top of page

Η αύξηση της θερμοκρασίας της γης προκαλεί τους μεγαλύτερους εφιάλτες μας

Έγινε ενημέρωση: 4 Ιαν 2021

Ως κάτοικοι του Δήμου Μαραθώνα κάθε καλοκαίρι, κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και ανέμων, ζούμε πύρινους εφιάλτες. Από τον Σεπτέμβριο στην Αυστραλία έως τώρα καίγονται πάνω από 60 εκατομμύρια στρέμματα, με απώλειες μέχρι στιγμής 24 ανθρώπων και μισό δισεκατομμυρίων ζώων. Συγκεκριμένα καίγονται σε έκταση περίπου 18 "Ελλάδες".



Γιατί όμως εκδηλώνονται όλο και ποιο πολλές καταστροφικές φωτιές;

Η σημερινή μέση θερμοκρασία της γης είναι κατά 0,85ºC υψηλότερη από ό,τι στο τέλος του 19ου αιώνα. Η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί την υπερθέρμανση της γης και κατά συνέπεια την εκδήλωση πυρκαγιών.

Οι κλιματολόγοι πιστεύουν ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι σχεδόν σίγουρα η κύρια αιτία της υπερθέρμανσης της γης που παρατηρείται από τα μέσα του 20ού αιώνα.

Αναλυτικά, οι ανθρώπινες δραστηριότητες παράγουν αέρια τα οποία εγκλωβίζουν την θερμότητα στην επιφάνεια της γης δημιουργόντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα αέρια που βρίσκονται σε μεγαλύτερο ποσοστό είναι :

  • Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) το οποίο εισέρχεται στην ατμόσφαιρα μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακας), στερεών αποβλήτων, δέντρων και προϊόντων ξυλείας, καθώς και ως αποτέλεσμα άλλων χημικών αντιδράσεων, όπως είναι η παραγωγή τσιμέντου.

  • Το μεθάνιο (CH4), το οποίο εκπέμπεται κατά την παραγωγή και τη μεταφορά άνθρακα, φυσικού αερίου και πετρελαίου. Οι εκπομπές μεθανίου προέρχονται επίσης από ζώα, γεωργικές δραστηριότητες και από τη διάσπαση οργανικών αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής.

  • Το νιτρικό οξείδιο (N2O), το οποίο εκπέμπεται κατά τη διάρκεια γεωργικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων, καθώς και κατά την καύση ορυκτών καυσίμων και στερεών αποβλήτων.

Πρέπει λοιπόν να λάβουμε υπόψη ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες ευθύνονται για την αύξηση της θερμοκρασίας της γης και εν τέλει για την κλιματική αλλαγή.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως ΤΩΡΑ για να αποτρέψουμε και άλλες φυσικές καταστροφές; Εκτός από την απαίτηση της μείωσης της εκπομπής των αερίων από βιομηχανίες, ο καθένας μας μπορεί να κάνει μικρές αλλαγές στο σπίτι μας και στην καθημερινότητά μας.

Καταρχάς πρέπει να αξιοποιήσουμε τον ήλιο και τον άνεμο, τοποθετόντας φωτοβολταϊκά και ανεμόμυλους στα σπίτια μας για την παραγωγή ενέργειας. Μπορούμε να φυτέψουμε στις αυλές μας φυτά, δέντρα τα οποία χρησιμποποιούν το διοξείδιο του άνθρακα και παράγουν οξυγόνο. Επίσης μην ξεχνάμε να ανακυκλώνουμε, να κομποστοποιούμε, να μειώνουμε την σπατάλη του νερού και να αποφεύγουμε την αγορά πλαστικής σακούλας. Τέλος, αποφεύγουμε την χρήση του αυτοκινήτου μας σε μικρές αποστάσεις, κάνοντας ποδήλατο ή πηγαίνοντας με τα πόδια, το οποίο έχει και οφέλη στην υγεία μας.

Σήμερα πρέπει να δράσουμε ,όχι αύριο γιατί η κάθε μέρα μετράει στην αποτροπή καταστροφικών φυσικών φαινομένων στον πλανήτη μας.

Να μην ξεχνάμε ότι η γη είναι το σπίτι μας και ότι όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε με τον δικό μας τρόπο!!!!!


Κασσάνδρα Κουσούλη

Φοιτήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τμήμα Επιστήμης Ζωϊκής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών


 

Πηγές: www.ec.europa.eu


bottom of page