης συνεπειών, εξαιρούνται της περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων.


Κάθε δήμος είναι υποχρεωμένος να ορίσει υπεύθυνο πολιτικής προστασίας και να καταρτίσει επικαιροποιημένο κατάλογο μέσων και εξοπλισμού που διαθέτει. Στην αρμοδιότητα του δήμου επίσης εμπίπτει η ενημέρωση του κοινού για την πιθανότητα εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων εφόσον εκδοθεί σχετική προειδοποίηση, αλλά και η αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών που προκύπτουν εφόσον ο δήμος τους πληγεί.

Τα Γραφεία Πολιτικής Προστασίας των δήμων καλούνται να προγραμματίζουν σε ετήσια βάση μια άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Οι περιοχές του Μαραθώνα που κινδυνεύουν περισσότερο

  • Η χαμηλή ζώνη της τεχνητής λίμνης Μαραθώνα

  • Η παράκτια πεδινή περιοχή Μαραθώνα - Νέας Μάκρης

Ειδικότερα, στα Μεσόγεια, το 55,7% της περιοχής χαρακτηρίζεται από υψηλό κίνδυνο πλημμύρας.

Στην περιοχή Μαραθώνα (χαμηλή ζώνη λεκάνης τεχνητής λίμνης) το 49,8% της περιοχής χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή τρωτότητα. Ο κίνδυνος πλημμύρας είναι υψηλός στην περιοχή των οικισμών Καπανδριτίου, Αφιδνών και Κρυονερίου.

Στην πεδινή περιοχή Μαραθώνα - Νέας Μάκρης, στο ενδεχόμενο πλημμύρας 100ετίας, όμως, υψηλότερο κίνδυνο έχει ο οικισμός του Αγίου Παντελεήμονα, η περιοχή δυτικά του οικισμού Μαραθώνα και τμήματα της Νέας Μάκρης.


bottom of page