top of page

Ο Άγιος «Αστραπή»

O Άγιος Εφραίμ ή αλλιώς ο Άγιος «Αστραπή» όπως Τον ονομάζουν (14 Σεπτεμβρίου 1384 - 5 Μαΐου 1426) είναι ένας από τους «νεοφανείς» αγίους. Η ανακομιδή των λειψάνων του γιορτάζεται στις 3 Ιανουαρίου ενώ η μνήμη του στις 5 Μαΐου


Τα λεπτομερή βιογραφικά στοιχεία του λέγεται ότι αποκαλύφθηκαν στη μοναχή Μακαρία Δεσύπρη σε μια σειρά από οράματα που είχε το 1950. Σύμφωνα με αυτά, το κοσμικό όνομα του Αγίου Εφραίμ ήταν Κωνσταντίνος Μόρφης και έδρευε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο όρος Αμωμών Αττικής (Νέα Μάκρη) που καταστράφηκε έπειτα από λεηλατήσεις των Οθωμανών, όμως ξαναχτίστηκε στην ίδια τοποθεσία.



Τον Μάρτιο του 2020 πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση της τρίτης κατά σειρά ηγουμένης, Μακαρίας Β'. Η νέα Καθηγουμένη βίωσε κοντά στην μακαριστή γερόντισσα Μακαρία Δεσύπρη, στα 37 χρόνια εγκαταβιώσεώς της στο μοναστήρι του αγίου Εφραίμ, μετά την ολοκλήρωση των πανεπιστημιακών της σπουδών και κοντά στην μέχρι πρότινος ηγουμένη Θεοδοσία.

Η Μονή θα γιορτάσει την πανήγυρη κεκλεισμένων των θυρών και θα παραμείνει κλειστή όπως όλες οι μονές έως τις 16 Μαΐου 2020.


Αναλυτικότερα για τον Άγιο Εφραίμ διάβασε εδώ


 

Facebook page της μονής Αγίου Εφραίμ

Πηγές: orthodoxia.info | Wikipedia

Φωτ. Εξωφύλλου: Χρήστος Μαλέτσικας

bottom of page