top of page

Εργασία από το σπίτι - τιπς για να μην... τρελαθείτε

Έγινε ενημέρωση: 8 Απρ 2020

Η τεχνολογία έχει καταστήσει την εξ αποστάσεως εργασία εύκολη υπόθεση για αρκετά επαγγέλματα. Βέβαια το ποσοστό των εργαζομένων που επιλέγουν ή έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι τους παραμένει χαμηλό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.


Ωστόσο, τα νέα δεδομένα στην υγεία και οι εξελίξεις στην παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να προβούν σε αυστηρότερα μέτρα, όπως την υποχρεωτική εργασία από το σπίτι. Αν λοιπόν έχετε ήδη ενημερωθεί ότι το προσεχές διάστημα θα δουλεύετε από το σπίτι ή το κάνετε ήδη, εδώ είναι μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε στις νέες συνθήκες εργασίας.


Ντυθείτε σαν να πηγαίνετε στο γραφείο

Το ντύσιμο σαν να πηγαίνετε στο γραφείο μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην ψυχολογία αλλά και στην παραγωγικότητα.


Μπορεί να σας φαίνεται αστείο με την πρώτη ανάγνωση και το dress code εργασίας από το σπίτι να φαντάζει ανόητο, όμως το επαγγελματικό ντύσιμο μπορεί να σας κάνει πιο αποφασισμένους και έτοιμους να δουλέψετε. Σύμφωνα με τον workplace expert, Mason Donovan τα ρούχα όχι μόνο σας κάνουν να αισθάνεστε πιο παραγωγικοί, αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσουν τη διάθεσή σας και γενικότερα τον τρόπο που αισθάνεστε για το έργο που κάνετε.


Θα σας βοηθήσουν να μείνετε σε εργασιακό κλίμα και όχι στο χαλαρό που αποπνέουν οι φόρμες και …οι πυτζάμες. Επιπλέον, αυτό το tip θα σας φανεί πολύ χρήσιμο εάν χρειαστεί να κάνετε meeting skype ή βίντεοκλήση με κάποιο συνάδελφο.


Οργανώστε έναν χώρο εργασίας

Η δημιουργία του κατάλληλου χώρου εργασίας στο σπίτι είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε, ώστε να είστε παραγωγικοί.


Το πρώτο βήμα βέβαια είναι να σηκωθείτε από το κρεβάτι, καθώς οι περισσότεροι επιλέγουν να δουλεύουν ξαπλωμένοι στο κρεβάτι αγκαλιά με το laptop. Κάτι τέτοιο όμως συγχέει τον εγκέφαλο.Φωτ.: Wix

Η Lauren Holliday, ιδρύτρια της εταιρίας Freelanship, τονίζει: «Αφού χρησιμοποιήσουμε επανειλημμένα κάτι για ένα συγκεκριμένο σκοπό, οι εγκέφαλοί μας αρχίζουν να το συσχετίζουν με αυτό σκοπό. Όταν εργάζεστε στην κρεβατοκάμαρα, θα συμβεί ένα από τα δύο αρνητικά: Ή θα τείνετε να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της εργασίας ή τουλάχιστον θα νιώσετε υπνηλία ενώ εργάζεστε. Επίσης είναι πιθανό ο εγκέφαλός να αποσυνδέσει το κρεβάτι από το σκοπό του ύπνου, καθιστώντας δύσκολο για εσάς να κοιμηθείτε όταν τελικά έρθει η ώρα».


Οπότε το ιδανικό είναι να επιλέξετε ένα δωμάτιο του σπιτιού που έχει περιορισμένο θόρυβο και αρκετό ηλιακό φως. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ένα ξεχωριστό δωμάτιο, απλά να είναι ένας χώρος όπου θα μπορείτε να εργάζεστε απερίσπαστοι από πειρασμούς που δεν σας κρατούν συγκεντρωμένους.


Βάλτε όρια

Πολλοί πιστεύουν πως η εργασία από το σπίτι σημαίνει καθόλου εργασία και είναι πιθανό να δέχεστε τηλεφωνήματα από φίλους και γνωστούς για να ανταλλάζετε απόψεις για τον κορωνοϊό. Ένα ευγενικό μήνυμα τύπου «θα δουλεύω μέχρι τις 16:00, τα λέμε μετά», είναι ιδανικό για να θέσετε τα όριά σας. Μπορείτε επίσης να στείλετε τα αυτόματα μηνύματα του iPhone «Λυπάμαι, δεν μπορώ να μιλήσω τώρα» και να επιστρέψετε την κλήση αφού τελειώσετε τη δουλειά σας.


Αυτό θα σας βοηθήσει να βάλετε σε μία τάξη την καθημερινότητά σας, να ξέρετε κι εσείς οι ίδιοι ποιες ώρες δουλεύετε και ποιες έχετε ελεύθερες. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα μπορέσετε να κρατήσετε ξεχωριστές την επαγγελματική και την προσωπική σας ζωή παρόλο που είστε σπίτι.


Απομακρύνετε το κινητό σας τηλέφωνο

Φωτ.: Wix

Ναι, μιλάμε για αυτό ακριβώς που καταλάβατε. Η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία μπορείτε να πέσετε είναι να αφήσετε τον εαυτό σας εκτεθειμένο σε όλες τις πηγές που σας αποσπούν την προσοχή. Και αυτά λέγονται Facebook και Instagram. Oπότε το ιδανικό είναι είτε να απομακρύνετε το κινητό σας τηλέφωνο ή να κλείσετε τις ειδοποιήσεις.


Βγείτε μια μικρή βόλτα

Σχινιάς: ατελείωτη παραλία για βόλτες | φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας
Σχινιάς: ατελείωτη παραλία για βόλτες | φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας
Παραλία Νέας Μάκρης | Φωτ. Χρήστος Μαλέτσικας
Παραλία Νέας Μάκρης | Φωτ. Χρήστος Μαλέτσικας

Τέλος αφού πλέον δουλεύετε από το σπίτι και οι ώρες που περνάτε σε αυτό είναι περισσότερες, προσπαθήστε να αφιερώνετε χρόνο σε δραστηριότητες και εκτός σπιτιού, ώστε να έχετε καλή ψυχολογία. Βέβαια επειδή η περίοδος δεν ενδείκνυται για βόλτες σε χώρους με συνωστισμό, προτιμήστε μια βόλτα στην παραλία για περπάτημα, στην φύση ή ποδηλατάδα. (Τηρείται αποστάσεις ασφαλείας των 2 μέτρων! αν βρείτε περαστικούς στο δρόμο σας). Στον Μαραθώνα θα βρείτε άφθονα τέτοια μέρη!!!

Βόλτες με τον καλύτερό μας φίλο! παραλία Σχινιά | Φωτ. Μαργαρίτα Σάββα
Βόλτες με τον καλύτερό μας φίλο! | Φωτ. Μαργαρίτα Σάββα

Αν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες είναι προτιμότερο να μη βγαίνετε καθόλου από το σπίτι. Περιποιηθείτε τον κήπο σας, άνοιξη που είναι σίγουρα θα βρείτε αρκετή δουλειά να κάνετε. Μπορείτε επίσης να διαβάζετε περισσότερη λογοτεχνία αυτήν την περίοδο, να βλέπετε ταινίες στο netflix στον ελεύθερό σας χρόνο, να μαγειρεύετε παρέα με το έτερον σας ήμισυ και γενικά να επιλέγετε δραστηριότητες που θα καθαρίσουν το μυαλό σας και θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μια ανανεωμένη και αισιόδοξη οπτική για τα πράγματα.Δημοσιογράφος

Comments


bottom of page