top of page

Η αυθεντική συνταγή για ζεστό, αρωματικό κρασί


Καλό κόκκινο κρασί, εσπεριδοειδή και μυρωδικά αποτελούν τη βασική συνταγή για το περίφημο ζεστό ποτό των Χριστουγέννων!



Στη Γερμανία το αποκαλούν Glühwein (γκλούβάιν) όμως η εν λόγω συνταγή είναι διαδεδομένη σε πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης και της σκανδιναβικής χερσονήσου.



Μυστικά της συνταγής


  • Το μυστικό εδώ είναι κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αρχικά, όπως και στη μαγειρική, το γεγονός πως ετοιμάζουμε μια νέα παρασκευή με κρασί, δεν σημαίνει πως αυτό μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε κακής ποιότητας οίνο. Προτείνουμε τα κόκκινα κρασιά Ζεγγίνης: Αγιωργίτικο, Ημίγλυκο & Syrah αποτελούν ιδανικές επιλογές και υπάρχει δυνατότητα αγοράς τηλεφωνικώς με αποστολή ή click away (zegginiswines.gr/2294067494).

  • Ένα άλλο κρίσιμο στάδιο για τη συνταγή είναι να ξεφλουδίσετε με προσοχή το πορτοκάλι με το οποίο θα αρωματίσετε το κρασί. Όσο λιγότερο από το λευκό μέρος αφήσετε πάνω στη φλούδα, τόσο πιο αρωματικό (και όχι πικρό) θα γίνει το κρασί.

  • Τέλος, το ότι το κρασί είναι ζεστό δεν σημαίνει πως θα βράσετε το ποτό, κάτι που όπως καταλαβαίνεται θα οδηγήσει στην εξάτμιση του αλκοόλ, με αποτέλεσμα το κρασί σας να γίνει… σουμάδα.



Υλικά


  • 1 λίτρο κρασί κόκκινο

  • 1 πορτοκάλι

  • 2 στικ κανέλα

  • 1/4 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)

  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισους

  • 100 γρ. τζίντζερ

  • 2 κλ. δεντρολίβανο

  • 250 γρ. μέλι

  • 50 γρ. κονιάκ


Για το σερβίρισμα

  • 1 στικ κανέλα

  • ρόδι

  • δεντρολίβανο

Φωτ.: Freepik

Εκτέλεση


Για το Glühwein

  • Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το κόκκινο κρασί, το πορτοκάλι, τα στικ κανέλας, το κάρδαμο, τους αστεροδειδείς γλυκάνισους, το τζίντζερ, το δεντρολίβανο και το μέλι.

  • Μεταφέρουμε το μείγμα στη φωτιά και αφήνουμε μέχρι να πάρει βράση.

  • Το αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ.

Για το σερβίρισμα

  • Μεταφέρουμε το κρασί σε ποτήρια και σερβίρουμε με ρόδι, στικ κανέλας και δεντρολίβανο.



bottom of page