top of page

Οι "άλλοι άνθρωποι" που χρειαζόμασταν. | Μια δράση για το Μάτι.


Είχα την τιμή να συνομιλήσω με τη Θεοδώρα Κορδερά, πανευρωπαϊκή πρωταθλητρια παραδοσιακού Kung Fu, 3η θέση στο ομαδικό εφήβων, και Παγκόσμια πρωταθλήτρια, 2η θέση, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Kung Fu στο Πεκίνο το 2019, και ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Νέων του Ματιού και του «Ο Άλλος Άνθρωπος Νέας Μάκρης»


Η Θεοδώρα Κορδερά, ιδρυτικό μέλος | Φωτ.: Fb page Κοινωνική κουζίνα ο άλλος άνθρωπος Νέας Μάκρης
Η Θεοδώρα Κορδερά, ιδρυτικό μέλος | Φωτ.: Fb page Κοινωνική κουζίνα ο άλλος άνθρωπος Νέας Μάκρης

Όχι πολύ καιρό μετά την πυρκαγιά, οι νέοι της περιοχής, πήραν την απόφαση να δράσουν. Οργανώθηκαν, και δημιούργησαν την Ομάδα Νέων του Ματιού, ευρύτερα γνωστούς ως #αct4mati. Τα παιδιά, πέρα από την οικολογική τους δράση, καθώς οργάνωναν καθαρισμούς, παράλληλα με τις εργασίες των φορέων, ήρθαν σε επαφή με τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, ιδρυτή της «Κοινωνικής Κουζίνας», ευρέως γνωστό με το όνομα «Ο άλλος άνθρωπος», ο οποίος έσπευσε μετά την πυρκαγιά, να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους κατεστραμμένους, ψυχικά και οικονομικά, συνανθρώπους μας. Οι Αct4mati, έδρασαν μαζί με τον Άλλο Άνθρωπο τόσο στη Χαλκίδα, όσο και στην Καρδίτσα, το καλοκαίρι του 2020, στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και επλήγησαν από πλημμύρες.

Η γνώση και εμπειρία που απέκτησαν, και η επιθυμία τους να ζουν σε έναν καλύτερο κόσμο, τους ώθησε στο να γίνουν «Ο Άλλος Άνθρωπος Νέας Μάκρης».


Ε: Ξέρουμε τον «Άλλον Άνθρωπο». Τι το ξεχωριστό έχει ο «Άλλος Άνθρωπος Νέας Μάκρης»;


Θ: Πιο απλούς ανθρώπους από μας, δε θα βρεις. Είμαστε τα παιδιά της διπλανής πόρτας. Την ομάδα την ξεκινήσαμε μαζί με τη Βάσια, τη Μαρία, τη Χριστίνα, τη Δανάη, την Αφροδίτη, τον Αλέξη, το Στέφανο, το Χρήστο, το Γιώργο Σ. και το Γιώργο Π., και πλέον έχουμε φτάσει τα 40 περίπου άτομα. Δεν είμαστε μάγειρες ή κάτι άλλο παρεμφερές. Απλά αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Άλλοι συγκεντρώνουν τα υλικά, άλλοι μαγειρεύουν, άλλοι σερβίρουν. Μεγάλοι άνθρωποι, φοιτητές, μικρά παιδιά. Όλοι μαζί. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, γίνονται οι υπολογισμοί, οι αγορές των προϊόντων, και τις Κυριακές συγκεντρωνόμαστε και ετοιμάζουμε τα γεύματα, που ανέρχονται σε 150 μερίδες περίπου.


Ε: Πώς νιώθετε για όλο αυτό; Για την συνεισφορά σας στον συνάνθρωπο;


Θ: Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Όχι μόνο εδώ. Η κρίση είναι παγκόσμια, και πάντα θα είναι. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο συνάνθρωπος μας, δε χρειάζεται μόνο χρήματα, αλλά να νιώσει ουσιαστικά ότι είναι άνθρωπος. Πρέπει να θυμόμαστε που και που πως ακόμα κι ένα πιάτο φαγητό, πολλές φορές, αποτελεί προνόμιο, κι όχι δεδομένο, και ναι, ξέρω πως κανείς δε σώθηκε με ένα πιάτο φαΐ, αλλά κάτι είναι κι αυτό, και κάπως θα βοηθήσει.

Ο Άλλος Άνθρωπος Νέας Μάκρης
Ο Άλλος Άνθρωπος Νέας Μάκρης | Φωτ.: Fb page

Ε: Οι άνθρωποι που έρχονται σε εσάς, μπορούν να νιώθουν ασφαλείς;


Θ: Ο κόσμος που έρχεται σε εμάς, έχει παρακολουθήσει τις δράσεις μας τα τελευταία χρόνια, και ξέρει πως μπορεί να μας εμπιστευτεί. Το ίδιο κι εμείς. Έχουν αναπτυχθεί κάτι περισσότερο από «πελατειακές σχέσεις», αν μπορώ να μιλήσω έτσι για τη σχέση δούναι και λαβείν, που υπάρχει. Βέβαια, δεν κερδίζουμε κάτι υλικό από τη δράση μας, και δε μας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Είμαστε άνθρωποι, που αγαπούν τους ανθρώπους, δίνουμε αγάπη με τον τρόπο μας, και η «αμοιβή» μας είναι το ευχαριστώ, η αγάπη και η εμπιστοσύνη του κόσμου.


Ε: Πως μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής ή χορηγός της δράσης σας;


Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι αρκεί να υπάρχει διάθεση! Μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή στο τηλέφωνο 6989487417 για να τον ενημερώσουμε αναλυτικά. Fb page: Κοινωνική κουζίνα ο άλλος άνθρωπος Νέας Μάκρης Instagram: oallosanthropos_neamakri

 

Η εποχή που ζούμε είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Δράσεις, όπως αυτή της Ομάδας Νέων του Ματιού, μας θυμίζουν ότι όλοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, αν είμαστε ενωμένοι.


Καλό Καλοκαίρι,


Ευρυγένης

bottom of page