top of page

Οι ανατροπές που προκάλεσε η πανδημία στα ακίνητα | Ελκυστικός ο δήμος Μαραθώνα


Ο δήμος Μαραθώνα έχει φέτος την τιμητική του είτε αυτό αφορά εξοχική κατοικία, είτε μόνιμη.


Οι ανατροπές που προκάλεσε η πανδημία στα ακίνητα


Διακοπές σε ενοικιαζόμενα εξοχικά: Ανάρπαστα τα παραθαλάσσια σπίτια σε Αττική


Ανάρπαστες είναι οι εξοχικές κατοικίες που μισθώνονται για καλοκαίρι ιδιαίτερα σε τουριστικούς προορισμούς του Ν. Αττικής, της ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη στεριά και προσεγγίζονται μέσω ferryboat και οδικώς.


Αυξήθηκαν αντίστοιχα και οι εγγραφές σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης από ιδιοκτήτες που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τα ακίνητά τους στην Ανατολική Αττική, όπως προκύπτει από την έκθεση του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E- RealEstates, στην οποία αναφέρεται ότι η τάση αυτή ξεκίνησε μετά το Πάσχα και συνεχίζεται.

Η ιστοσελίδα βραχυχρόνιων μισθώσεων «Airbnb» σε σχετική της ανακοίνωση πριν λίγο καιρό είχε αναφέρει ότι καταγράφεται αύξηση των καταχωρήσεων σε σχέση με την προ Covid -19 εποχή. Η ζήτηση για σπίτια και εναλλακτικά καταλύματα έχει υψηλότερες κρατήσεις αυτό το καλοκαίρι σε σύγκριση με το περσινό, γι’ αυτό και σπεύδει να προειδοποιήσει ότι δεν θα έχει αρκετούς οικοδεσπότες για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, ειδικά στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής.


Σεισμός στο real – estate και στους χώρους εργασίας


Οι εργασιακές αλλαγές δημιουργούν νέα δεδομένα και για το real – estate παγκοσμίως με εταιρείες κολοσσούς να αποσύρονται από μεγάλα κτίρια, δομές και γραφεία, ωστόσο, αυτή δεν θα είναι η μόνη αλλαγή για τα ακίνητα.

Σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, οι αλλαγές σε σχέση με την εργασία (λιγότερες ημέρες στο γραφείο, περισσότερες στο σπίτι) οδηγούν και σε αλλαγές στην αγορά και ενοικίαση κατοικιών καθώς το κέντρο γίνεται «λιγότερο προτιμητέο». «Στο κέντρο των πόλεων οι εργαζόμενοι – ακόμη και οι πιο καλοπληρωμένοι – ξοδεύουν τεράστια ποσά σε ενοίκια. Όταν δεν χρειάζεται πια η καθημερινή τους παρουσία στο γραφείο, η κατοικία στα μικρά ακριβά διαμερίσματα γίνεται λιγότερο ελκυστική και ένα μεγαλύτερο σπίτι έξω από το κέντρο είναι προτιμότερο», αναφέρει.



Τι σπίτια ψάχνουν οι Έλληνες για ενοίκιο ή αγορά;


«Φορτσάρει» η αγορά ακινήτων, τόσο σε ό,τι αφορά τα ενοίκια όσο και τις πωλήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ιστοσελίδα αγγελιών Spitogatos.

Μετά την κάμψη που σημειώθηκε το 2020, το 2021 η ζήτηση για ακίνητα προς πώληση σε όλη την επικράτεια εκτοξεύθηκε κατά 61%, ενώ η ζήτηση ακινήτων προς ενοικίαση αυξήθηκε κατά 30,5%.


Όπως προκύπτει, το πιο δημοφιλές κριτήριο στην αναζήτηση κατοικίας με διαφορά αποτελεί ο όροφος και συγκεκριμένα η αναζήτηση ακινήτων που βρίσκονται στον 1ο όροφο και πάνω. Μετά ακολουθεί η ύπαρξη γκαράζ αλλά και το αν το ακίνητο είναι νεόδμητο. Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά που ψάχνουν οι υποψήφιοι αγοραστές είναι το ασανσέρ, η θέα που παρέχει το ακίνητο, η ύπαρξη μπαλκονιών και κήπου.


Σε σχέση με το πιο περιζήτητο μέγεθος ακινήτου, ο μέσος όρος του εμβαδού κατοικίας που αναζητείται για αγορά είναι τα 95 τ.μ. Ο μέσος όρος της ανώτατης τιμής που θέτουν οι χρήστες στην αναζήτησή τους για αγορά ακινήτου παρουσιάζει αύξηση για το 2021 και κυμαίνεται στα 160.767,62€ έναντι του αντίστοιχου μέσου όρου για το 2020 που κυμάνθηκε στα 147.315,61€.


