top of page

40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας | Highlights {εικόνες & βίντεο}

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, όπως κάθε χρόνο ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Στον μαραθώνιο μπήκαν στην εκκίνηση 21.000 δρομείς, όπως και στις κούρσες των 5χλμ και 10χλμ, ενώ 8.000 παιδιά και 200 από τα Special Olympics έτρεξαν σε ξεχωριστά events.

Ο 40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας στη Νέα Μάκρη | Drone pic:  Κωνσταντίνος  Φροσυνιώτης
Ο 40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας στη Νέα Μάκρη | Drone pic: Κωνσταντίνος Φροσυνιώτης

Ο Κενυάτης Κίπτο είναι ο νικητής του εφετινού, 40ού Μαραθώνιου δρόμου της Αθήνας. Ο Αφρικανός δρομέας έφτασε πρώτος στο Καλλιμάρμαρο στάδιο και γνώρισε την αποθέωση από τους χιλιάδες ανθρώπους που περίμεναν να χειροκροτήσουν τον πρώτο αθλητή και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες σε αυτόν τον κλασικό αγώνα. Ο Έντουιν Κίπροπ Κίπτο σημείωσε μάλιστα νέο ρεκόρ διαδρομής, καλύπτοντας την απόσταση σε χρόνο 2 ώρες 10 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Κιλίμο (Κένυα) και στην τρίτη ο Μουχρίτα (Ρουάντα).

Ο 30χρονος Κενυάτης Έντουιν Κίπροπ Κίπτο οδήγησε από την αρχή το γκρουπ των Αφρικανών αθλητών
Ο 30χρονος Κενυάτης Έντουιν Κίπροπ Κίπτο οδήγησε από την αρχή το γκρουπ των Αφρικανών αθλητών | Φωτ.: Σάντρα Μεταξάς

Πρώτος Έλληνας αθλητής και νικητής του Πανελληνίου πρωταθλήματος, που διεξάγεται στο πλαίσιο του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, ήταν ο Παναγιώτης Καραΐσκος.


Μαραθωνοδρόμος σέρνει συμβολικά κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής πλαστικά και δίχτυα για την αφύπνιση της οικολογικής μας συνείδησης
Μαραθωνοδρόμος σέρνει συμβολικά κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής πλαστικά και δίχτυα για την αφύπνιση της οικολογικής μας συνείδησης

Στις Γυναίκες, η Μαροκινή Σικάινα Αταμάνε έκανε την έκπληξη περνώντας πρώτη γραμμή του τερματισμού με χρόνο 2:31.52 και αφήνοντας δεύτερη την "χρυσή" Ολυμπιονίκη στο Τόκιο, την Κενυάτισσα Πέρες Γιέπτσιρτσιρ (2:32.19), με την οποία μονομάχησε στη μεγαλύτερη διάρκεια της διαδρομής. Στην τρίτη θέση αλλά ταυτόχρονα και νικήτρια του Πανελλήνιου πρωταθλήματος ήταν η Ελληνίδα πρωταθλήτρια η Γκλόρια Πριβιλέτζιο, η οποία τερμάτισε σε 2:43.19.


Ο 40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας στη Νέα Μάκρη
Ο 40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας στη Νέα Μάκρη | Φωτ.: Σάντρα Μεταξάς

Ο Βαντερλέι ντε Λίμα τερμάτισε τον 40ο Μαραθώνιο 19 χρόνια μετά το «χάλκινο» της Αθήνας. Τον Ολυμπιονίκη της Αθήνας το 2004 θα υποδεχθεί σήμερα στις 5μμ ο Δήμαρχος Μαραθώνος Στέργιος Τσίρκας στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου. Ο Βαντερλέι συνοδευόμενος από τα μεγαλύτερα κανάλια της χώρας του θα παραδώσει τα αθλητικά του παπούτσια στο Μουσείο και θα δηλώσει το τέλος της τεράστιας αθλητικής του διαδρομής.


