top of page

Τελικά με τι κριτήρια ψηφίζεις; | Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα των εκλογών


εκλογες
Φωτ.: Bowling Green State University

Κληθήκαμε ήδη δύο φορές να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα σε εθνικό επίπεδο και θα κληθούμε να το ασκήσουμε εκ νέου τον Οκτώβρη σε τοπικό. Πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε με σύνεση αφιερώνοντας λίγο χρόνο στα κοινά του τόπου μας με τι κριτήρια ψηφίσαμε στις εθνικές εκλογές και με τι κριτήρια θα επιλέξουμε τον επόμενο Δήμαρχο και τον επόμενο περιφερειάρχη. Η πηγή αυτού του ερωτήματος βρίσκεται αφενός στις πολιτικές πρακτικές που πλέον χρησιμοποιούνται προεκλογικά με τα επικοινωνιακά μέσα να διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο και αφετέρου στη σημασία δραστηριοποίησης και εγρήγορσης καθενός και καθεμίας από εμάς στα κοινά.


Είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα τα κομματικά επιτελεία να στρέφονται σε πληθώρα επικοινωνιακών τακτικών για να κερδίσουν τις εντυπώσεις, άλλοτε πιο αποτελεσματικά άλλοτε λιγότερο. Η τακτική αυτή παρατηρείται ήδη και ενόψει των τοπικών εκλογών με τους υποψηφίους να ανταγωνίζονται μεταξύ άλλων και στη μάχη της επικοινωνίας. Σίγουρα την εποχή που ζούμε η επικοινωνία διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην πολιτική και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για την πιο άμεση επαφή πολίτη - πολιτικού, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος να εγκλωβιστούμε σε αυτήν και να χάσουμε την ουσία των πολιτικών απόψεων και ιδεών που προβάλλονται και που εν τέλει μας αφορούν. Συνεπώς είναι σημαντικό να μην «μαγευόμαστε» από τις ευφάνταστες δημοσιεύσεις στο Τik tok, το Instagram και το Facebook αλλά να αντλούμε την ουσία τον πραγμάτων και να κρίνουμε την πολιτική με βάση αυτή. Η πολιτική μας αντίληψη και η επιλογή μας στην κάλπη θα ήταν επομένως σημαντικό να μην καθορίζεται από επικοινωνιακά τεχνάσματα που διεγείρουν τον εντυπωσιασμό και τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις παραμερίζοντας τα λογικά πολιτικά επιχειρήματα και προγράμματα αλλά από τεκμηριωμένες απόψεις και θέσεις.


Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η παρέμβαση του καθενός μας στο δημόσιο διάλογο και η συμμετοχή στα κοινά. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις βάλει υποψηφιότητα με κάποιον συνδυασμό για να είσαι ενεργός πολίτης. Η δημοκρατία εξάλλου δεν είναι ένα αυτόματο πολίτευμα. Απαιτεί διαρκής εγρήγορση των πολιτών για τη βελτίωση των τοπικών κοινωνιών και ευρύτερα της χώρας μας. Ας προβάλουμε λοιπόν και εμείς οι ίδιοι προβληματισμούς ιδέες και απόψεις μας για τον δήμο μας και την περιφέρεια μας, ας τα προτείνουμε στις δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις χωρίς παρωπίδες και ας υποστηρίξουμε όποιον πράγματι τις αφουγκράζεται. Ο ρόλος μας όμως ως ψηφοφόροι και ενεργοί πολίτες δεν πρέπει να εξαντλείται στην προεκλογική περίοδο αλλά είναι αναγκαίο να δραστηριοποιούμαστε διαρκώς παρεμβαίνοντας στον δημόσιο διάλογο για ζητήματα που μας απασχολούν.


Δυο πράγματα λοιπόν για τις επικείμενες εκλογές:

  1. Αντλούμε την ουσία και δεν μένουμε στην επικοινωνία

  2. Ενεργοποιούμαστε, δρούμε συλλογικά, κινητοποιούμαστε σαν πολίτες


Ανδρέας Χριστόπουλος

Φοιτητής Νομικής

Σχόλια


bottom of page