top of page

Τροχόσπιτα: Διακοπές με το... σπίτι σου!


Οι διακοπές με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα - ή διαφορετικά κάµπερ (camper) - είχαν λίγους και πιστούς οπαδούς, φέτος όμως εξαιτίας του κορωνοϊού πολλοί είναι εκείνοι που ψάχνουν να κάνουν εναλλακτικές διακοπές και φλερτάρουν με την ιδέα της διαφορετικής αυτής απόδρασης.Άλλωστε σε ένα αυτοκίνητο τύπου σπίτι, μπορεί να νοιώσει κανείς μεγαλύτερη ασφάλεια συγκριτικά με ένα μεγάλο ξενοδοχείο, να γίνει όσο σχολαστικός επιθυμεί με την καθαριότητα και φυσικά να αποφύγει τον συνωστισμό και την πολυκοσμία. Έτσι κι αλλιώς οι πλούσιοι και λαχταριστοί μπουφέδες των ξενοδοχείων θα απουσιάσουν φέτος, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που για τις φετινές τους διακοπές έχουν ήδη επιλέξει το roadtrip. Αν σε όλα αυτά συμπεριλάβει κανείς και το προσιτό κόστος, η ιδέα για διακοπές με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο μοιάζει ακόμα πιο ελκυστική.


Διακοπές με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο: Πόσο διαδεδομένο είναι;


Πρόκειται για έναν τρόπο διακοπών πολύ διαδεδομένο σε ευρωπαϊκές χώρες όπως Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία.


Και στην Αμερική όμως η ιδέα των διακοπών με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg» ο κορωνοϊός έκανε τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα τάση με τους Αμερικάνους όχι μόνο να τα νοικιάζουν αλλά και να αγοράζουν για να κάνουν διακοπές. Κυρίως τον Απρίλιο σημειώθηκε πρωτοφανής άνοδος στις πωλήσεις αυτοκινούμενων τροχόσπιτων, έως και 600% , σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.Έχετε ονειρευτεί ποτέ να ταξιδέψετε στην Ευρώπη ή στην Ελλάδα με ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο; | Φωτογραφία: Volkswagen California T6.1

Στην Ελλάδα πάντως, η αγορά των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων άνοιξε ουσιαστικά μετά το 2003. Μια από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα είναι η Camper Club. Ο ιδιοκτήτης της, Γιώργος Παναγούλιας, εξηγεί πως μέχρι τότε, οι όποιες εισαγωγές αφορούσαν λίγα μεταχειρισμένα οχήματα. Από εκείνη τη χρονιά όμως, το αυτοκινούμενο ταξινομείται και κατατάσσεται στην κατηγορία του Ι.Χ., κάτι που έδωσε ώθηση στις πωλήσεις του είδους μέχρι να το καταστήσει η οικονομική κρίση είδος πολυτελείας και αρκετούς να πατήσουν «φρένο», καθώς η αγορά ενός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου κοστίζει αρκετά εξαιτίας των υψηλών δασμών και φόρων.


Διακοπές με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο: Οι βασικοί τύποι


Σε ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο συναντάμε τα χαρακτηριστικά ενός αυτοκινήτου και ενός τροχόσπιτου μαζί. Η αρχή για την κατασκευή τους ξεκίνησε όταν εταιρείες του εξωτερικού κατάλαβαν την δυσκινησία των απλών τροχόσπιτων και προώθησαν σχέδια αυτοκινήτου και τροχόσπιτου μαζί, που στην πορεία βελτιώθηκαν.

  • Τα λεγόμενα Overbed ή αυτοκινούμενο με σοφίτα, το οποίο είναι και το πιο οικογενειακό αφού δημιουργείται επιπλέον χώρος κατεβάζοντας με μια απλή κίνηση κρεβάτια ακόμη και από την θέση του οδηγού.

  • Η δεύτερη κατηγορία είναι τα ημιενιαία ή Low profile όπου το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην αεροδυναμική του τροχόσπιτου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως υστερούν σε άνεση και φυσικά προσφέρουν ένα άνετο ταξίδι.

  • Και η τρίτη κατηγορία είναι τα ενιαία, τα οποία χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι κατασκευάζονται compact και δημιουργούν καλύτερες προϋποθέσεις ηχομόνωσης και θερμομόνωσης.


