top of page

Αφιέρωμα στην ψυχική υγεία | Θάλπος & Ίασις: 2 κέντρα ψυχικής υγείας στη Νέα Μάκρη με δωρεάν παροχές

Έγινε ενημέρωση: πριν από 6 ημέρες

Τα τελευταία χρόνια η ψυχική υγεία μεταφέρεται από το παρασκήνιο στο προσκήνιο καθώς όπως όλα δείχνουν το στίγμα που είχε διαμορφωθεί γύρω της τείνει να μας εγκαταλείπει. Η ψυχική υγεία είναι μια πολυδιάστατη και πολυπαραγοντική έννοια που περιλαμβάνει την ψυχολογική, συναισθηματική και κοινωνική ευεξία ενός ατόμου. Οι ειδήμονες υποστηρίζουν πως η ψυχική υγεία δεν αποτελεί μόνο τη ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου που εκλείπει κάποιας ψυχικής διαταραχής. Επιστημονικά, η ψυχική υγεία αξιολογείται μέσω διαφόρων δεικτών, όπως η ικανότητα του ατόμου να ανταπεξέρχεται στο άγχος, να διατηρεί ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις, να λειτουργεί αποτελεσματικά στην καθημερινή ζωή και να επιτυγχάνει προσωπικούς του στόχους. Εγώ την εκλαμβάνομαι κάπως πιο απλά. Ψυχική υγεία για εμένα είναι το μονοπάτι που οδηγεί στη ψυχική ανθεκτικότητα δηλαδή στην ικανότητα του ανθρώπου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε αντιξοότητα που θα προκύψει στη ζωή του και να ανακάμψει μέσω αυτής. Ψυχικά υγιής είναι ο άνθρωπος που δεν συμβιβάζεται σε καταστάσεις που του προκαλούν δυσαρέσκεια αλλά τις αλλάζει, που δεν επαιτεί αλλά απαιτεί ό,τι του ανήκει, που δεν σταματά να παλεύει για τα πιστεύω και τα ιδανικά του.


Τα κέντρα «Θάλπος» και «Ίασις» στη Νέα Μάκρη
Τα κέντρα «Θάλπος» και «Ίασις» στη Νέα Μάκρη | Φωτ.: Σάντρα Μεταξάς

Οι επιστήμες της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής αναπτύσσονται τα τελευταία μόλις 200 χρόνια, γεγονός που έχει προκαλέσει συνεχή δυσαρέσκεια και αμφισβήτηση απο την κοινωνία. Το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία είναι περισσότερο από ένα κοινωνικό πρόβλημα, είναι μια βαθιά ανθρώπινη αδικία. Οι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές συχνά βιώνουν όχι μόνο τον πόνο της ασθένειας τους, αλλά και την απόρριψη και την απομόνωση από την ομάδα. Είναι άδικο να βλέπουμε άτομα να φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια ή να μιλούν ανοιχτά για την κατάστασή τους λόγω του άγχους της απόρριψης και της διάκρισης. Η κοινωνία έχει την τάση να κρίνει και να στιγματίζει εκείνο που δεν κατανοεί. Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία ενώ στιγματίζει και περιθωριοποιεί τους ψυχικά ασθενείς παράλληλα θρηνεί για τα απτά ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονιών που συμβαίνουν γύρω μας. Η ευτυχία είναι υποχρέωση και προσωπική ευθύνη του καθενός όχι απλώς δικαίωμα. Πρέπει να δούμε την ψυχική υγεία με την ίδια σοβαρότητα και συμπόνια που δείχνουμε στη σωματική. Ας δώσουμε φωνή σε αυτούς που νιώθουν ότι δεν έχουν. Ας είμαστε εκεί για τους φίλους, τις οικογένειες και τους συναδέλφους μας που παλεύουν με την ψυχική τους ασθένεια. Ας δείξουμε ότι νοιαζόμαστε, ότι ακούμε, ότι αγαπάμε. Μόνο έτσι μπορούμε να χτίσουμε μία κοινωνία πραγματικής αποδοχής και ανθρωπιάς.

 

Το τελευταίο χρόνο ιδρύθηκαν 2 κέντρα ψυχικής υγείας στην περιοχή της Νέας Μάκρης.


