top of page

Φροντίζοντας τα «χειμωνιάτικα πουλιά» στον κήπο μας! | Ταΐστρες & Garden Birdwatching

Αν και ο φετινός χειμώνας αργεί να δείξει τα «δόντια» του, σιγά σιγά οι θερμοκρασίες χαμηλώνουν και τα πουλιά που ξεχειμωνιάζουν στην περιοχή μας αυξάνονται. Πολλά είδη έχουν ήδη καταφθάσει από την παγωμένη Βόρεια Ευρώπη, αναζητώντας ένα πιο ήπιο καιρό σε συνδυασμό με την επάρκεια τροφής. Ας δούμε λοιπόν πώς με απλές κινήσεις μπορούμε να τα βοηθήσουμε στην δύσκολη αναζήτησης τροφής και νερού.

Κοκκινολαίμης, το αηδόνι του χειμώνα (Φωτ: Β.Κωστερές)
Κοκκινολαίμης, το αηδόνι του χειμώνα (Φωτ: Β.Κωστερές)

Εκτός λοιπόν από τα πολλά είδη πάπιας που φιλοξενούνται αυτούς τους μήνες στον Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα, εκατοντάδες σποροφάγα πουλιά κατακλύζουν τα γύρω χωράφια, ακόμα και τις αυλές και τους κήπους των σπιτιών.


Οι Σπίνοι είναι αναμφισβήτητα οι πιο πολυάριθμοι μετανάστες. Έρχονται κατά εκατοντάδες και πλημμυρίζουν όλο την περιοχή του Μαραθώνα. Θα τους δούμε σχεδόν παντού, ακόμα και στην πιο στενή αστική ζώνη. Μαζί τους οι πολύχρωμες Καρδερίνες, τα αεικίνητα Σκαρθάκια, οι Φλώροι, τα Λούγαρα και τα Φαννέτα. Στα πιο μεγαλόσωμα πουλιά συμπεριλαμβάνονται διάφορα είδη Τσίχλας (Κελαηδότσιχλα, Τσαρτσάρα, Κεδρότσιχλα, Κοκκινότσιχλα) τα οποία δυστυχώς κυνηγιούνται εκτενώς στις πιο ορεινές και θαμνώδεις εκτάσεις της περιοχής μας.

Κότσυφας απολαμβάνει το μπάνιο του, στην αυτοσχέδια "πισίνα" του του κήπου (Φωτ: Β.Κωστερές)
Κότσυφας απολαμβάνει το μπάνιο του, στην αυτοσχέδια "πισίνα" του κήπου (Φωτ: Β.Κωστερές)

Όσο λοιπόν το κρύο γίνεται πιο τσουχτερό, η αναζήτηση τροφής γίνεται μία περισσότερο επίπονη διαδικασία. Οι σπόροι των φυτών είναι πλέον λιγοστοί, ο ανταγωνισμός μεγάλος, οι καιρικές συνθήκες είναι κάποιες μέρες απαγορευτικές ακόμα και για πέταγμα. Από την δική μας πλευρά ως άνθρωποι, μπορούμε με μικρές και απλές ενέργειες να βοηθήσουμε στην επιβίωση των μικρών φτερωτών επισκεπτών.


Ταΐστρες για τα πουλιά


Μπορούμε να φτιάξουμε αυτοσχέδιες ταΐστρες, με πολύ απλά υλικά. Μπορείτε να κατεβάσετε οδηγίες για το πώς να κατασκευάσετε ταΐστρες για πουλιά του κήπου, αλλά και πληροφορίες για τα είδη που μπορεί να την επισκεφθούν


Μην ανησυχείτε εάν δεν είναι τέλεια η κατασκευή: υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα για την επισκεψιμότητα άρα και αποτελεσματικότητα της ταΐστρας:


Οι Καλόγεροι προτιμούν τις κρεμαστές ταίστρες, αφού τρελαίνονται για ακροβατικά! (Φωτ: Π. Λατσούδης)
Οι Καλόγεροι προτιμούν τις κρεμαστές ταίστρες, αφού τρελαίνονται για ακροβατικά! (Φωτ: Π. Λατσούδης)

  • Η θέση της: πρέπει να βρίσκεται σε σημείο που να είναι εμφανές στα πουλιά. Όχι όμως τελείως εκτεθειμένη, αλλά ούτε και κρυμμένη. Βοηθά συνήθως να είναι ακουμπισμένη σε μικρό ύψος από το έδαφος, ή σε κάποιο χαμηλό κλαρί ενός θάμνου ή δέντρου του κήπου μας. Καλό είναι να υπάρχει κοντά ένα σημείο σαν τελευταίο «καταφύγιο» ή «στήριγμα» για τα πουλιά (ένα κλαδί, φυλλωσιά, κτλ).


