top of page

10+1 προτάσεις για δραστηριότητες στο σπίτι με το παιδάκι σας

Για άλλη μια φορά με σκοπό τον περιορισμό του ιού – COVID19 και την διασφάλιση της υγείας όλων, η κυβέρνηση ανακοινώνει ένα locked down με αρκετά σχολεία της χώρας να κλείνουν για διάστημα 15 ημερών. Οι έξοδοι συνεχίζουν να είναι περιορισμένοι λόγω της πανδημίας και οι περισσότεροι γονείς εργάζονται από το σπίτι και προσπαθούν να βρουν δημιουργικές δραστηριότητες με τις οποίες θα απασχολήσουν τα παιδιά τους.


Εμείς είμαστε εδώ για να σας δώσουμε τις πιο ωραίες και πρωτότυπες ιδέες με τις οποίες μπορείτε να δώσετε ποικίλα ερεθίσματα στο παιδί σας και να τους προσφέρετε ποιοτικό χρόνο και ζεστή επικοινωνία, χωρίς να το αφήσετε να κολλήσει σε μία τηλεόραση, ένα tablet ή ένα ηλεκτρονικό!



Τα παιχνίδια στο σπίτι θα πρέπει να είναι πρωτότυπα, διασκεδαστικά, τόσο εύκολα ώστε να μπορούν να τα κάνουν τα παιδιά μόνα τους αλλά ταυτόχρονα αρκετά δύσκολa ώστε να τους τραβάει το ενδιαφέρον. Τις παρακάτω δραστηριότητες θα μπορέσετε να τις διεκπεραιώσετε με πολύ απλά υλικά που όλοι διαθέτετε στο σπίτι. Πάμε να τις δούμε:


1. Παιχνίδι συναισθημάτων με τους χιονάνθρωπους

Τα μόνα υλικά που θα χρειαστείτε είναι χάρτινα πιατάκια, μαύρο και πορτοκαλί μαρκαδόρο για να σχεδιάσουμε τα προσωπάκια.

Εσείς πως νιώθετε σήμερα;


2. Φτιάξτε το περίγραμμα του σώματος με ξύλινα τουβλάκια


Συνεργαστείτε και φτιάξτε με ξύλινα τουβλάκια το περίγραμμα του σώματος του παιδιού και μετά δείτε το περίγραμμα που έχει σχηματιστεί από τα τουβλάκια στο πάτωμα.



3. Φτιάξτε αριθμούς, γράμματα ή σχήματα με τουβλάκια lego!


Μέσα από την ενασχόληση με τα τουβλάκια τα παιδιά μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται και να αναπτύσσουν :

  • Την ικανότητα της αντίληψης του χώρου

  • Την ικανότητα ταξινόμησης

  • Μαθηματικές έννοιες

  • Την δημιουργικότητα τους


4. Φτιάξτε το πορτρέτο σας με πλαστικά καπάκια


Τα μόνο που θα χρειαστείτε είναι:

  • Πλαστικά διάφανα καπάκια από παιχνιδοκουτα

  • Μαρκαδόρους για ασπροπινακα που σβήνουν



5. Παίξτε με την πίτσα με τους αριθμούς


Παιχνίδι αντιστοίχισης και παρατηρητικότητας. Υλικά :

  • 2 όμοιους κύκλους κομμένυς από χάρτινη κούτα

  • Τέμπερες

  • Μαύρο μαρκαδόρο

Χωρίστε σε 8 ίσα κομμάτια με τον μαρκαδόρο πάνω στον έναν κύκλο και γράψαμε στο κάθε κομμάτι αριθμούς από το 1-8. Κόψτε σε 8 ίσα κομμάτια τον άλλον κύκλο.

Ζωγραφίστε πρώτα κίτρινα (σαν τυρί) τα κομμάτια και τα αφήστε τα να στεγνώσουν και μετά βάλτε κόκκινα κυκλάκια (σαν ντομάτες) πάνω στο κάθε κομμάτι. Κάθε κομμάτι είχε διαφορετικό αριθμό από ντομάτες πάνω του. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να αντιστοιχίσει το παιδί τις σωστές ποσότητες από ντομάτες πάνω στον σωστό αριθμό ενώ παράλληλα μαθαίνει και τους αριθμούς.



6. Σχεδιάστε γράμματα σε αλεύρι – αισθητηριακό παιχνίδι


Αισθητηριακό παιχνίδι γραφής !!!

