top of page

Διάβαση του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο, ορατή από την Ελλάδα!

Στις 11 Νοεμβρίου θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε ένα πολύ ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο. Πρόκειται για τη διάβαση του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο που είχε να συμβεί αντίστοιχα από το 2016 ενώ θα αργήσει να ξανασυμβεί καθώς η επόμενη διάβαση θα γίνει το 2032. Κατά μέσο όρο συμβαίνουν περίπου 13 διαβάσεις του Ερμή ανά αιώνα!

Η αντίστοιχη διάβαση του Ερμή μπροστά από τον ηλιακό δίσκο το 2016 | Φωτ.: NASA
Η αντίστοιχη διάβαση του Ερμή μπροστά από τον ηλιακό δίσκο το 2016 | Φωτ.: NASA

Η διάβαση της 11ης Νοεμβρίου 2019 θα είναι ορατή περίπου κατά το ήμισυ από την Ελλάδα καθώς θα δούμε την είσοδο του Ερμή στον ηλιακό δίσκο και περίπου τη μισή διάβαση. Ο ήλιος θα δύσει κοντά στο μέσο του φαινομένου και δε θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε την έξοδο του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο. Το χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης διάβασης είναι πως είναι "βαθιά", δηλαδή ο Ερμής θα περάσει πολύ κοντά από το κέντρο του ήλιου, μόλις 75,9 δεύτερα λεπτά της μοίρας από αυτό.

Παρά το ότι ο Ερμής είναι αρκετά φωτεινός πλανήτης, μέσα από το ηλιακό φίλτρο θα φαίνεται μαύρος, στο φόντο ενός λαμπρού ήλιου!

Η είσοδος του Ερμή θα γίνει στις 14:35 (ώρα Ελλάδας) με την «πρώτη επαφή» κατά την οποία θα δούμε τον Ερμή να εφάπτεται εξωτερικά του ήλιου. Δύο και κάτι λεπτά μετά θα έχει εισέλθει ολόκληρος και θα εφάπτεται εσωτερικά, σημείο που αναφέρεται ως η «δεύτερη επαφή». Για τις επόμενες 3 περίπου ώρες θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τον Ερμή να διαβαίνει τον ηλιακό δίσκο και να φτάσει στο βαθύτερο σημείο στις 17:20, σχεδόν ταυτόχρονα με τη δύση του ήλιου.

Παρακάτω αναγράφονται συνοπτικά οι σημαντικές ώρες του φαινομένου:

Ο Ερμής | Φωτ.: NASA
Ο Ερμής | Φωτ.: NASA

1η επαφή: 14:35 2η επαφή: 14:37 Μέγιστο διάβασης 17:20 Δύση ηλίου ~ 17:20 ανάλογα την περιοχή 3η επαφή: 20:02 (μη ορατή από Ελλάδα) 4η επαφή: 20:04 (μη ορατή από Ελλάδα)


Η παρατήρηση της διάβασης μπορεί να γίνει μόνο με ειδικά φίλτρα στα τηλεσκόπια ή τα κιάλια.

Η παρατήρηση του ήλιου, ακόμα και στην ανατολή όταν είναι χαμηλά, χωρίς ειδικά φίλτρα είναι επικίνδυνη! Δεν μπορεί να γίνει με τα γυαλιά της έκλειψης όπως γινόταν για τη διάβαση της Αφροδίτης καθώς η γωνιώδης διάμετρος του Ερμή είναι πολύ μικρότερη.

Μπορείς με τη χρήση ηλιακού φίλτρου μπροστά απο κιάλια ή τηλεσκόπιο να παρατηρήσεις τη διάβαση του πλανήτη με ασφάλεια.


Δες το πέρασμα του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο, όπως το παρουσιάζει σε βίντεο που ανέβασε στο YouTube η NASA το 2016.


 

Πηγή: Astrovox.gr | Ευχαριστούμε πολύ τον Αντρέα Χονδρογιάννη (Astropixel) για την πολύτιμη βοήθειά του

bottom of page