top of page

Εκπαιδεύοντας τους Νέους Οδηγούς: Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής που αλλάζει την οδική ασφάλεια | Για παιδιά από 3 ετών!

Η ύπαρξη ενός πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής είναι σημαντική για πολλούς λόγους, οι οποίοι σχετίζονται με την ασφάλεια, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη συνειδητοποιημένων και υπεύθυνων πολιτών από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής τους. Το πρώτο μόνιμο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής της "Jumicar", με έδρα το Αμβούργο Γερμανίας και δράση σε 15 χώρες παγκοσμίως, λειτουργεί στην Ελλάδα από το 2006 στην Νέα Μάκρη Αττικής σε χώρο του ιδρύματος «Παμμακάριστος».


Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Jumicar
Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Jumicar | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Το πάρκο είναι εγκεκριμένο αλλά και προτεινόμενο από το Yπουργείο Παιδείας (εγκύκλιος Γ7/21558/1-3-05) για επισκέψεις μαθητών στο πλαίσιο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων. Το πάρκο υποδέχεται παιδιά 3-14 ετών και η επισκεψιμότητα του ξεπερνάει τα 25.000 παιδιά ανά έτος αναφερόμενη στις σχολικές επισκέψεις αλλά και την λειτουργία για το κοινό.


Η ομάδα του WLM επισκέφτηκε το πάρκο όπου γνωρίσαμε τον κύριο Μιχάλη Ασιτζόγλου διαχειριστή της "Jumicar Greece" προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για το όμορφο πάρκο που λειτουργεί σχεδόν 2 δεκαετίες στον Δήμο μας! Ο κύριος Μιχάλης μέσα σε ένα εξαιρετικά ευχάριστο και ζεστό κλίμα μας αποκάλυψε τα παρακάτω:


WLM: Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι του πάρκου;


Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Jumicar είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας προσομοίωσης σε μικρογραφία του πραγματικού οδικού περιβάλλοντος γύρω μας, απευθυνόμενο σε παιδιά.

Ο ρόλος του πάρκου είναι αρχικά η εξοικείωση των παιδιών με θέματα Οδικής Ασφάλειας αλλά κυρίως η οικειοποίηση της γνώσης μέσω της εμπειρίας, η βιωματική δηλαδή εκπαίδευση των παιδιών.

Τα παιδιά εκπαιδεύονται ως πεζοί αλλά κυρίως ως οδηγοί.

Όσες φορές και να ζητήσεις από ένα παιδί να μην προσπαθήσει να διασχίσει τον δρόμο (ακόμα και από την διάβαση πεζών και με το ανθρωπάκι πράσινο!) για να βεβαιωθεί ότι τα αυτοκίνητα σταμάτησαν, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το εμπεδώσει στο πεδίο από το μην προλάβει ως οδηγός να σταματήσει όταν πρέπει –οδηγώντας το δικό του αυτοκινητάκι- είτε γιατί αφαιρέθηκε μιλώντας με τον συνοδηγό του, είτε γιατί έτρεχε, είτε γιατί δεν είδε έγκαιρα το φανάρι ή το σήμα.


Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Jumicar
Ο δημοσιογράφος του WLM Κωνσταντίνος Δαβερώνας με τον διαχειριστή της JUMICAR GR , Μιχάλη Ασιτζόγλου.Μιλήστε μας για τις εγκαταστάσεις της Jumicar


Σε ένα χώρο 7 στρεμμάτων λόγω του ειδικού σχεδιασμού του, το κύριο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής είναι ένα από τα καλύτερα και πολυπλοκότερα του είδους του παγκοσμίως (κυκλοφοριακός κόμβος 4 διασταυρώσεων, 29 φωτεινών σηματοδοτών και δυνατότητα διάφορων διαβαθμίσεων δυσκολίας ανάλογα με την ηλικία). Επικουρικά του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής στο πάρκο υπάρχουν και γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, πίστες μίνι γκολφ, φουσκωτά παιχνίδια, νερομαχίες, τρενάκι και αναψυκτήριο.


Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Jumicar

Ποιες είναι οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες:


Ακόμα και η απλούστερη δυνατή διάταξη (απλά ένα σταυροδρόμι) προσφέρει τις βάσεις για την αρχική ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Σοβαρότερες προσπάθειες περιλαμβάνουν την πλειοψηφία των περιπτώσεων που συναντάμε ως ενήλικοι στους δρόμους όπως διασταυρώσεις με μικρότερους αλλά και μεγαλύτερους δρόμους (προτεραιότητα), είσοδο και έξοδο από πλατείες, κίνηση σε μονόδρομο και σε δρόμο διπλής κυκλοφορίας, διαβάσεις, κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση κλπ.

