top of page

Η Γαλλική ελίτ πυροσβεστών στην Ελλάδα | συνάντηση στο Πευκοδάσος Σχινιά

Η ελληνική πρόταση για ένα ιδιαίτερο πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιείται φέτος το καλοκαίρι μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος προ-εγκατάστασης πυροσβεστών (pre-positioning pilot project) περισσότεροι από 200 πυροσβέστες από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Νορβηγία και Φινλανδία θα έρθουν στην Ελλάδα το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, ώστε να συνδράμουν στην πυροπροστασία της χώρας μας και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία με τους Έλληνες συναδέλφους τους.


Οι Ρουμάνοι Πυροσβέστες


Το We Love Marathon συνάντησε τους Ρουμάνους Πυροσβέστες (Romanian Inspectorate for Emergency situations) στο Εθνικό Πάρκο του, Σχινιά ένα δάσος με ιδιαίτερη αξία και μεγάλου φυσικού κάλους.


Κατά τη διάρκεια άσκησης που πραγματοποιήθηκε στην Λίμνη Μπελέτσι για την συνεκπαίδευση Ελλήνων και Ρουμάνων πυροσβεστών.
Κατά τη διάρκεια άσκησης που πραγματοποιήθηκε στην Λίμνη Μπελέτσι για την συνεκπαίδευση Ελλήνων και Ρουμάνων πυροσβεστών.

Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο ταγματάρχης Botezan Radu: «Οι εμπειρίες που συλλέξαμε από την πρόσφατη πυρκαγιά στην Πεντέλη, όπου συμμετείχαμε με τους Έλληνες συναδέλφους, ήταν μοναδική. Δεν έχω έρθει ξανά αντιμέτωπος με τέτοιον αέρα. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο». Οι 28 Ρουμάνοι πυροσβέστες έφτασαν με τα δικά τους οχήματα (3 αμιγώς πυροσβεστικά και έναν δότη νερού χωρητικότητας 30 tn) στην Αθήνα στα τέλη Ιουνίου και παρέμειναν μέχρι τις 31 Ιουλίου.


Οι Γάλλοι Πυροσβέστες


Στην Ελλάδα βρίσκεται από τα τέλη Ιουλίου η αποστολή των Γάλλων πυροσβεστών, που θα συνδράμουν στη μάχη των Ελλήνων συναδέλφων τους για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Η αποστολή αποτελείται από 25 Γάλλους πυροσβέστες και 7 οχήματα (4 αμιγώς πυροσβεστικά οχήματα, με συνολικά 24 tn νερού) και θα παραμείνει στην Αθήνα έως το τέλος του Αυγούστου.


«Η παρουσία σας επιβεβαιώνει τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών Ελλάδας-Γαλλίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, στην τελετή υποδοχής που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Ο κος Στυλιανίδης, «πατέρας» της ιδέας του πιλοτικού αυτού προγράμματος, τόνισε ότι το πρόγραμμα προεγκατάστασης αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη λειτουργεί στην πράξη.



Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της γαλλικής αποστολής, Sylvain Cheval, δήλωσε: «Θα είμαστε στην Ελλάδα για τον μήνα Αύγουστο ώστε να βοηθήσουμε την χώρα σας να "πολεμήσει" ενάντια στις δασικές πυρκαγιές. Έχουμε έρθει με τον εξοπλισμό μας, ώστε να μπορούμε να πάμε παντού για να ριχτούμε στη μάχη απέναντι στις δασικές πυρκαγιές».


Συνάντηση WLM με το Γαλλικό Πυροσβεστικό Σώμα


Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τον Λοχαγό Sylvain Cheval και την ομάδα του, την ελίτ του πυροσβεστικού σώματος της Γαλλίας FORMISC, στο Πευκοδάσος του Σχινιά. Οι γαλλικές μονάδες επιχειρούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Η FORMISC εδρεύει στην Κορσική και ειδικεύεται σε φυσικούς κινδύνους και κινδύνους NRBC (Πυρηνικοί, Ραδιενεργοί, Βιολογικοί, Χημικοί). Η επίλεκτη ομάδα των 25 στρατιωτών πυροσβεστών με εξειδίκευση στην κατάσβεση άκρως επικίνδυνων πυρκαγιών σε τοπικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, ανήκει στη στρατιωτική πολιτική προστασία και τα μέλη της απασχολούνται από τη γενική διεύθυνση της πολιτικής ασφάλειας και διαχείρισης κρίσεων (DGSCGC) του γαλλικού Υπουργείου Εσωτερικών.