MAGELLANO: Το Actros ως αυτοκινούμενο τροχόσπιτο
MAGELLANO: Το Actros ως αυτοκινούμενο τροχόσπιτο

Και οι τρεις κατηγορίες προσφέρουν άνετη διαβίωση, καλό ύπνο, ντους, κουζίνα, τουαλέτα. Αυτός είναι και ο λόγος που έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή στην Ευρώπη, γιατί αγοράζοντας ένα τροχοαυτοκινούμενο εξασφαλίζεται η άνετη διαβίωση, σαν και αυτή που έχουμε στο σπίτι μας.Διακοπές με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο: Ποια τα πλεονεκτήματα;


«Αυτονομία, ανεξαρτησία, αίσθηση ελευθερίας, ασφάλεια αλλά και οικονομία. Αυτά προσφέρουν τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα ή campers ή motorhomes ενώ έχουν παράλληλα τη δυνατότητα να ταξιδεύουν όλες τις εποχές του χρόνου, μετακινούμενοι συνεχώς από χώρα σε χώρα, και από πόλη σε πόλη. Περιηγούνται σε πρωτεύουσες, πόλεις, επισκέπτονται μουσεία, μνημεία, περιοχές φυσικού κάλλους, ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες με την αγορά αγαθών και προϊόντων, συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ και πόσα άλλα ακόμη», εξηγεί στο iefimerida ο κ. Στέλιος Μπόνης, Πρόεδρος ,και η κ. Αναστασία Γεωργουλοπούλου Γεν. Γραμματέας στην Ελληνική Λέσχη Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων.Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και οι στοιχειώδεις ανέσεις, αφού το αυτοκινούμενο πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από το κλασικό τροχόσπιτο.


Συνδυάζει τροχόσπιτο και αυτοκίνητο στο ίδιο πακέτο, κάτι που σημαίνει πιο ασφαλές, άνετο και γρήγορο ταξίδι. Σημαίνει, επίσης, μεγαλύτερη άνεση και ευκολία πρόσβασης. Ουσιαστικά, έχεις ένα σπίτι σε compact διαστάσεις και, αν χρειαστεί, μπορείς να διανυκτερεύσεις μέσα σε αυτό οπουδήποτε.Διακοπές με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο: Και πού παρκάρω;


Όπως σημειώνουν ο κ. Μπόνης και η κ. Γεωργουλοπούλου, βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Νο. 29949/1841 του 2009 (ΦΕΚ Β 2112/29.09.2009) με την οποία η Ελληνική νομοθεσία προσαρμόστηκε στις διατάξεις της Οδηγίας 2007/46 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα εντάσσονται στην κατηγορία Μ, δηλαδή, στα αυτοπροωθούμενα μεταφορικά ή άλλων χρήσεων μέσα και συνεπώς αντιμετωπίζονται ως τα λοιπά επιβατικά οχήματα.  Η στάθμευση επιτρέπεται σε οποιοδήποτε κοινόχρηστο χώρο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ. και τις υποδείξεις των ενδεικτικών πινακίδων και οι ιδιοκτήτες μπορούν να παραμείνουν στα οχήματά τους, όπως συμβαίνει και με κάθε όχημα. Απαγορεύεται μόνο η ελεύθερη κατασκήνωση/εγκατάσταση, δραστηριότητα που προϋποθέτει άνοιγμα τέντας, τοποθέτηση καθισμάτων, τραπεζιών και πολυήμερη διαμονή.


Τα αυτοκινούμενα σταθμεύουν όπου επιτρέπει ο Κ.Ο.Κ., σε κάμπινγκ και κυρίως στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους τα ονομαζόμενα διεθνώς camper-stop. Οι χώροι αυτοί διαθέτουν νερό, φρεάτια για την απόρριψη γκρίζων λυμάτων (κουζίνας & μπάνιου) και μαύρων λυμάτων (χημικής τουαλέτας) και πολλές φορές παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.  Είναι περιφραγμένοι, με νυχτερινό φωτισμό, κάδους απορριμμάτων/ανακύκλωσης. Το κόστος στάθμευσης σε camper-stop είναι μικρό και λειτουργεί συνήθως με την άδεια των δήμων. Στην Ευρώπη σήμερα είναι καταγεγραμμένα σε ειδικούς οδηγούς πάνω από 20.000 camper-stop.


Τροχόσπιτα: Διακοπές με το... σπίτι σου!