Θάλπος: κέντρο ημέρας και κινητή μονάδα ενηλίκων


Από τις αρχές Απριλίου 2023 επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος 15 στη Νέα Μάκρη ο Δήμος μας φιλοξενεί το νεόδμητο κέντρο ημέρας ενηλίκων Θάλπος .

 

Θάλπος Νέας Μάκρης
Το Κέντρο Ημέρας «Θάλπος» στην παραλιακή της Νέας Μάκρης | Φωτ.: Σάντρα Μεταξάς

Τι είναι το κέντρο ημέρας;

Στόχος του ανοιχτού κέντρου ημέρας είναι να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες από εξειδικευμένους επαγγελματίες και εθελοντές όσον αφορά τα θέματα ψυχικής υγείας. Υποστηρίζει δημότες του δήμου Μαραθώνα, προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη. Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες καθώς όλοι χρίζουμε ψυχολογικής καθοδήγησης ακόμη κι αν δεν το γνωρίζουμε γιατί η ψυχική υγεία μας αφορά όλους!

 

Τι είναι η κινητή μονάδα ενηλίκων;

Η Κινητή Μονάδα μπορεί να εξυπηρετεί οποιονδήποτε στο χώρο του. Ουσιαστικά, με την κινητή μονάδα οι ειδικοί παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο σπίτι του ενδιαφερόμενου όταν αυτός δεν μπορεί να τους επισκεφθεί για συγκεκριμένους λόγους. Μια τέτοιου είδους παροχή δίνει την δυνατότητα σε άτομα που δεν έχουν την πρόσβαση στο Θάλπος για κατ’ οίκον φροντίδα. Ο φορέας δίνει έμφαση στη συμπερίληψη όλων, δεν διακρίνει κανέναν και προσπαθεί έμπρακτα να μην εξαιρείται κανένας από το δικαίωμα της ψυχικής υγείας.

 


θάλπος νέας μάκρης
Συνάντηση του WLM με τους υπεύθυνους του κέντρου ημέρας «Θάλπος» Νέας Μάκρης | Φωτ.: Σάντρα Μεταξάς

Σε τι στοχεύει το Θάλπος;

Το Θάλπος δεν στοχεύει απλά στην αντιμετώπιση ψυχικών ασθενειών ή στην διαγνωστική εκτίμηση τους στοχεύει επίσης στην πρόληψη η οποία είναι σημαντική εξίσου. Η πρόληψη δεν είναι περιττή είναι απαραίτητη. Η πρόεδρος του φορέα "Θάλπος" κα. Αθηνά Πάσσιου όταν ίδρυσε το 2005 τον φορέα οραματιζόταν έναν τρόπο με τον οποίο η ψυχική υγεία θα αποτελούσε δικαίωμα και όχι πολυτέλεια. Από τότε έως σήμερα με την αξιόλογη ομάδα που έχει συσπειρώσει δίπλα της ενώνουν τις φωνές τους για το δικαίωμα όλων στο υψηλότερο εφικτό επίπεδο ψυχικής υγείας. Όταν αρχίσουμε να αγαπάμε την ζωή μας τότε η ζωή θα μας αγαπήσει και αυτή.


Τι ήταν αυτό που έκανε την πρόεδρο του φορέα "Θάλπος" κα. Αθηνά Πάσσιου να ασχοληθεί με την ψυχική υγεία;

Πριν από 19 χρόνια η ψυχική υγεία στην Ελλάδα αποτελούσε ταμπού, ο κόσμος δεν αναζητούσε την υποστήριξη που χρειαζόταν, πόσο μάλλον να μιλήσει ανοικτά για τις ψυχοκοινωνικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε. Έχοντας μια πολύ διαφορετική εμπειρία σε σχέση με την ψυχική υγεία στην Αμερική και την Αγγλία που δραστηριοποιούμουν, μέσα από καινοτόμες υπηρεσίες, υπηρεσίες ενημέρωσης και πρόληψης γεννήθηκε το όραμα που μέχρι σήμερα οδηγεί τον Φορέα "Θάλπος - Ψυχική Υγεία". Την ανάπτυξη παρεμβάσεων με σκοπό τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων στην Ελλάδα. Ένα όραμα που χρονικά συνδέθηκε με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που λάμβανε ήδη χώρα από το Υπουργείο Υγείας και συντέλεσε στην ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία 11 κοινοτικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας μέσα από τις οποίες υποστηρίζουμε καθημερινά παιδιά και εφήβους, ενήλικες, εργαζομένους, την οικογένεια. 

