Τροχόσπιτα: Διακοπές με το... σπίτι σου!


Οι διακοπές με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα - ή διαφορετικά κάµπερ (camper) - είχαν λίγους και πιστούς οπαδούς, φέτος όμως εξαιτίας του κορωνοϊού πολλοί είναι εκείνοι που ψάχνουν να κάνουν εναλλακτικές διακοπές και φλερτάρουν με την ιδέα της διαφορετικής αυτής απόδρασης.Άλλωστε σε ένα αυτοκίνητο τύπου σπίτι, μπορεί να νοιώσει κανείς μεγαλύτερη ασφάλεια συγκριτικά με ένα μεγάλο ξενοδοχείο, να γίνει όσο σχολαστικός επιθυμεί με την καθαριότητα και φυσικά να αποφύγει τον συνωστισμό και την πολυκοσμία. Έτσι κι αλλιώς οι πλούσιοι και λαχταριστοί μπουφέδες των ξενοδοχείων θα απουσιάσουν φέτος, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που για τις φετινές τους διακοπές έχουν ήδη επιλέξει το roadtrip. Αν σε όλα αυτά συμπεριλάβει κανείς και το προσιτό κόστος, η ιδέα για διακοπές με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο μοιάζει ακόμα πιο ελκυστική.


Διακοπές με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο: Πόσο διαδεδομένο είναι;


Πρόκειται για έναν τρόπο διακοπών πολύ διαδεδομένο σε ευρωπαϊκές χώρες όπως Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία.


Και στην Αμερική όμως η ιδέα των διακοπών με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg» ο κορωνοϊός έκανε τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα τάση με τους Αμερικάνους όχι μόνο να τα νοικιάζουν αλλά και να αγοράζουν για να κάνουν διακοπές. Κυρίως τον Απρίλιο σημειώθηκε πρωτοφανής άνοδος στις πωλήσεις αυτοκινούμενων τροχόσπιτων, έως και 600% , σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.Έχετε ονειρευτεί ποτέ να ταξιδέψετε στην Ευρώπη ή στην Ελλάδα με ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο; | Φωτογραφία: Volkswagen California T6.1

Στην Ελλάδα πάντως, η αγορά των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων άνοιξε ουσιαστικά μετά το 2003. Μια από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα είναι η Camper Club. Ο ιδιοκτήτης της, Γιώργος Παναγούλιας, εξηγεί πως μέχρι τότε, οι όποιες εισαγωγές αφορούσαν λίγα μεταχειρισμένα οχήματα. Από εκείνη τη χρονιά όμως, το αυτοκινούμενο ταξινομείται και κατατάσσεται στην κατηγορία του Ι.Χ., κάτι που έδωσε ώθηση στις πωλήσεις του είδους μέχρι να το καταστήσει η οικονομική κρίση είδος πολυτελείας και αρκετούς να πατήσουν «φρένο», καθώς η αγορά ενός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου κοστίζει αρκετά εξαιτίας των υψηλών δασμών και φόρων.


Διακοπές με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο: Οι βασικοί τύποι


Σε ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο συναντάμε τα χαρακτηριστικά ενός αυτοκινήτου και ενός τροχόσπιτου μαζί. Η αρχή για την κατασκευή τους ξεκίνησε όταν εταιρείες του εξωτερικού κατάλαβαν την δυσκινησία των απλών τροχόσπιτων και προώθησαν σχέδια αυτοκινήτου και τροχόσπιτου μαζί, που στην πορεία βελτιώθηκαν.

  • Τα λεγόμενα Overbed ή αυτοκινούμενο με σοφίτα, το οποίο είναι και το πιο οικογενειακό αφού δημιουργείται επιπλέον χώρος κατεβάζοντας με μια απλή κίνηση κρεβάτια ακόμη και από την θέση του οδηγού.

  • Η δεύτερη κατηγορία είναι τα ημιενιαία ή Low profile όπου το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην αεροδυναμική του τροχόσπιτου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως υστερούν σε άνεση και φυσικά προσφέρουν ένα άνετο ταξίδι.

  • Και η τρίτη κατηγορία είναι τα ενιαία, τα οποία χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι κατασκευάζονται compact και δημιουργούν καλύτερες προϋποθέσεις ηχομόνωσης και θερμομόνωσης.


MAGELLANO: Το Actros ως αυτοκινούμενο τροχόσπιτο
MAGELLANO: Το Actros ως αυτοκινούμενο τροχόσπιτο

Και οι τρεις κατηγορίες προσφέρουν άνετη διαβίωση, καλό ύπνο, ντους, κουζίνα, τουαλέτα. Αυτός είναι και ο λόγος που έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή στην Ευρώπη, γιατί αγοράζοντας ένα τροχοαυτοκινούμενο εξασφαλίζεται η άνετη διαβίωση, σαν και αυτή που έχουμε στο σπίτι μας.Διακοπές με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο: Ποια τα πλεονεκτήματα;


«Αυτονομία, ανεξαρτησία, αίσθηση ελευθερίας, ασφάλεια αλλά και οικονομία. Αυτά προσφέρουν τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα ή campers ή motorhomes ενώ έχουν παράλληλα τη δυνατότητα να ταξιδεύουν όλες τις εποχές του χρόνου, μετακινούμενοι συνεχώς από χώρα σε χώρα, και από πόλη σε πόλη. Περιηγούνται σε πρωτεύουσες, πόλεις, επισκέπτονται μουσεία, μνημεία, περιοχές φυσικού κάλλους, ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες με την αγορά αγαθών και προϊόντων, συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ και πόσα άλλα ακόμη», εξηγεί στο iefimerida ο κ. Στέλιος Μπόνης, Πρόεδρος ,και η κ. Αναστασία Γεωργουλοπούλου Γεν. Γραμματέας στην Ελληνική Λέσχη Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων.


Video: Wilderness Nation


Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και οι στοιχειώδεις ανέσεις, αφού το αυτοκινούμενο πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από το κλασικό τροχόσπιτο.


Συνδυάζει τροχόσπιτο και αυτοκίνητο στο ίδιο πακέτο, κάτι που σημαίνει πιο ασφαλές, άνετο και γρήγορο ταξίδι. Σημαίνει, επίσης, μεγαλύτερη άνεση και ευκολία πρόσβασης. Ουσιαστικά, έχεις ένα σπίτι σε compact διαστάσεις και, αν χρειαστεί, μπορείς να διανυκτερεύσεις μέσα σε αυτό οπουδήποτε.