top of page

Ελλάδα -Γαλλία: ισχυρός ιστορικός δεσμός φιλίας | ένας μήνας πυροπροστασίας από την UIISC 5

Έγινε ενημέρωση: 7 Οκτ 2022

Αποχωρεί η Γαλλική Ομάδα Πυροσβεστών UIISC 5 η οποία είχε μεταβεί στη χώρα μας τέλη Ιουλίου και παρέμεινε ένα μήνα στα πλαίσια του πιλοτικού προγράμματος προ-εγκατάστασης πυροσβεστών (pre-positioning pilot project) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.


Η Γαλλική Ομάδα Πυροσβεστών UIISC 5 στο Πευκοδάσος Σχινιά
Η Γαλλική Ομάδα Πυροσβεστών UIISC 5 στο Πευκοδάσος Σχινιά | Φωτ.: Γιώργος Μητρόπουλος

Η αποστολή αποτελούνταν από 25 Γάλλους πυροσβέστες και 7 οχήματα και είχε στόχο την πρόληψη και την κατάσβεση πυρκαγιών ως επί το πλείστον στην Αττική. Η παρουσία τους στο Μαραθώνα ήταν σχεδόν καθημερινή και αποσκοπούσε στην προστασία του μοναδικού Πευκοδάσους Σχινιά. Παράλληλα υπήρξε ιδανικό έδαφος για την πραγματοποίηση ασκήσεων πυρόσβεσης με απώτερο σκοπό την ανταλλαγή τεχνικών γνώσεων με τους Έλληνες συναδέλφους τους.


Ο λοχαγός Sylvain Cheval της γαλλικής ομάδας πυροσβεστών UIISC 5
Ο λοχαγός Sylvain Cheval της γαλλικής ομάδας πυροσβεστών UIISC 5 | Φωτ.: Μιχάλης Βλαστάκης

Στην τελετή αποχώρησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 30 Αυγούστου στην Ακαδημία Πυροσβεστικής, ο Γάλλος Λοχαγός Sylvain Cheval τόνισε πόσο εκτίμησαν την ελληνική φιλοξενία και τη δυνατότητα να συνεργαστούν από κοντά με Έλληνες συναδέλφους. «Το πρόγραμμα ανταλλαγής εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει ουσία στην ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας και στους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τη Γαλλία και την Ελλάδα.»

Αφού απεύθυνε τα ευχαριστήρια στο Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Προστασίας του Πολίτη, τη Γαλλική Πρεσβεία, την Ελληνική Πυροσβεστική Ακαδημία και την Πυροσβεστική αλλά και την ΕΜΑΚ 1 έκλεισε λέγοντας «Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που με τη λίγο-πολύ σαφή υποστήριξή τους έκαναν αυτή την αποστολή αξέχαστη: την κα. Σόνια Γεροδήμου, επικεφαλής του συλλόγου We Love Marathon, για την υποδοχή της στον Σχινιά, καθώς και όλους τους κατοίκους της Ελλάδας που μας ευχαριστούσαν κάθε μέρα με χαμόγελα και κόρνες όταν περνούσαν τα φορτηγά μας. Γιατί η εξυπηρέτηση των ανθρώπων με πνεύμα αλληλεγγύης βρίσκεται στο επίκεντρο των δεσμεύσεών μας.»



Κλείνοντας τόνισε ότι ήταν μεγάλη τους τιμή, να ισχυροποιήσουν μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους δεσμούς μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και να συνεχίσουν την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μας και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.


Εμείς από την πλευρά μας ως We Love Marathon να πούμε για άλλη μία φορά ένα μεγάλο ευχαριστώ για την παρουσία των Γάλλων Πυροσβεστών στην περιοχή του Μαραθώνα και à bientôt!



bottom of page