 

Πως πετυχαίνει το Θάλπος το έργο του;

Η ψυχική υγεία πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων μας. Στο ταξίδι αυτό σημασία δεν έχει να παλεύουμε μόνοι αλλά να παλεύουμε ο ένας για τον άλλον. Πιο αναλυτικά οι ειδικοί έχουν διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο πλάνο δραστηριοτήτων εκ των οποίων είναι η περιπατητική ομάδα, η ομάδα εικαστικής έκφρασης, η ομάδα προβολής ταινιών, η ομάδα ενδυνάμωσης γυναικών, η ομάδα κοινωνικών δεξιοτήτων και η ομάδα δημιουργικής γραφής και έκφρασης.

 

Θάλπος Νέας Μάκρης
Αίθουσα πραγματοποίησης ατομικών συνεδρίων ψυχοθεραπείας στο «Θάλπος» | Φωτ.: Σάντρα Μεταξάς

Γιατί να απευθυνθώ στο Θάλπος;

Για όσους δεν γνωρίζουν «Θάλπος» σημαίνει φροντίδα και ζεστασιά. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν αν πραγματικά φροντίζουμε τους εαυτούς μας, αν ζεσταίνουμε την ψυχή μας και αν ξεπλένουμε από κάθε αρνητική σκέψη το μυαλό μας. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε την ευτυχία, αρκεί να έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους για να μας δείξουν πως την έχουμε μέσα μας.

θάλπος ψυχική υγεία νέα μάκρη
(από αρ.) Ειριάνα Φασόλα - Κοινωνική Λειτουργός Κέντρου Ημέρας Ενηλίκων "Θάλπος-Ψυχική Υγεία", Γεωργία Σαντουρτζόγλου - Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Ημέρας & Κινητής Μονάδας Ενηλίκων "Θάλπος-Ψυχική Υγεία" και η εθελόντρια δημοσιογράφος του WLM, Κλέα Μέσι.

Πώς μπορώ να επικοινωνήσω μαζί τους;

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεσαι για τις υπηρεσίες τους ή για να δηλώσεις τη συμμετοχή σου στην εθελοντική ομάδα επικοινώνησε μαζί τους. Το Κέντρο Ημέρας Ενηλίκων – Θάλπος στεγάζεται στη περιοχή της Νέας Μάκρης, Δευτέρα με Παρασκευή 09:00-17:00 ενώ κάθε Τετάρτη 09:00-20:00. Η Κινητή Μονάδα  Ενηλίκων – Θάλπος, ακολουθεί εβδομαδιαίο πρόγραμμα επισκέψεων σε Νέα Μάκρη, Μαραθώνα, Γραμματικό και Ωρωπό, στα συνεργαζόμενα σημεία διασύνδεσης όπως επίσης και με κατοίκων επισκέψεις.

Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι:

τηλέφωνο: 6949077005 &


Ίασις: Κέντρο Ψυχικής Αγωγής


Τι είναι η Ίασις;

Η Ίασις είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία πριν από λίγες μέρες εγκαινίασε στον τόπο μας ένα νέο κέντρο ψυχικής αγωγής, στόχος του οποίου είναι η προσφορά θεραπευτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε άτομα που το έχουν ανάγκη. Η νεοσύστατη δομή στεγάζεται επί της οδού Αφροδίτης και Κ. Πασβάγκα στη Νέα Μάκρη (στο παλιό ξενοδοχείο Αφροδίτης). Η στεγαστική αυτή μονάδα αποβλέπει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ενοίκων μέσω της παροχής ενός ολοκληρωμένου μοντέλου φροντίδας και εκπαίδευσης σε διαφορετικές δεξιότητες. Οι ωφελούμενοι συμμετέχουν σε προγράμματα ενδυνάμωσης συμπεριφορών και εκμάθησης κανόνων υγιεινής. Μάλιστα η καθημερινή διαβίωση με άλλους ανθρώπους συμβάλλει σταδιακά στην αυτονόμηση τους και αργότερα γιατί όχι στην επανένταξη τους στην κοινωνία μας.

