top of page

Τσικνοπέμπτη στον Μαραθώνα

Η Τσικνοπέμπτη είναι η μέρα όπου όλοι μας παραδοσιακά επιδιδόμαστε σε γαστριμαργικές ατασθαλίες με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος. Πήρε το όνομά της από τη λέξη τσίκνα, δηλαδή την έντονη μυρωδιά που έχει το κρέας όταν ψήνεται στα κάρβουνα ή οπουδήποτε αλλού ετοιμάζεται για κατανάλωση.


Η Πέμπτη επιλέχθηκε σαν ημέρα εορτασμού αφού η Τετάρτη όσο και η Παρασκευή αποτελούν για τη θρησκεία μας μέρες νηστείας. Γιορτάζεται τη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου και λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής. Το συγκεκριμένο έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων της αρχαίας Ελλάδας και της ρωμαϊκής εποχής. Αρκετοί μελετητές λαογράφοι πιστεύουν ότι η Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων κατά τις οποίες γιορταζόταν ο θεός Διόνυσος μέσα από τα εκστασιακά τελετουργικά με έντονη την παρουσία της βρώσης κρέατος.

Μια ρωμαϊκή γιορτή που πιστεύεται ότι επιβίωσε του χριστιανισμού και μοιάζει τόσο με την Τσικνοπέμπτη όσο και με την περίοδο της Αποκριάς εν γένει ήταν και τα Λουπερκάλια τα οποία ήταν αφιερωμένα στον ρωμαϊκό θεό της γονιμότητας Λούπερκους.


Οι Γάλλοι γιορτάζουν τη «Λιπαρή Τρίτη» (Mardi Gras) και οι Γερμανοί την «Weiberfastnacht».

Η Δάφνη Γεωργαλή στο Χειμώνας - Καλοκαίρι


Στη γειτονιά μας υπάρχουν πολλά κέντρα όπου μπορούμε να γιορτάσουμε το έθιμο και να βάλουμε τη χοληστερίνη μας σε δοκιμασία, αφού απολαύσουμε τις καταπληκτικές κρεατολιχουδιές που παρασκευάζουν. Πολλά από αυτά παρέχουν μαζί κι ένα ευχάριστο μουσικό πρόγραμμα.


Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:

Η Βίκη Λιάππη (κάτοικος στο Ζούμπερι) τραγουδάει στη Φωλιά για μια μοναδική φορά την Τσικνοπέμπτη
Η Βίκη Λιάππη (κάτοικος στο Ζούμπερι) τραγουδάει στη Φωλιά για μια μοναδική φορά την Τσικνοπέμπτη
  • Η Φωλιά στο Γραμματικό /Χρυσίνας, με τη δική μας βελούδινη φωνή, Βίκη Λιάππη να μας τραγουδάει από τις 21:30 (2294061312)

  • Χειμώνας - Καλοκαίρι με τη Δάφνη Γεωργαλή στις 20:30 (2294099704)

  • Τα Πατητήρια του Μπαϊρακτάρη, με το σταθερό μουσικό τους σχήμα να εμφανίζεται στις 21:30 (2294055261)



Κάποιες επιπλέον προτάσεις για κρεατομεζέδες:


  • Ταβέρνα ο Λουλάς, τηλ. 2294066108

  • Ο Κλεφτάκης, τηλ. 2294091370

  • Ταβέρνα ο Γιώργος, τηλ. 2294095557







Εναλλακτικά σταθερή αξία για τη συγκεκριμένη μέρα είναι αναμφισβήτητα το εστιατόριο Matambre στο Καλέντζι Μαραθώνα, αν είστε τυχεροί και βρείτε τραπέζι...


Τέλος αν θέλετε να ξεφύγετε λίγο από τα όρια του Μαραθώνα και να διασκεδάσετε με ένα δικό μας «παιδί», κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο Αμμούδι (τηλ. 2294025817) στη Λούτσα, όπου στις 9:30 ξεκινάει η διασκέδαση με τον Μπάμπη Βασάλο.


Λίστα με όλα τα εστιατόρια και ταβέρνες της περιοχής θα βρείτε εδώ



Νάνση Πρωτοπαππά

 

Πηγές: ekklisiaonline.gr

bottom of page