Θα χρειαστείτε :

  • Μπολ

  • χαρτάκια με γράμματα

  • αλεύρι

Γεμίστε ένα μπολ με αλεύρι και δώστε στο παιδί χαρτάκια με τα γράμματα!

Το παιδί πρέπει να σχηματίσει με το δάχτυλο του τα αντίστοιχα γράμματα όπως αναγράφονται στα χαρτάκια που του δώσατε!



7. Φτιάξτε το δικό σας χειροποίητο χιόνι


Δεν πιστεύω να υπάρχει κανένας που δεν αγαπά ❤️ το χιόνι... Για το ψεύτικο χιόνι θα χρειαστείτε :

  • 3 κούπες σόδα

  • 1 κούπα μαλακτική μαλλιών

Ανακατεύετε τα υλικά μαζί και το χιόνι είναι έτοιμο και μυρίζει υπέροχα λόγω της μαλακτικής!!!

Εάν το κάνετε σε εξωτερικό χώρο θα πάρει την θερμοκρασία του περιβάλλοντος (κρύο) και θα είναι σαν αληθινό. Για να γίνει ακόμα πιο διασκεδαστικό το παιχνίδι βάλτε ζωάκια, κουζινικά ή ότι άλλο θέλετε εσείς.



8. Παίξτε με τα χρωματιστά μπαλάκια

Ποιο παιδί δεν λατρεύει τα χρωματιστά μπαλάκια; Υλικά :

  • Διάφανη κολλητική ταινία

  • Χρωματιστά πλαστικά μπαλάκια

Κολλάτε τις άκρες της διάφανης κολλητικής ταινίας σε δύο σταθερά σημεία και αφήνετε το παιδί να κολλάει και να ξεκολλάει τις μπάλες πάνω στην ταινία. Στις μικρότερες ηλικίες βοηθάει στην λεπτή κινητικότητα αλλά και στην εκμάθηση των χρωμάτων. Στις μεγαλύτερες ηλικίες βοηθάει στην αριθμητική και σε απλές μαθηματικές πράξεις (πρόσθεση-αφαίρεση). Επιπλέον μπορείτε αντί για μπαλάκια να αφήσετε το παιδί να κολλήσει οποιοδήποτε άλλο μικρό αντικείμενο - παιχνίδι θέλει.



9. Φτιάξτε έναν πιγκουΐνο κατασκευή


Ζωγραφίστε τα μάτια και με πορτοκαλί χρώμα την μύτη! Έπειτα κόψτε μαύρο γλασέ χαρτί σε τετραγωνάκια ( τα μεγάλα παιδιά μπορούν να το κόψουν και μόνα τους) Στην συνέχεια κολλήστε το βαμβάκι στην κοιλιά του και τα μαύρα τετραγωνάκια στα φτερά και τα πόδια του! Διακοσμήστε όπως σας αρέσει τον πιγκουίνο στο τέλος!



10. Παιχνίδι με στόχο και ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας


Φτιάξτε ένα φίδι από πλαστελίνη και τοποθετήστε ένα μπαλάκι στο άνοιγμα. Τα παιδιά προσπαθούν φυσώντας με το καλαμάκι να οδηγήσουν την μπάλα στο κέντρο εάν όμως σας φανεί δύσκολο μπορείτε να κάνετε το καλαμάκι μπαστουνάκι και να οδηγήσετε με αυτό τον τρόπο την μπάλα στο κέντρο.



11. Φτιάξτε το δικό σας τζάκι


Ζωγραφίστε με κίτρινη και κόκκινη μπογιά το χέρι του παιδιού για να φτιάξετε αποτύπωμα στο χαρτί και να δημιουργηθεί η φωτιά. Στην συνέχεια αντί για ξυλάκια στο τζάκι κολλήστε ξύσματα από ξυλομπογιές! Τέλος κολλήστε κομματάκια από καφέ χαρτόνι για να φτιάξετε το περίγραμμα από το τζάκι!



Για περισσότερες δραστηριότητες ακολουθήστε το mikro carouzel στο Instagram. Μία καινούρια σελίδα που θα βρείτε προτάσεις για δημιουργική απασχόληση παιδιών ηλικίας 1-6 από δύο εξειδικευμένους παιδαγωγούς (βρεφονηπιοκόμος και νηπιαγωγός).


Κατερίνα Μαυροειδή

Παιδαγωγός

 

Πηγές: mikro_carouzel (on Instagram) | www.nannuka.com | www.aspaonline.gr


Φωτογραφίες:


bottom of page