 

Κέντρο Ψυχικής Αγωγής Ίασις
Κέντρο Ψυχικής Αγωγής Ίασις στη Νέα Μάκρη | Φωτ.: Σάντρα Μεταξάς

Σε ποιους απευθύνεται η Ίασις;

Το προφίλ των ατόμων που φιλοξενεί το οικοτροφείο Ίασις είναι άτομα με νοητική υστέρηση και διάφορες ψυχιατρικές διαταραχές. Οι φιλοξενούμενοι που μένουν στη δομή επιλέγονται με διαδικασία που ορίζει το υπουργείο.

 

Τι προσφέρει η Ίασις;

Οι υπηρεσίες που παρέχονται αφορούν ασφαλή διαμονή, σίτιση, ιατρονοσηλευτική περίθαλψη, θεραπευτικά προγράμματα ποικίλου περιεχομένου, καθώς και ψυχοκοινωνική υποστήριξη αποκατάσταση, σεβόμενοι πάντα την επιθυμία και τις ιδιαιτερότητες κάθε ατόμου καθώς η ομάδα εκτός από τις ευχάριστες στιγμές οφείλει να διαχειριστεί και τις δυσκολίες όπως για παράδειγμα τη ματαίωση των ωφελούμενων.

 

Ίασις Νέα Μάκρη
Ζωγραφιά φιλοξενούμενου στο κέντρο Ίασις | Φωτ.: Σάντρα Μεταξάς

Γιατί με αφορά η Ίασις;

Γίνε εθελοντής. Εμπλούτισε το υπάρχον πλάνο δράσεων με τη συμβολή σου στο έργο της δομής. Μουσικοθεραπεία, φωτογραφία, άθληση, ζωγραφική, συνοδεία σε εκδρομές είναι κάποιες μόνο από τις δραστηριότητες που μπορείς να βοηθήσεις. Το μόνο που θα πρέπει να κάνεις είναι να δώσεις χρόνο, αγάπη και συνέπεια. Βοηθά να εξαλειφθεί το στίγμα που κουβαλούν τα άτομα με νοητική υστέρηση και επιτέλους ας φτιάξουμε έναν κόσμο που να τους αξίζει.

 


ίασις
Το «σαλόνι» στο Κέντρο Ψυχικής Αγωγής Ίασις | Φωτ.: Σάντρα Μεταξάς

Πώς μπορώ να επικοινωνήσω μαζί τους;

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να δηλώσετε έναν ενδιαφερόμενο ωφελούμενο ή να γίνετε εθελοντής στη δράση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους με τους εξής τρόπους:

Τηλεφωνικά - 2294096177

 

Ο Δήμος μας το 2023 έκανε δύο σημαντικά βήματα σχετικά με τη ψυχική υγεία και για αυτό οφείλουμε να στηρίξουμε και να συνεχίσουμε αυτό το έργο. Ας αποδεσμευτούμε από κάθε ύλη και ας αφοσιωθούμε επιτέλους στο μέσα μας γιατί αυτό είναι που πραγματικά αξίζει. Ο καθένας μπορεί να φωτίσει τη ψυχή του με τον δικό του τρόπο, αρκεί να το επιθυμεί ειλικρινά. Όταν βρούμε όλοι τους εαυτούς μας τότε ο κόσμος μας μπορεί και να αλλάξει. Έως σήμερα είθισται να ελπίζουμε να αλλάξουμε αυτή τη συνήθεια και ας αρχίσουμε λοιπόν να πράττουμε.

 

iasis μονάδα
Από αρ.: Αθανασία Σουγλέρη - Διοικητικός, Ηλέκτρα Σπύρου - Υπεύθυνη Στεγαστικών Δομών, Ψάρρα Βασιλική - Επιστημονικά Υπευθυνη & Ψυχίατρος της δομής, Σταμούλη Ιωάννα - Κοινωνική Λειτουργός, Κλέα Μέσσι - δημοσιογράφος του WLM, Μάρα Μανωλακάκη - Συντάκτρια Μόδας WLM, Αγγελική Γκλαβά - Ψυχολόγος στην εκδήλωση μόδας της Fabric Republic που πραγματοποίηθηκε στο Ίασις Νέας Μάκρης τον μήνα Απρίλιο | Φωτ.: Σάντρα Μεταξάς

Σε έναν κόσμο που μπροστά στα μάτια σου γκρεμίζεται να στέκεσαι μπροστά εσύ και να λες πως μπορείς να τον ξαναχτίσεις.


Κλέα Μέσι

Φοιτήτρια Παιδαγωγικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,ΕΚΠΑ.

コメント


bottom of page