Ο 40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας στη Νέα Μάκρ
Ο 40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας στη Νέα Μάκρη | Drone pic: Κωνσταντίνος Φροσυνιώτης

Ο μαραθωνοδρόμος από την Αιθιοπία, Ερμίας Αγέλε, είχε προαναγγείλει πως θα τρέξει τα 42χλμ του Αυθεντικού Μαραθωνίου ξυπόλυτος. Ο Ερμίας Αγέλε βρέθηκε στη γραμμή της εκκίνησης στον Μαραθώνα και κατάφερε να φτάσει μέχρι και το Καλλιμάρμαρο, όπου έβγαλε και την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία. Προέβη στην παραπάνω κίνηση στη μνήμη του θρυλικού Αμπέμπε Μπικίλα. Ο Αμπέμπε Μπικίλα ήταν ο πρώτος που κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στον Μαραθώνιο, τρέχοντας μάλιστα ξυπόλυτος το 1960 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Ρώμη και το 1964 στο Τόκιο, αυτή τη φορά φορώντας παπούτσια και καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 2 ώρες, 12 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα (21 Οκτωβρίου 1964).


Ο 40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας στη Νέα Μάκρη
Ο 40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας στη Νέα Μάκρη | Drone pic: Κωνσταντίνος Φροσυνιώτης

Οι επιδράσεις του Αυθεντικού Μαραθωνίου σε αριθμούς*


*σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΣΕΓΑΣ:

  • Το τετραήμερο των εκδηλώσεων στην Αθήνα η πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης αγγίζει το 97%. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, μαζί με κάθε δρομέα έρχονται στην Αθήνα επιπλέον, συνοδευτικά άτομα με αποτέλεσμα το σύνολο των επισκεπτών από το εξωτερικό να αγγίζει τις 45.000. 

  • Τα έσοδα της Αττικής από το τετραήμερο των εκδηλώσεων φτάνουν τα 45.000.000 ευρώ.

  • Εντυπωσιακοί είναι και οι αριθμοί που προκύπτουν από την ΟΠΑΠ Marathon Expo. Συνολικά, 180 εκθέτες παρουσιάζονται στο κοινό από την Τετάρτη μέχρι το Σάββατο στην μεγαλύτερη αθλητική έκθεση της χώρας, που γίνεται στις εγκαταστάσεις του Ταε Κβο Ντο. Οι 90.000 επισκέπτες που περνάνε την πύλη του εκθεσιακού κέντρου κάνουν αγορές που αγγίζουν τις 900.000 ευρώ, ποσό που καταλήγει στην ελληνική αγορά και κατ΄ επέκταση στην ελληνική οικονομία. 

  • Συνολικά τρεις τόνοι σε ρούχα και παπούτσια ανακυκλώνονται στη διάρκεια του πενταημέρου στους ειδικούς κάδους τόσο στην έκθεση, όσο και στη διαδρομή.

  • Εξίσου σημαντική για το περιβάλλον είναι και η ανακύκλωση 500.000 πλαστικών μπουκαλιών, που χρησιμοποιούνται στη διάρκεια των αγώνων, ενώ κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν 400 κάδοι ανακύκλωσης.


Ο 40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας στο Μάτι
Ο 40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας στο Μάτι | Drone pic: Κωνσταντίνος Φροσυνιώτης

Η επιτυχία της διοργάνωσης δεν θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλη δίχως την καθοριστική συνδρομή των 4.500 εθελοντών. Άνθρωποι όλων των ηλικιών δηλώνουν κάθε χρόνο συμμετοχή προκειμένου να συμμετάσχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα του Μαραθωνίου Αθήνας και να γίνουν κομμάτι της ιστορίας μιας σπουδαίας διοργάνωσης. 


Δες το βίντεο από τα στιγμιότυπα στην περιοχή του Μαραθώνα του 40ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας με τη βοήθεια του droner Κωνσταντίνου Φροσυνιώτη!

 

Ευχαριστούμε τους φωτογράφους μας Σάντρα Μεταξάς και Κωσταντίνο Φροσηνιώτης για την φωτογραφική κάλυψη του 40ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Δες παρακάτω περισσότερα clicks από τον 40ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.





bottom of page