top of page

Δεύτερο χειμώνα εκτεθειμένοι οι πυρόπληκτοι στο Μάτι;

Έγινε ενημέρωση: 4 Ιαν 2021


Μια από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η ψήφιση νόμου για την ανάπλαση της πυρόπληκτης περιοχής του Ματιού. Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019 κυρώθηκε η από 27 Ιουλίου 2019 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη «Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018», η οποία προβλέπει τη σύσταση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Μάτι Ξανά».


Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποτελείται από 14 μέλη, 5 εκ των οποίων είναι κάτοικοι της περιοχής που ανέπτυξαν έντονη κοινωνική και πολιτιστική δράση ή διαθέτουν ειδικές γνώσεις, συναφείς με τους σκοπούς της εταιρείας. Η επιλογή τους έγινε από επιτροπές και σωματεία, που συστάθηκαν μετά την πυρκαγιά και ανέπτυξαν κοινωφελή δράση στις πληγείσες περιοχές.


φονική πυρκαγιά στο Μάτι 2018
Το Μάτι μια μέρα μετά τη φονική πυρκαγιά του 2018 | φωτ.: Μαργαρίτα Σάββα

Στόχος της «Μάτι Ξανά» είναι η «εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας». Στη νεοσύστατη ΑΜΚΕ «θα επιτρέπεται να αναθέτει μελέτες ή έργα για λογαριασμό και προς όφελος του Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής, των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνος και των κατοίκων των Δήμων αυτών, χωρίς να δικαιούται για το λόγο αυτό οποιοδήποτε αντάλλαγμα ή αποζημίωση». Βεβαίως, ο ρόλος της «Μάτι Ξανά» είναι καθαρά συμβουλευτικός, αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά από την κυβέρνηση.


Βασικός πόρος της είναι ο ειδικός λογαριασμός ο οποίος έχει συσταθεί από τον Ιούλιο του 2018 στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που έχει συγκεντρωθεί στο λογαριασμό για την ανακούφιση των πυρόπληκτων αγγίζει τα 38 εκατομμύρια ευρώ.

Το περίεργο είναι ότι από αυτά, τα 31 εκατομμύρια ευρώ παραμένουν αναξιοποίητα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι:

· Από τις 475 κατεδαφίσεις κατεστραμμένων κτηρίων, έχουν προχωρήσει μόνο 61.

· Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης ζημιών έχουν εκδοθεί εντολές μόνο για 440.

· Από τις 885 περιπτώσεις επισκευών προχώρησαν οι άδειες μόνο για 342.


Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων – Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ) απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, για να εκφράσει την ανησυχία της αναφορικά με τα «προβλήματα εκταμίευσης της Στεγαστικής Συνδρομής και το κενό χρηματοδότησης για την αποπεράτωση των κατοικιών των πυροπλήκτων». Σε αυτή αναφέρει ότι έχει διαπιστωθεί καθυστέρηση στην εκταμίευση των δόσεων της Στεγαστικής Συνδρομής, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τα πυρόπληκτα μισοκατεστραμμένα σπίτια να παραμείνουν εκτεθειμένα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες για ακόμη ένα χειμώνα. Επισημαίνουν, επίσης πως, σύμφωνα με τον Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο ότι οι εντολές για εκταμίευση των χρηματικών ποσών υπογράφονται από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και λόγω φόρτου εργασίας η υπογραφή τους παραμένει εκκρεμής για μεγάλο διάστημα.


Στη συνέχεια κάνουν αναφορά σε χρηματοδοτικά κενά λόγω της χορήγησης της τελευταίας δόσης Στεγαστικής Συνδρομής μετά την περαίωση των εργασιών αποκατάστασης και λόγω μη επάρκειας της Στεγαστικής Συνδρομής για την πλήρη αποκατάσταση των πυρόπληκτων κατοικιών.


Κλείνοντας την επιστολή η ΣΕΚΜΑ αναφέρει πως «οι πυρόπληκτοι βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική θέση και έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη την κρατική οικονομική ενίσχυση, καθώς και περαιτέρω χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των σπιτιών τους». Δηλώνουν μάλιστα διατεθειμένοι να συναντηθούν με τον υπουργό για να τον ενημερώσουν αναλυτικά για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυρόπληκτοι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου του.

bottom of page