Βασικό κριτήριο για την επιλογή ακινήτου είναι και η περιοχή. Η δημοφιλέστερη περιοχή στην Αττική για αναζήτηση ακινήτου προς πώληση, είναι το Μαρκόπουλο, ενώ στην 3η θέση είναι η Νέα Μάκρη.


Υπολογίστε την αξία του ακινήτου που σας ενδιαφέρει με ένα κλικ

Σε λειτουργία τέθηκε η εφαρμογή για τα ακίνητα, valuemaps.gov.gr, για τις νέες αντικειμενικές. Η νέα αυτή εφαρμογή, (δείτε την εδώ) δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να εντοπίζουν άμεσα, εύκολα και με ακρίβεια τη ζώνη του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού στην οποία ανήκει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει, αλλά και να υπολογίζουν την αντικειμενική αξία του.


Μέσω της εφαρμογής, η οποία δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτυπώνονται -για πρώτη φορά- όλες οι ζώνες του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων σε έναν ψηφιακό, δορυφορικό χάρτη της Ελλάδας.

Γιατί να επιλέξετε Μαραθώνα


Ο Μαραθώνας είναι ένας τεράστιος δήμος στον οποίον ανήκουν περιοχές όπως Νέα Μάκρη, Μαραθώνας και Σχινιάς. Βρίσκεται κατά μέσο όρο 30 λεπτά από τα Βόρεια Προάστεια και 45 λεπτά από το Kέντρο της Αθήνας. Η πρόσβαση είναι εύκολη καθώς η λεωφόρο Μαραθώνος είναι ένα σύγχρονο ασφαλές οδικό δίκτυο στο οποίο όμως δεν θα συναντήσετε μποτιλιαρίσματα.


Σας παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις από το μεσιτικό γραφείο Marathon-Estate.gr.


Οικισμός Δικαστικών Υπαλλήλων

Ένας συνεταιρισμός πρότυπο όπως μας ενημερώνει ο μεσίτης Ιωάννης Μπούσουλας, ο οποίος παραπέμπει σε ρυμοτομία Ψυχικού με 150 στρέμματα κοινόχρηστους χώρους! Ο Συνεταιρισμός Δικαστικών Υπαλλήλων είναι εντός σχεδίου και βρίσκεται παράλληλα της Λ.Σχινιά, 5 λεπτά με το αυτοκίνητο από την ομώνυμη παραλία. Η σωστή ρυμοτομία του έχει εξασφαλίσει πλήθος παιδικών χαρών, δρόμους και πανομοιότυπα οικόπεδα των 700τμ, καθιστώντας το ιδανική περιοχή για οικογένειες - ακριβώς δίπλα υπάρχει ιδιωτικό σχολείο ενώ στον Μαραθώνα αντίστοιχα είναι το δημόσιο. Οι τιμές των οικοπέδων είναι σήμερα στο 1/3 από τις τιμές του 2010.


Οικισμός Δικαστών & Εισαγγελέων

Στα λεγόμενα Δικαστικά θα βρείτε πολλά εντυπωσιακά σπίτια με θέα που θα σας κόψει την ανάσα μας λέει χαρακτηριστικά ο κος. Μπούσουλας. Η περιοχή βρίσκεται στο τέλος της Λ.Σχινιά και εξασφαλίζει ιδιωτικότητα και κατοικίες με πολλές ανέσεις.


Τα Δικαστικά
Τα Δικαστικά | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Καλέντζι

Μία ενδιαφέρουσα περιοχή του δήμου μας είναι το καταπράσινο Καλέντζι και αυτό γιατί έχει δημοτική συγκοινωνία από τον Άγιο Στέφανο και βρίσκεται μόλις ένα τέταρτο από την Εθνική Οδό και τα βόρεια προάστεια.


Στο Καλέντζι είναι το Φράγμα του Μαραθώνα με τα εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα στην ομώνυμη λίμνη.
Στο Καλέντζι είναι το Φράγμα του Μαραθώνα με τα εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα στην ομώνυμη λίμνη. | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Υπάρχουν φυσικά και πολλά άλλα μέρη της περιοχής μας όπως το Ζούμπερι, η Νέα Μάκρη, η παραλία Μαραθώνα που μπήκε στο σχέδιο το 2014 αλλά και ο Οικισμός Πολυτέκνων, στα οποία θα βρείτε οικόπεδα και σπίτια σε δελεαστικές τιμές.


Ιωάννης Μπούσουλας 6932418845

 

Cover pic: Freepik


bottom of page