«Οι πυρκαγιές στην πατρίδα μας είναι εξίσου καταστροφικές με τη χώρα σας», μας λέει ο κος Cheval, «καθώς το κλίμα και η γεωμορφολογία της Νότιας Γαλλίας είναι παρόμοια με της Ελλάδας. Κάθε χρόνο οι φωτιές γίνονται και πιο επικίνδυνες και επιπλέον παρατηρείται ότι υπάρχει μετακίνηση της επικινδυνότητας από το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος στο δίμηνο Αύγουστος-Σεπτέμβριος. Πριν λίγες ημέρες καταφέραμε να ελέγξουμε τις πυρκαγιές που μαίνονταν στα νότια της Γαλλίας και με την ευκαιρία να τονίσω ότι η Ελλάδα μας έστειλε ενίσχυση 2 Canadair-4-15. Οι πυρκαγιές στη Γαλλία είναι πλέον υπό έλεγχο, αλλά η ξηρότητα που επικρατεί, σε συνδυασμό με τους ανέμους, μας κρατά σε επιφυλακή».



«Η παρουσία μας εδώ έχει στόχο να ενισχύσει το έργο του Ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος σε καθημερινή βάση», αναφέρει ο κος Cheval. «Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (όπως πέρυσι τον Αύγουστο στην Αθήνα) οι ενισχύσεις από την Ευρώπη θα έρθουν γρηγορότερα, καθώς έχουμε ήδη έτοιμη τη βάση μας. Έτσι παρακάμπτονται γραφειοκρατικά προβλήματα, ενώ έχουν γίνει οι απαραίτητες προσαρμογές όσον αφορά στον εξοπλισμό της πυρόσβεσης, ο οποίος διαφέρει από χώρα σε χώρα, ώστε να είμαστε πλήρως λειτουργικοί».



«Οι συνάδελφοί μου πέρυσι (το Στρατιωτικό Πυροσβεστικό Σώμα Γαλλίας που είχε έρθει εκτάκτως στην Ελλάδα για τις πυρκαγιές του Αυγούστου) συνέλεξαν πολύτιμες πληροφορίες και σε βάθος χρόνου η ανταλλαγή γνώσης μεταξύ των ειδικών θα βοηθήσει πολύ να βελτιώσουμε τις τεχνικές μας εσωτερικά αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.»


«Πριν ένα μήνα επίσης ήμασταν στη Λεόν της Ισπανίας σε μια εκπαίδευση μαζί με Έλληνες πυροσβέστες. Όσο περισσότερο δουλεύουμε μαζί, τόσο συνειδητοποιούμε πόσο μοιάζουμε. Όλοι οι πυροσβέστες έχουμε το ίδιο πνεύμα, την ίδια ζέση και εσωτερική ανάγκη να βοηθήσουμε, να σώζουμε ζωές και να προστατεύουμε τη φύση μας, τα δάση».


«Όταν ξεκινήσει η φωτιά, δεν σταματάμε. Δεν μας νοιάζει η κούραση και πόσες μέρες θα χρειαστούν. Η ευγνωμοσύνη του κόσμου που σώζουμε ζωές και περιουσίες είναι ένα μοναδικό συναίσθημα. Σου δίνει ώθηση και σε κάνει να αγαπήσεις ακόμη περισσότερο το επάγγελμα της πυρόσβεσης.»



«Η ασφάλεια των ανθρώπων μου είναι εξίσου όμως σημαντική», τονίζει ο λοχαγός Cheval. «Ειδικά όταν βρισκόμαστε στο εξωτερικό, όπως τώρα στην Ελλάδα, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί, καθώς είναι άγνωστο έδαφος για μας και η επικινδυνότητα του επαγγέλματός μας αυξάνεται.»


Η γαλλική ομάδα πυροσβεστών δραστηριοποιείται κυρίως στην περιοχή της Αττικής και πολλές βάρδιες θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Μαραθώνα.


Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη


«Το πρόγραμμα προ-εγκατάστασης πυροσβεστών Είναι μία ελπιδοφόρα προσπάθεια», μας λένε ο Πυραγός Χάρης Ντουκάκης και ο Ανθυποπυραγός Γιάννης Γεράκης, «μια έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης. Έχουν και αυτοί ανάγκες (οι Γάλλοι πυροσβέστες) όμως είναι εδώ κι αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Γίνεται αμοιβαία ανταλλαγή τεχνογνωσίας, είμαστε μαζί στο πεδίο της δράσης και η έννοια της ευρωπαϊκής ενότητας αποκτά υπόσταση».



«Το πιλοτικό πρόγραμμα προεγκατάστασης συναδέλφων ευρωπαίων πυροσβέστες, μετράει ήδη ένα μήνα ζωής προσθέτει ο Επιπυραγός Βασίλειος Μπίκας, Συντονιστής των Συνδέσμων Αξιωματικών των Ξένων Αποστολών. «Με αυτό τον τρόπο η απόσταση και ο χρόνος ανταπόκρισης της ευρωπαϊκής βοήθειας, ελαχιστοποιείται αν όχι μηδενίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις. Η ανταλλαγή εμπειριών, η υιοθέτηση καλών πυροσβεστικών πρακτικών και η συνεκπαίδευση των πυροσβεστών, είναι τα ζητούμενα του πιλοτικού αυτού project, του οποίου η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που φιλοξενεί!

Ήδη τα πρώτα του θετικά αποτελέσματα έχουν αναδυθεί και είναι πλέον μετρήσιμα.


Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας, πλάι-πλάι με τους Έλληνες πυροσβέστες που βρίσκονται από το πρώτο δευτερόλεπτο στο πεδίο των επιχειρήσεων, έχουν ήδη επιχειρήσει σε δασικές και όχι μόνο πυρκαγιές. Συγκεκριμένα:

  • Οι Ρουμάνοι στην Τανάγρα στις 04/07, στο Πόρτο Γερμενό στις 05 & 07/07 και στην Πεντέλη στις 20/07.

  • Οι Γερμανοί στην Τζίβα Αρκαδίας και Κοκκάλα Λακωνίας στις 19/07, στην Χρυσοκελαριά Μεσσηνίας στις 23/07 και στα Κρέστενα Ηλείας στις 25/07.

  • Οι Φιλανδοί στο Σχίνο της Πύλου στις 03/08 και στην Νεστάνη στις 04/08, πάντα υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη των εκπαιδευμένων Ελλήνων Συνδέσμων Αξιωματικών που είναι μαζί τους μεταφέροντας τις οδηγίες των ανωτέρων τους στο πεδίο, διευκολύνοντας παράλληλα την συνεργασία με τους Έλληνες πυροσβέστες.

Με δεδομένη πλέον την κλιματική αλλαγή, η οποία κάθε χρόνο εντείνει την παρουσία της και τις συνέπειές της στην Ευρώπη (ακόμη και σε χώρες που σπανίως εμφανιζόταν δασικές πυρκαγιές, όπως η Σλοβενία, η Γερμανία ακόμη και η Σουηδία), η προεγκατάσταση ευρωπαίων πυροσβεστών, αποτελεί πιθανότητα μονόδρομο.

Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης βοηθούν τις Χώρες του Νότου του καλοκαίρι και οι χώρες του Νότου βοηθούν αυτές του Βορρά το χειμώνα. Κάπως έτσι εκφράζεται έμπρακτα στο πεδίο η Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη και η συνεργασία των Χωρών».



Ευχαριστούμε από καρδιάς την έμπρακτη παρουσία των ευρωπαίων πυροσβεστών στη χώρα μας. Να ευχαριστήσω και προσωπικά το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος και συγκεκριμένα τον Πυραγό Θανάση Μπουμπούκη, τον υπεύθυνο τύπου Επιπυραγό Αρτοποιό Ιωάννη και τον Συντονιστή των Συνδέσμων Αξιωματικών των Ξένων Αποστολών, Επιπυραγό Βασίλειο Μπίκα για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας για το σχετικό αφιέρωμα.

 

Φωτογραφική κάλυψη του ρεπορτάζ από τους εθελοντές μας Drone χειριστή Γιώργο Μητρόπουλο και φωτογράφο Μιχάλη Βλαστάκη.




bottom of page