Σπανιότερα –λόγω του υψηλού κόστους εγκατάστασης και συντήρησης- περιλαμβάνεται και εκτεταμένη φωτεινή σηματοδότηση και σε ελάχιστες περιπτώσεις όπως στο πάρκο Jumicar προσφέρεται επιπρόσθετα όλων των ανωτέρω και η δυνατότητα στα παιδιά ως οδηγοί να διασταυρωθούν και με τρένο (φυλασσόμενη διάβαση με μπαριέρες, φωτοσήμανση και ηχοσήμανση).Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Jumicar

Η εκμάθηση οδήγησης σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;


  • Από την τρυφερή ηλικία των 3 ετών το παιδί ξεκινά οδηγώντας μικρότερα αυτοκινητάκια με περιορισμένη κλίμακα ερεθισμάτων, συναντώντας μόνο 1 φανάρι και μόνο ελάχιστα βασικά σήματα.

  • Στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού οδηγεί στο πλήρες οδικό περιβάλλον –πάντα σε μικρογραφία- ευελπιστώντας να καταφέρει απλά πράγματα, όπως να οδηγεί στην λωρίδα του, να συγχρονίζει το γκάζι και το φρένο, να αντιλαμβάνεται τον όγκο του αυτοκινήτου του και να κρατά ασφαλείς αποστάσεις.

  • Κατά τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού αλλά και στο Γυμνάσιο σταδιακά ενάσσεται πλήρως και αντιμετωπίζει όλες τις δυνατές περιπτώσεις που θα συναντήσει αργότερα ως ενήλικας.

Για τον λόγο αυτό το πάρκο Jumicar είναι κατά τέτοιο τρόπο σχεδιασμένο ώστε να προσφέρει διαφορετικά επίπεδα οδηγικής δυσκολίας στα παιδιά.

Η χαρά της οδήγησης μέσω της κλιμακούμενης πρόκλησης είναι σίγουρο ότι οδηγεί στο επιδιωκόμενο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα.


Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Jumicar

Αξίζει να σημειωθεί πως η ύπαρξη και λειτουργία ενός πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής στην περιοχή μας σχετίζεται με πολλαπλά οφέλη για την κοινότητα. Τα πιο σημαντικά αναφέρονται παρακάτω:

  • Ασφάλεια (μείωση ατυχημάτων και εκμάθηση βασικών κανόνων)

  • Εκπαίδευση (εμπειρική μάθηση και ευσυνείδητη οδήγηση)

  • Καλλιέργεια κοινωνικής ευθύνης (υπεύθυνοι πολίτες και σεβασμός των άλλων)


Εκτός από τα παραπάνω το πάρκο προωθεί τον υγιή τρόπο ζωής καθώς ενθαρρύνει την άσκηση μέσα από το ποδήλατο, το πατίνι και το περπάτημα και μειώνει με αυτόν τον τρόπο την καθιστική ζωή κάνοντας τα παιδιά πιο δραστήρια μέσα από το παιχνίδι. Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί το μακροπρόθεσμο όφελος και η επένδυση στο μέλλον καθώς η εκπαίδευση στην κυκλοφοριακή αγωγή προτρέπει τα παιδιά που μαθαίνουν σωστούς κανόνες και συμπεριφορές από νεαρή ηλικία για να τους εφαρμόζουν και ως ενήλικες. Επίσης μειώνοντας τα τροχαία ατυχήματα, μειώνονται και οι δαπάνες για την υγεία και την κοινωνική μέριμνα που προκύπτουν από αυτά.

Συνολικά, τα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής αποτελούν ένα κρίσιμο εργαλείο για την προαγωγή της οδικής ασφάλειας, την εκπαίδευση των πολιτών και την ενίσχυση της κοινωνικής ευθύνης και οι κάτοικοι του Μαραθώνα καθώς και της ευρύτερης ανατολικής αττικής καλό είναι να το εκμεταλλευτούν αυτό.


Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Jumicar
Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Jumicar | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Jumicar είναι ανοιχτό για το κοινό:

  • Σάββατο & Κυριακή 18:00-21:00 (καλοκαιρινό ωράριο)

  • Σάββατο & Κυριακή 11:00-15:00 (χειμερινό ωράριο)

Είσοδος από 3€


Για τα σχολεία είναι ανοιχτό καθημερινές πρωί, Δευτέρα έως Παρασκευή


Τηλ: 22940-50120

Για αναλυτικότερες πληροφορίες και τιμές επισκεφτείτε το jumicar.gr


 

Ευχαριστούμε τον drone photographer Χρήστο Μαλέτσικα για την φωτογραφική κάλυψη του ρεπορτάζ

Comments


bottom of page