top of page

Γλυκές πασχαλινές συνταγές από τον Φώτη Χρυσανθίδη

Έγινε ενημέρωση: 16 Απρ 2020

Φέτος έχεις την απόλυτη δικαιολογία για να φτιάξεις μόνος σου το πασχαλινό τσουρέκι! Ακολούθησε τις οδηγίες του ζαχαροπλάστη Φώτη Χρυσανθίδη (ιδιοκτήτη του εστιατορίου Χειμώνα - Καλοκαίρι) για να είναι και πετυχημένο ;)

Αν θες όμως κάτι πιο εντυπωσιακό σου έχουμε την εναλλακτική: Εκμέκ με βάση από τσουρέκι!!!


τσουρέκι από φώτη χρυσανθίδη / νέα μάκρη


1. Τσουρέκι


ΥΛΙΚΑ:

  • 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

  • 200 γρ. φρέσκο γάλα

  • 200 γρ. ζάχαρη

  • 4 αυγά

  • 8 γρ. μαχλέπι

  • 5 γρ. μαστίχα τριμμένη

  • 60 γρ. μαγιά της μπύρας

  • 1000 γρ. αλεύρι σκληρό

  • 110 γρ ελαιόλαδο

  • 1 αυγό για επικάλυψη

  • αμύγδαλο φιλέ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Η θερμοκρασία του μείγματος να μην ανέβει πάνω από τους 50°C. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα αυγά. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε και τη μαγιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Στο τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά έτσι ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα σε μίξερ, με το εξάρτημα για ζύμωμα. Φτιάχνουμε μια μπάλα, τη βάζουμε μέσα σε μια πλαστική λεκάνη, αφού ρίξουμε λίγο αλεύρι στον πάτο και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον τουλάχιστον 1½ - 2 ώρες ώστε να διπλασιαστεί η μάζα του. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη. Με τη βοήθεια ελάχιστου αλευριού φτιάχνουμε μπαστούνια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Το τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να διπλασιαστεί το σχήμα. Ανακατεύουμε το αυγό μ’ ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο με πολύ προσοχή αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα περίπου μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.




2. Εκμέκ με βάση από τσουρέκι


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ

  • 1 τσουρέκι κομμένο σε φέτες 2 περίπου πόντους


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:

  • 600 γρ γάλα

  • 200 κρέμα γάλακτος

  • 90 γρ αλεύρι

  • 250 γρ ζάχαρη

  • 4 αυγά

  • Ξύσμα από 1 λεμόνι


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

  • 400 γραμμάρια ζάχαρη

  • 250 γραμμάρια νερό

  • 50 γραμμάρια γλυκόζη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Απλώνουμε τις φέτες τσουρεκιού σε μια σχάρα , ψήνουμε στους 160°C μέχρι να ροδίσουν. Τα απλώνουμε σ' ένα ταψί και τις σιροπιάζουμε.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την κρέμα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το αλεύρι και τα αυγά. Μόλις πάρει βράσει το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τις σιροπιασμένες φέτες τσουρεκιού. Το αφήνουμε να κρυώσει, σκεπάζοντας την κρέμα με μια μεμβράνη, για να μην κάνει κρούστα.

Μόλις κρυώσει, το βάζουμε στο ψυγείο για 4–5 ώρες.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 3 λεπτά (3 λεπτά από το σημείο βρασμού).



Kommentare


bottom of page