top of page

Οι πολύχρωμοι αετοί στο Σχινιά | Kitesurfing

Το Kitesurfing είναι ένα από τα πιο cool water sports. Το μόνο απαραίτητο είναι ο άνεμος και το νερό!



Ο Σχινιάς και το χειμώνα παραμένει μια ζωντανή παραλία και ο ουρανός του ειδικά τα σαββατοκύριακα, γεμίζει από πανέμορφα πολύχρωμα "πουλιά"! Το θέαμα είναι μαγευτικό και συχνά πυκνά μας απασχολεί η σκέψη... "Μήπως να το δοκιμάσω και εγώ;"


Ανακοινώνοντας την χαλάρωση των μέτρων, για τα Σαββατοκύριακα επιτρέπεται με αποστολή του κωδικού "6" στο 13033, η διαδημοτική μετακίνηση. Η μετακίνηση αφορά τρία άτομα ή μία οικογένεια.

Συναντήσαμε στο Σχινιά, τον Γιώργο Αργυριάδη δάσκαλο του kite και ιδιοκτήτη της σχολής Kitesurf in Athens για να μας μιλήσει σχετικά. Ο Γιώργος έρχεται από μικρός στα μέρη μας και αγαπά Μαραθώνα καθώς τον συνδυάζει με πανέμορφες παιδικές αναμνήσεις με κάμπινγκ στο Πευκοδάσος και το αγαπημένο του σπορ στην παραλία μας!



Πως μαθαίνω Kite;


Γιώργος Α.: Στο Σχινιά ειδικά ξεκινάμε με μαθήματα ψιλοκατευθείαν στο νερό γιατί εξυπηρετεί πολύ το σημείο με τα ρηχά νερά. Σίγουρα ανάλογα τον μαθητή, συνήθως όμως την πρώτη μέρα (το μάθημα διαρκεί 1,5-2 ώρες) κάνουμε κάποιες ασκήσεις σχετικά με τα συστήματα ασφαλείας και χειρισμό αετού.


Στο 2ο μάθημα πλέον ξεκινάμε την πλεύση στο νερό χωρίς όμως τη σανίδα που ονομάζεται πλαγιοδρομία (σαν να κολυμπάμε αλλά αφήνουμε να μας τραβάει ο αετός) και αποτελεί μια πολύ βασική άσκηση στην εκμάθηση του kitesurfing. Τέλος στο τρίτο μάθημα, όταν βλέπουμε πια ότι ο μαθητής έχει έναν σωστό χειρισμό του αετού ξεκινάμε κανονικά kite με σανίδα!


Το κόστος στη σχολή μας Kitesurf in Athens, για 6 ώρες που αντιστοιχούν ουσιαστικά στα 3 βασικά μαθήματα εκμάθησης είναι 300€.

Tα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν σε ηλικία τουλάχιστον 10 ετών, με ελάχιστο σωματικό βάρος 45 κιλά ενώ σημαντικό είναι να γνωρίζουν κολύμβηση.



Τα Οφέλη


  • Αγχολυτικό! Το χτύπημα του αέρα, το παιχνίδι με τα κύματα, το ωραίο τοπίο με το εντυπωσιακό πευκοδάσος σου επιτρέπει να ξεφεύγεις από ανησυχίες και υποχρεώσεις

  • Άσκηση: Είναι ένα υπέροχο αερόβιο αφού η συνεχόμενη αντίσταση στα πόδια είναι ουσιαστικά σαν να κάνεις τζόκινγκ. Τα χέρια δεν είναι τόσο ενεργά στο άθλημα αυτό καθώς ο γάντζος ουσιαστικά κρατάει τον αετό.


  • Φιλίες: Παρέες χαρούμενες με σωστές αρχές γύρω σου. Οι άνθρωποι της κοινότητας του kiting είναι γενικώς πολύ εξυπηρετικοί και φιλικοί. Αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά του αθλήματος καθώς θα χρειάζεσαι κάποιον να σε βοηθάει με το σήκωμα και την προσγείωση του αετού.

