Ο κύκνος, το πτηνό της αγάπης
Έγινε ενημέρωση: 27 Φεβ 2021
Οι κύκνοι είναι τα εντυπωσιακά, μεγαλόσωμα υδρόβια πτηνά της οικογένειας των Νησσιδών, στην οποία περιλαμβάνονται οι χήνες και οι πάπιες. Οι περισσότεροι κύκνοι κατατάσσονται στο γένος Κύκνος (Cygnus).
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους είναι ο μακρύς λαιμός, ο οποίος έχει 23-25 σπονδύλους σε σύγκριση με τα υπόλοιπα Χηνόμορφα, τα οποία έχουν 18-19 σπονδύλους.
Η κύρια τροφή του κύκνου είναι τα υδρόβια φυτά τα όποια τα συλλέγει βυθίζοντας το κεφάλι του και το λαιμό του στα ρηχά νερά. Τρέφεται επιπλέον με σπόρους, ρίζες φυτών, σκουλήκια και όστρακα.
Ο κύκνος αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα στον ουρανό και στη θάλασσα. Μεταναστεύει ομαδικά σχηματίζοντας το σύμβολο "V" σε μεγάλο ύψος.
Η οικογένεια
Η κλασσική εικόνα των κύκνων με τους λαιμούς τους σε σχήμα καρδιάς είναι μέρος της αναπαραγωγής τους.
Φτιάχνουν την φωλιά τους στο έδαφος ή στο νερό και το θηλυκό επωάζει κατά μέσο όρο 6 αυγά. Το αρσενικό κατά τη διάρκεια της επώασης των αυγών αποτελεί φύλακάς τους και σε μερικά είδη κύκνων το αρσενικό συμμετέχει και στην επώαση.
Οι κύκνοι έχουν έναν σύντροφο για όλη τους τη ζωή!!
Τα μικρά γεννιούνται χνουδωτά με κοντό λαιμό και έχουν γκρι ή καφέ φτέρωμα για τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής τους. Μερικές ώρες μετά την εκκόλαψή τους έχουν την ικανότητα να πετούν και να κολυμπούν. Ενηλικιώνονται κατά το τρίτο ή τέταρτο έτος της ζωής τους και ζουν πιθανόν 20 χρόνια στη φύση ενώ σε αιχμαλωσία μέχρι και τα 50 χρόνια.
Σε καταστάσεις παρουσίας εχθρού, οι κύκνοι κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν τα μικρά τους, επιτίθονται στον εχθρό κραυγάζοντας.
Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι οι κύκνοι προαισθάνονται τον θάνατό τους και θρηνούν τραγουδώντας, αλλά αυτό αποτελεί πλέον έναν μύθο.
7 αποχρώσεις του λευκού
Συνολικά υπάρχουν 7 είδη κύκνων από τα οποία 3 είδη ζούν στην Ελλάδα:
Ο βουβόκυκνος (Mute swan - Cygnus olor)
Ο αγριόκυκνος (Whooper swan - Cygnus cygnus)
Ο νανόκυκνος (Tundra swan- Cygnus columbianus)
Οι ερωτευμένοι της Νέας Μάκρης
Στον δήμο Μαραθώνα φέτος το χειμώνα έκαναν την εμφάνισή τους δύο κύκνοι, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό. Όπως διαβάσαμε στο irafina.gr, τους κύκνους έφερε ένας κύριος από τον Άγιο Στέφανο και τους άφησε στο λιμανάκι της Νέα Μάκρης. Οι δύο κύκνοι, η Λεύκη και ο Λεβέντης είναι ήμεροι καθώς ζούσαν σε περιβάλλον μαζί με ανθρώπους από μωρά.
Το συγκεκριμένο είδος κύκνου είναι ο βουβόκυκνος. Ο βουβόκυκνος έχει μήκος 125 έως 170 εκ, είναι ολόλευκος με πορτοκαλί ράμφος. Έχει έντονα μαύρα σημάδια στη βάση του ράμφους του, τα οποία είναι μεγαλύτερα στα αρσενικά. Το όνομα "Βουβόκυκνος" προέρχεται από το γεγονός ότι είναι ο κύκνος με τη χαμηλότερη φωνή σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη κύκνων.
Μια παράκληση προς τους κατοίκους του δήμου μας είναι να μην δίνουμε δικό μας φαγητό στους κύκνους γιατί σταδιακά θα προκληθεί πρόβλημα στο στομάχι τους.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι το φαγητό τους το εφοδιάζει η ίδια η θάλασσα και το γύρω περιβάλλον τους!!!
Κασσάνδρα Κουσούλη
Γεωπόνος
Δες παρακάτω φωτογραφίες από τους 2 κύκνους που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στη θάλασσα της Νέας Μάκρης. Κάνε scroll (πάτα το βελάκι) για να τις δεις όλες >>
Πηγές: el.wikipedia.org/ polignosi.com/ bbc.com/ iefimerida.gr
Φωτογραφία εξώφυλλου: @worldbymargaritta
Comments