Μαυροσκούφης στην πύλινη ποτίστρα της αυλής (Φωτ. Σ.Γιαννάκος)
Μαυροσκούφης στην πύλινη ποτίστρα της αυλής (Φωτ. Σ.Γιαννάκος)

  • Η καθαριότητά της: Η τροφή πρέπει να αλλάζει συχνά (κάθε 1-2 ημέρες). Ακόμα πιο βασικό είναι να καθαρίζονται τα υπολείμματα από σπόρους της προηγούμενης ημέρας, ώστε να μην αναπτύσσονται μύκητες ή άλλα παθογόνα.

  • Η καταλληλόλητα της τροφής: Στα Pet Shops υπάρχουν διάφορα είδη τροφών για μικρόπουλα. Αποτελούνται από πολλά είδη σπόρων, ανάλογα με το τι προτιμούν τα είδη επισκέπτονται τον κήπο μας. Ζητάμε «τροφή για αγριόπουλα» όπως Καρδερίνες και Φλώρους. Μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας μίγμα, με ηλιόσπορο, φιστίκια, καναβούρι, σουσάμι, προσοχή όμως, όχι αλατισμένα! Στο Manos Pet Shop (Λ.Μαραθώνος 14, Νέα Μάκρη, τηλ 2294091001) εκτός από τροφές, θα βρούμε και έτοιμες ταΐστρες και ποτίστρες για άγρια πουλιά του κήπου.

  • Απουσία γάτας στον κήπο: Ίσως είναι ο σημαντικότερος παράγοντα επιτυχίας ή αποτυχίας της ταΐστρας. Οι γάτες αποτελούν τον Νο1 εχθρό των άγριων πουλιών στις πόλεις παγκοσμίως, με εκατομμύρια θύματα κάθε χρόνο. Το ένστικτο του θηρευτή είναι πολύ έντονο σε αυτά τα μικρά αιλουροειδή, που παρότι είναι για χιλιάδες χρόνια οικόσιτα, δεν παύουν τα κυνηγούν μικρά πτηνά. Άλλοτε για παιχνίδι, άλλοτε για εξάσκηση, σπάνια για τροφή, οι οικιακές γάτες δεν σταματούν να γίνονται ο φόβος και ο τρόμος των μικρόπουλων. Οπότε θα πρέπει τουλάχιστον να μένουν μακριά από το χώρο της ταΐστρας, γιατί η παρουσία τους θα είναι σίγουρα αποτρεπτική για τα πουλιά.

Διάφορα μικρόπουλα επισκέπτονται τις αυτοσχέδιες ταΐστρες και ποτίστρες του κήπου. Ο χειμώνας είναι η καταλληλότερη εποχή για να βοηθήσουμε τους μικρούς φτερωτούς επισκέπτες (Φωτ. Π.Λατσούδης, Β.Κωστερές, Σ.Γιαννάκος).

Garden Birdwatching


Εκτός όμως από την βοήθεια που προσφέρουμε στα πουλιά, σιγά σιγά μπορούμε να εξοικειωθούμε με την παρουσία τους, να τα φωτογραφίσουμε και να μάθουμε τις συνήθειές τους. Το garden birdwatching (η παρατήρηση των πουλιών του κήπου) είναι μία δημοφιλέστατη ενασχόληση σε όλο τον κόσμο. Σε πολλές χώρες, οι κήποι είναι γεμάτοι σταθμούς προσέλκυσης πουλιών, ενώ γίνονται διαγωνισμοί πόσα διαφορετικά είδη έχουν έρθει σε κάθε κήπο, κτλ. (garden bird count).


Γενικά, η παρατήρηση των πουλιών είναι μία πολύ διασκεδαστική εμπειρία για μεγάλους και παιδιά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πουλιά της περιοχής μας και την παρατήρηση και φωτογράφιση πουλιών, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email info@greecebirdtours.com


Σπύρος Σκαρέας

Comments


bottom of page