Δες το drone video του συνεργάτη μας, Χρήστου Μαλέτσικα.



Kite στο Σχινιά


Το χειμώνα είναι ιδανικός ο Σχινιάς λόγω αέρα, αφού έχει συχνά πολλούς Νοτιάδες που ευνοούν τις προπονήσεις ενώ η αμμώδης του παραλία είναι σχεδόν άδεια από περαστικό κόσμο. Το καλοκαίρι αντίστοιχα πιο σπάνια θα δεις αρκετούς kitαδες τις καθημερινές τα απογεύματα όταν έχει Νοτιά!



Σε σχέση με άλλα μέρη της Αττικής, η παραλία του Σχινιά είναι πιο καθαρή, πιο ασφαλής και πιο όμορφη, όπως μας λένε χαρακτηριστικά οι αθλητές του kite.


Kite & Γυναίκα


Μιλήσαμε με την Κρίστη Μακρή που κάνει ερασιτεχνικά kite τα τελευταία χρόνια και μας περιέγραψε τη γυναικεία πλευρά του αθλήματος.

Κ.Μ.: Ξεκίνησα στα 25 μου, και προσωπικά θεωρώ ότι θέλει απλά υπομονή και αφοσίωση για να μάθεις kitesurfing. Είναι ένα ευχάριστο και άνετο άθλημα ενώ η πραγματική δυσκολία ανεβαίνει στα πιο υψηλά επίπεδα.

Συγκριτικά με έναν άνδρα, δεν το βλέπω σαν άθληση πιο δύσκολο για μας τις γυναίκες αφού είναι ένα άθλημα αναλογικό με τα κιλά σου, οπότε με τον σωστό εξοπλισμό, έχεις ίσες δυνατότητες να απολαύσεις την μαγεία του kitesurfing. Γενικά είμαστε μια παρέα, κορίτσια, αγόρια και βοηθάμε ο ένας τον άλλον ειδικά στο σήκωμα του αετού. Αν πας μόνη σου λοιπόν, καλό είναι να επιλέγεις μια παραλία που πηγαίνουν άλλοι για να βρεις κάποιον να σε απογειώσει, οπότε στο Σχινιά όταν έχει Νοτιά είναι σίγουρο ότι θα βρεις έναν kitesurfer να σε βοηθήσει!


Αγαπώ τον Σχινιά γιατί δεν έχει καθόλου βράχια και αχινούς - η θάλασσα του έχει υπέροχη άμμο που σου δίνει τρομερό αίσθημα ασφάλειας!



Cable Park


Είχε γίνει μια προσπάθεια στο παρελθόν για τη δημιουργία ενός Cable Park, αλλά δεν δόθηκαν οι απαραίτητες άδειες παρόλο που οι χορηγίες ήταν άφθονες μας λέει ο kite surfer Γιώργος Αργυριάδης... Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουμε κανένα τέτοιο πάρκο στη χώρα μας. Η κατασκευή ενός Cable Park θα αποτελούσε πόλο έλξης αθλητών και τουριστών καθώς θα έδινε τη δυνατότητα στους kitesurfers να κάνουν προπόνηση ακόμη και όταν δεν έχει αέρα, αφού το χειμώνα όταν δεν έχει αέρα στο Σχινιά δεν έχει πουθενά!




Hydrophoil | Τι είναι;


Η νέα τεχνολογία του Hydrophoil στο Kiting, που όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια συναντάμε στην Ελλάδα, δίνει τη δυνατότητα στον surfer να έχει την σανίδα του μόνιμα υπερυψωμένη από την επιφάνεια της θάλασσας! Το σύστημα όμως αυτό καθεαυτό είναι παλιό καθώς είχε βρει εφαρμογή γενικά στα πλεούμενα εδώ και πάνω από 100 χρόνια.

Δες το παρακάτω βίντεο και θα καταλάβεις τι είναι αυτό που βλέπεις όλο και πιο συχνά στην παραλία Σχινιά και αναρωτιέσαι... μα τι είναι;!


 

Σόνια Γεροδήμου

ΤΕΦΑΑ

bottom of page