top of page

Ατομική υπευθυνότητα και πυροπροστασία

Έγινε ενημέρωση: 4 Ιαν 2021

Στις μέρες μας η ατομική υπευθυνότητα δοκιμάζεται σκληρά λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, η προστασία της ζωής μας και της ζωής των συνανθρώπων μας είναι ένα στοιχείο που ξεπερνά τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.


Έπειτα από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι οι κάτοικοι της περιοχής του Μαραθώνα οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις πιθανές εστίες πρόκλησης πυρκαγιάς. Αυτό ισχύει τόσο σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους (δάση, παραλίες κ.ά.) αλλά πολύ περισσότερο σε ιδιωτικούς χώρους (αυλές, κήπους, οικόπεδα, αμπελώνες, οπωρώνες). Η μικρή (ευτυχώς) σε έκταση φωτιά που προκλήθηκε σε εγκαταλειμμένο οικόπεδο σε κατοικημένη περιοχή στο Σχινιά την Τρίτη 17 Μαρτίου χτύπησε ένα καμπανάκι μέσα μας και λόγω της πολυαναμενόμενης έλευσης του καλοκαιριού, αποφασίσαμε να ερευνήσουμε το ισχύον πλαίσιο για τον καθαρισμό οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους.


Φωτογραφίες από αναγνώστρια μας


Το νομικό πλαίσιο το οποίο καθορίζει την ανάγκη τήρησης των υποχρεώσεων καθαρισμού για την πυροπροστασία οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών βασίζεται στην υπ’ αριθμόν 4/2012 Πυροσβεστική διάταξη (ΦΕΚ 1346/25-04-2012 Τεύχος Β). Σύμφωνα με το άρθρο 1: «Οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά». Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 2, στους σαφώς προαναφερόμενους χώρους «απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων-σπίρτων και άλλων υλών από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Οκτωβρίου κάθε έτους».


Η διάταξη προβλέπει αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και παραβίασης των κανόνων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων του άρθρου 1 «ισχύουν και εφαρμόζονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις του άρθρου 94 παρ. 1 περίπτ. 26 εδάφ. β' του Ν. 3852/2010 (Α'87) “Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης”. Οι ανωτέρω ποινικές κυρώσεις ασκούνται από την Πυροσβεστική Αρχή». Οι δε παραβάτες «διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα».


Είναι υποχρέωσή μας, λοιπόν, όχι μόνο να διατηρούμε καθαρούς τους χώρους της ιδιοκτησίας μας από ξερά χόρτα, φύλλα, κλαδιά και εύφλεκτα υλικά, αλλά και να αναφέρουμε τη μη συμμόρφωση των υπόχρεων στις δημοτικές αρχές και να καταγγέλλουμε τις παραβάσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Για να μη ζήσουμε ποτέ ξανά μια τραγωδία όπως αυτή που βιώσαμε στο Μάτι.

bottom of page