top of page

Καθαρισμός οικοπέδων - τι ισχύει τελικά;

Έγινε ενημέρωση: 4 Σεπ 2020

Ελάχιστοι ιδιοκτήτες εφαρμόζουν τον νόμο και καθαρίζουν τους χώρους τους. Τόσο στη Νέα Μάκρη όσο και στις υπόλοιπες περιοχές του δήμου Μαραθώνα είναι πολλά τα χωράφια και τα οικόπεδα που είναι εγκαταλελειμμένα...


Ποια η διαδικασία και τα κόστη;


Ο καθαρισμός ενός οικοπέδου εμβαδού ενδεικτικά 1 στρέμματος, διαρκεί από μερικές ώρες μέχρι το πολύ μισή μέρα. Το κόστος αντίστοιχα ποικίλλει:

  1. Μπορεί να είναι 50€ όταν έχει καθαριστεί το προηγούμενο έτος και υπάρχουν απλά ψηλά χόρτα, όπου σε αυτήν την περίπτωση η επίσκεψη ενός κηπουρού με τα απαραίτητα μηχανήματα είναι αρκετή.

  2. Στην περίπτωση όμως που το οικόπεδο έχει μπάζα και λακκούβες, θα χρειαστεί να φωνάξετε συνεργείο με εκσκαφέα και φορτηγό και τα κόστη κυμαίνονται από 1.000€ έως 2.000€. Είναι μια ενέργεια που θα γίνει όμως μία φορά, αν φροντίσετε να το συντηρείτε σε ετήσια βάση με αποψίλωση των χόρτων.


Η εταιρεία "Ζαγάρης" (22940 66420 - 6977 547677) - καθαρισμός οικοπέδων | προσωπικό αρχείο

Γιατί να καθαρίσω το οικόπεδό μου;


Όπως γράφτηκε και σε παλαιότερο μας άρθρο από τον δημοσιογράφο Γιώργο Μπαρμπάκη, είναι υποχρέωσή μας, όχι μόνο να διατηρούμε καθαρούς τους χώρους της ιδιοκτησίας μας από ξερά χόρτα, φύλλα, κλαδιά και εύφλεκτα υλικά, αλλά και να αναφέρουμε τη μη συμμόρφωση των υπόχρεων στις δημοτικές αρχές και να καταγγέλλουμε τις παραβάσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Για να μη ζήσουμε ποτέ ξανά μια τραγωδία όπως αυτή που βιώσαμε στο Μάτι.


Πέρα από την ατομική μας ευθύνη όμως και τις κυρώσεις που ενδεχομένως να μας επιβληθούν, ο καθαρισμός του οικοπέδου μας εξασφαλίζει την κυριότητά του.

Οικόπεδα που δεν είναι περιφραγμένα, κινδυνεύουν από χρησικτησία, έστω και από μία "κατά λάθος" επέκταση του γείτονά μας. Μιλήσαμε με συμβολαιογράφο που εδρεύει στη Νέα Μάκρη και μας ανέφερε χαρακτηριστικά: "Αν δεν έχεις το οικόπεδό σου περιφραγμένο και περιποιημένο, τραβάει το ενδιαφέρον επίδοξων καταπατητών και αυξάνεται ο κίνδυνος να στο καταπατήσουν. Αν δεν ασχολείσαι με το οικόπεδό σου και το έχεις παρατήσει, αυτό γίνεται δεκτικό χρησικτησίας από οποιονδήποτε αντιποιηθεί την ιδιότητα του κυρίου του οικοπέδου και ασκήσει ο ίδιος πράξεις νομής όπως είναι το καθάρισμα από τα χόρτα, το όργωμα, η καλλιέργεια, η περίφραξη.


Οικόπεδο με εγκαταλελειμμένη όψη αποτελεί επιπλέον και έναν άτυπο ΧΥΤΑ της ευρύτερης περιοχής αφού οι κάτοικοι αποκτούν μια συνήθεια αποκομιδής κλαδιών και κάθε είδους μπάζων σε τέτοια σημεία, επιδεινώνοντας την κατάστασή του.


Εικόνα ενός καθαρισμένου οικοπέδου το οποίο συνορεύει με ένα εγακταλελειμένο γεμάτο καλαμιές οικόπεδο συνεταιρισμού δικαστικών υπαλλήλων | φωτ.: Αρχείο WLM
Εικόνα ενός καθαρισμένου οικοπέδου το οποίο συνορεύει με ένα εγκαταλελειμμένο γεμάτο καλαμιές οικόπεδο | φωτ.: Αρχείο WLM

Όταν γίνεται ένας σωστός καθαρισμός του οικοπέδου από εξειδικευμένο συνεργείο, λαμβάνονται υπόψη το τοπογραφικό αυτού καθώς και ενδεχόμενα σημάδια οριοθέτησής του που είχαν τοποθετηθεί παλαιότερα από τοπογράφο. Το οικόπεδο καθαρίζεται, οριοθετείται και δεν φαίνεται παραμελημένο.Ποια τα πρόστιμα αν δεν καθαρίσω το οικόπεδό μου;

Σε συνέχεια καταγγελίας που θα γίνει στην Πυροσβεστική ή στην Πολιτική Προστασία του Δήμου ο παραβάτης λαμβάνει δύο σχετικές προειδοποιήσεις και εντός 30 ημερών οφείλει να καθαρίσει το οικόπεδό του. Σε αντίθετη περίπτωση αναλαμβάνει η Δημοτική Αστυνομία η οποία καταβάλει το πρόστιμο παράβασης το οποίο κυμαίνεται στα 200-300€, ανάλογα το μέγεθος του οικοπέδου ενώ ο δήμος έχει το δικαίωμα καθαρισμού του οικοπέδου με απευθείας επιπλέον χρέωση του παραβάτη.


Αν τα βάλουμε κάτω δηλαδή είναι αρκετοί οι λόγοι που μας "συμφέρει" να καθαρίσουμε το οικόπεδό μας, μαθηματικώς υπολογισμένοι και όπως λέει και η κα. Σαφρά από την Πολιτική Προστασία του δήμου: Η μονάδα κάνει το σύνολο. Αν ο καθένας μας διατηρεί καθαρή την ιδιοκτησία του, θα συμβάλει καθοριστικά για έναν καθαρό και ασφαλή δήμο.

Η εταιρεία "Ζαγάρης" (22940 66420 - 6977 547677) - καθαρισμός οικοπέδων | προσωπικό αρχείο

Η εταιρεία "Ζαγάρης" (22940 66420 - 6977 547677) με πάνω από 40 χρόνια εμπειρία, διαθέτει όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία και τα κατάλληλα μηχανήματα για να αναλάβει τον καθαρισμό του οικοπέδου σου με ασφάλεια και ευθύνη.


 

*Βάση νόμου 3852/7610, άρθρο 94, παρ. 26

Kommentare


bottom of page