top of page

1ο Marathon Clean up | αποκομιδή 3 τόνων απορριμμάτων από παραλία Μαραθώνα - πάνω από 200 εθελοντές

Το 1ο Marathon Clean up από τη Why-not?, διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαΐου στην Παραλία Μαραθώνα.

Καθαρισμός από τη θέση “Μπρεξίζα” ως το ποταμάκι του Σχοινιά (περίπου 8 χλμ, δηλαδή), αποκομιδή σχεδόν τριών τόνων απορριμμάτων, πάνω από 200 εθελοντές!

marathon clean up εθελοντές
Η ομάδα του We Love Marathon μαζί με τους υπόλοιπους εθελοντές λίγο πριν την έναρξη της δράσης

Η πρωτοτυπία της Why-Not σε ότι αφορά το Marathon Clean up ήταν τριπλή. Η πρώτη είχε να κάνει με την αντιμετώπιση όλης της δράσης ως μιας μεγάλης γιορτής για το περιβάλλον. Η δεύτερη ήταν ότι είχε και “αγωνιστική” χροιά, με τους εθελοντές να χωρίζονται σε ομάδες που συναγωνίστηκαν μεταξύ τους -και μάλιστα με έπαθλο 1.000€ για τη νικήτρια. Και η τρίτη και πιο σημαντική, είχε να κάνει με την εκπαιδευτική διάσταση της, ειδικά σε ό,τι αφορά τα μικρά παιδιά.


Τριπλή πρωτοτυπία, τριπλή... επιτυχία!


Με το να κάνει τη δράση ψυχαγωγική, η Why-Not κατάφερε και συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό διαγωνιζόμενων, εθελοντών, αλλά και κόσμου που, υπό άλλες συνθήκες, ίσως να ξεπερνούσε την πρωτοβουλία ως “μία απ’ τα ίδια”.

marathon clean up
Η ομάδα που μάζεψε τα περισσότερα σκουπίδια και κέρδισε το έπαθλο των 1.000€

Ο ανταγωνιστικός της χαρακτήρας, πάλι, έδωσε έξτρα ενδιαφέρον στην αποκομιδή των απορριμμάτων, με τις ομάδες να συναγωνίζονται κάθε τόσο και σε γέλια και πειράγματα μεταξύ τους -αλλά και τον κόσμο που απολάμβανε την κυριακάτικη απόδρασή του στην παραλία του Σχοινιά να τις χειροκροτεί στο πέρασμά τους.


ομάδα εθελοντών We Love Marathon
H ομάδα εθελοντών We Love Marathon μάζεψε μεγάλη ποσότητα από σκουπίδια, σίδερα κλπ και βρέθηκε συμβολικά στη 2η θέση

Τέλος, η εκπαιδευτική χροιά της έφερε μικρούς και μεγάλους σε στενή επαφή -κάποιους για πρώτη φορά- με τη σοβαρή διάσταση που έχει η προστασία του περιβάλλοντος και η αρμονική συνύπαρξή μας με τη φύση, όπως επίσης και με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες και παρατηρήσεις γύρω από το ακανθώδες αυτό ζήτημα, που παρουσιάστηκαν με τρόπο ευχάριστο και κατανοητό για το κοινό.


εθελοντές καθαρισμού παραλίας
Εθελοντές του Θάλπος Νέας Μάκρης

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την επιστροφή των εθελοντών από τον καθαρισμό της παραλίας, στο κέντρο των εκδηλώσεων, στο Κτήμα Ράικου (“Καλοκαιράκι”), το κοινό παρακολούθησε ομιλίες από τον Δρ. Σίμο Μαλαμή, Αναπληρωτή Καθηγητή Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, τον κ. Δημήτρη Κοκκινάκη, συνιδρυτή του Impact Hub Athens, και τον κ. Γιάννη Λελέκη, Μηχανολόγο Μηχανικό Περιβάλλοντος.

clean up results

Ο 26χρονος Χρίστος Παπαθεοδώρου, ιδρυτής της Why-Not, δήλωσε με τη σειρά του: «Ο καθαρισμός της παραλίας του Μαραθώνα είναι η πρώτη μας περιβαλλοντική δράση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους χορηγούς και τους υποστηρικτές μας, το Δήμο Μαραθώνα, που πήρε υπό την αιγίδα του τη δράση του καθαρισμού, την Πρεσβεία της Ταϊλάνδης που βοήθησε στο έργο μας, τους ομιλητές μας και την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου που είναι εδώ σήμερα καθώς και όλους εσάς. Μαζί στοχεύουμε σε ακόμη περισσότερα».

Ο Χρίστος Παπαθεοδώρου, ιδρυτής της Why-Not
Ο Χρίστος Παπαθεοδώρου, ιδρυτής της Why-Not

Στο αποκορύφωμα των εκδηλώσεων ακολούθησε συναυλία από τους πολυαγαπημένους Ήβη Αδάμου και Μιχάλη Stavento , οι οποίοι τραγούδησαν όλες τις μεγάλες τους επιτυχίες, κλείνοντας τη βραδιά με τον πιο όμορφο τρόπο και τονίζοντας πως υποστηρίζουν με θέρμη τέτοιες δράσεις και ειδικότερα από νέους.

Εκτός της κ. Κωνσταντοπούλου και του Εξοχότατου Πρέσβη της Ταϊλάνδης στην Ελλάδα κ. Sathana Kashemsanta Na Ayudhya , το παρών τους στις εκδηλώσεις του 1ο Marathon Clean up έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Μαραθώνα κ. Γιώργος Ζούρος, η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ. κ. Ελεονώρα Μελέτη, η συγγραφέας κ. Γιώτα Λιβάνη, η διακεκριμένη ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου, η κ. Τζένη Κρεμαστινού και πολλοί ακόμη επώνυμοι.


συναυλία από τους πολυαγαπημένους Ήβη Αδάμου και Μιχάλη Stavento
Συναυλία από τους πολυαγαπημένους Ήβη Αδάμου και Μιχάλη StaventoComments


bottom of page