«Στην Ελλάδα όμως δυστυχώς είναι ελάχιστα. Αυτή είναι και μια μεγάλη προσπάθεια που κάνει η Λέσχη μας τόσο μέσω των αρμόδιων υπουργείων για την δημιουργία νομοθετικού πλαισίου που θα ορίζει τις προϋποθέσεις λειτουργίας τέτοιων χώρων, όσο και μέσω των διαφόρων δήμων τους οποίους επισκεπτόμαστε με τις εκδρομές μας και τους ενημερώνουμε για το όφελος δημιουργίας camper-stop μια και ο χώρος αυτός μπορεί να λειτουργήσει και σαν πόλος έλξης για ένα αυτοκινούμενο το οποίο θα μπορεί να σταθμεύσει με άνεση και όλες τις απαραίτητες παροχές», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η κ.

Γεωργουλοπούλου συμπληρώνοντας πως στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αρχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των αυτοκινουμένων.


«Η Λέσχη μας ιδρύθηκε το 2007. Σκοπός της είναι η διάδοση του περιηγητικού τουρισμού, η διοργάνωση ολιγοήμερων και πολυήμερων εκδρομών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και η επίλυση διαφόρων προβλημάτων και θεμάτων που αφορούν το αυτοκινούμενο», καταλήγει.Διακοπές με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο: Το κόστος


Δεν είναι πολλά τα αυτοκινούµενα τροχόσπιτα που θα συναντήσετε με ελληνικές πινακίδες. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως αναφέρει ο κ. Παναγούλιας, το κόστος αγοράς παραμένει ανασταλτικός παράγοντας, αφού σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ένα αυτοκινούμενο κοστίζει περίπου 40.000€, στην Ελλάδα το κόστος ανεβαίνει εξαιτίας των δασμών και φόρων και αγγίζει τα 60.000€.


Ευτυχώς το κόστος παρακάµπτεται µε τη δυνατότητα ενοικίασης που προσφέρουν εταιρείες όπως η Camper Club και έτσι δίνεται η ευκαιρία να ταξιδέψει κανείς στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Όσον αφορά το κόστος ενοικίασης, επισημαίνει ο κύριος Παναγούλιας, είναι στα 150€ ημερησίως, με τις τιμές όμως να διαμορφώνονται ανάλογα με το μέγεθος του οχήματος και την περίοδο. Σημειώστε λοιπόν ότι για ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο που μπορεί να φιλοξενήσει μια παρέα έξι ατόμων, η τιμή για διακοπές μιας εβδομάδας θα διαμορφωθεί στα 1050€, δηλαδή στα 175€ έκαστος.


Τροχόσπιτα: Διακοπές με το... σπίτι σου!

Πρέπει, όµως, να τονίσουµε ότι οι εταιρείες ενοικίασης είναι ελάχιστες, όπως ελάχιστα είναι τα διαθέσιµα στη χώρα µας οχήµατα. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να κλείσετε το όχηµα που σας ενδιαφέρει αρκετό καιρό πριν.Διακοπές με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο: Είναι ασφαλή εν καιρώ της πανδημίας του κορωνοϊού;


Όσο γι' αυτό η κ. Αναστασία Γεωργουλοπούλου Γεν. Γραμματέας στην Ελληνική Λέσχη Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων, είναι ξεκάθαρη «Στις παρούσες συνθήκες με το πρόβλημα του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα υγιεινής, οι ιδιοκτήτες των αυτοκινουμένων παραμένουν ασφαλείς διότι μπορούν να διατηρούν αποστάσεις, έχουν τον απόλυτο έλεγχο στην καθαριότητα και την αντισηπτική τους προστασία, έχουν δηλαδή την δυνατότητα να βρίσκονται σε ατομικό/οικογενειακό lock-down που διασφαλίζει τόσο την δική τους όσο και την προστασία των γύρω τους».


Τροχόσπιτα: Διακοπές με το... σπίτι σου!

Και κάπως έτσι μας πείθει να εντρυφήσουμε στις απολαύσεις του περιηγητικού τουρισμού. Η Λέσχη άλλωστε, που είναι πανελλαδική και αριθμεί περισσότερα από 400 μέλη, δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στις συναντήσεις-εξορμήσεις της, όχι μόνο σε ιδιοκτήτες, αλλά και σε ενοικιαστές.Για ενοικίαση τροχόσπιτου: Camper Club: 15χλμ Λεωφ. Μαραθώνος, Παλλήνη, Τηλέφωνο: 210 6664 586 - 7, 694 4293994


Για αγορά τροχόσπιτου: Το Κέντρο Τροχόσπιτου στη Νέα Μάκρη


 

Πηγές φωτό: Wix & Unspluch Αρχείο

Commentaires


bottom of page