top of page

Κορωνοιός & Κατοικίδια Ζώα: Τι ισχύει;

Έγινε ενημέρωση: 8 Απρ 2020

Η νέα πραγματικότητα την οποία ζούμε όλοι τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της πανδημίας, έχει γεννήσει διάφορα ερωτηματικά όχι μόνο σε ανθρώπους που δεν έχουν κάποιο κατοικίδιο ζώο αλλά και στους ίδιους τους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων. Ο ιός μπορεί να τα επηρεάσει; Αυτά με την σειρά τους, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους ιδιοκτήτες τους, σε άλλα ζώα αλλά και σε άλλα μέλη της οικογένειας; To σενάριο αυτό, φαντάζει τρομακτικό!

Για τον λόγο αυτό, επειδή η ημιμάθεια είναι σαφώς χειρότερη από την αμάθεια, και ο πανικός πολύ κακός σύμβουλος, θεωρήσαμε χρήσιμο να συνοψίσουμε κάποιες σημαντικές αλήθειες αναφορικά με τον Κορωνοιό και τα ζώα, όπως δημοσιεύτηκαν προ ημερών και από την ΠΦΠΟ (Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία).


Φωτ.: Wix | κορονοιός και κατοικίδια
Φωτ.: Wix

  • Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως τα ζώα όπως οι γάτες και τα σκυλιά μπορούν να μολυνθούν από τον ιό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και τις ανακοινώσεις των συλλογικών οργάνων των κτηνιάτρων σε Ελλάδα και Κύπρο.

  • Ο ιός SARS-CoV-2 εξαπλώνεται αδιαμφισβήτητα από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως δείχνουν όλα τα μέχρι στιγμής ευρήματα.

  • Σύμφωνα με τον Καθηγητή Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ζώων του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, κο Σπύρο Κρήτα,

«Γενικά, υπάρχει ο «φραγμός» του ζωικού είδους, ο οποίος δεν επιτρέπει την εύκολη μετάδοση ενός ιού από το ένα είδος ζώου σε ένα άλλο… Όμως η πιθανότητα να συμβεί κάποια μετάλλαξη που θα επιτρέπει την μετάδοση του ιού μεταξύ διαφορετικών ζωικών ειδών θεωρητικά είναι απείρως μικρότερη από την πιθανότητα μόλυνσης ενός ανθρώπου από άλλο άνθρωπο με τον ιό»

  • Αν έχετε αρρωστήσει και είσαστε σε καραντίνα, καλό θα ήταν προληπτικά να περιορίσετε την άμεση επαφή με τα κατοικίδια σας και να λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Επιπλέον, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιπλέον τροφή και για τα κατοικίδια σας, ώστε να μην βγείτε ο ίδιος να αγοράσετε. Σε περίπτωση νοσηλείας, θα πρέπει να προγραμματίσετε ποιος συγγενής ή γείτονας σας θα αναλάβει την φροντίδα τους. Προετοιμαστείτε άμεσα για όλα αυτά!

κατοικίδιο και κορονοιός - Φωτ.: Matthew Henry | Wix
Φωτ.: Matthew Henry | Wix

Για να βγεις βόλτα με το κατοικίδιό σου στείλε μήνυμα στο 13033 >> 6 κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας

 


bottom of page