Ψηφίστηκε το άρθρο 219 | Το παραθυράκι για "ήπια" οικοδόμηση στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά
Έγινε ενημέρωση: 11 Μαρ 2021
Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 158 βουλευτές, ενώ 140 βουλευτές το καταψήφισαν. Το άρθρο 219 του νομοσχεδίου για τον καθορισμό υπο-περιοχών ήπιας ανάπτυξης εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις.
Κάποιες από τις διατάξεις που έχουν ενσωματωθεί στο σχέδιο της κυβέρνησης για τις δημόσιες συμβάσεις προκάλεσαν επικρίσεις και χαρακτηρίστηκαν από την αντιπολίτευση ως «περιβαλλοντοκτόνες».
Περιοχές NATURA στην Ελλάδα
Το 1992 δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το δίκτυο Natura 2000, στο οποίο συμπεριλήφθηκαν μερικές περιοχές της Ελλάδας, όπως το Πευκοδάσος Σχινιά. Το πρόβλημα, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά οι κάτοικοι του Μαραθώνα, είναι ότι η χώρα μας δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο για τη διατήρηση του περιβαλλοντικού πλούτου της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την παραπομπή της χώρας στο Ευρωδικαστήριο, ενώ το 2020 ήρθε η καταδίκη της για την απροθυμία της να προστατεύσει στην πράξη το δίκτυο Natura 2000.
Με όλα αυτά τα δεδομένα, από την πρώτη στιγμή ήταν πασιφανές ότι το άρθρο 219 του ψηφισθέντος νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις όχι μόνο αντιτίθεται στο πνεύμα της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου, αλλά ενδέχεται να επιταχύνει την επιστροφή της χώρας στο εδώλιο του κατηγορουμένου (η δεύτερη καταδίκη οδηγεί στην επιβολή προστίμου).
Η στάση της κυβέρνησης
«Κυβερνούσατε από τον Ιανουάριο του 2015 και για να γκρεμίσετε τα πρώτα αυθαίρετα, στις 3.9.2018, χρειάστηκε να έχει μεσολαβήσει το Μάτι», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θυμήθηκε να γκρεμίσει αυθαίρετα στον Μαραθώνα, «για να ενισχύσει το αφήγημά της για το Μάτι».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο άρθρο 219 για τον καθορισμό υπο-περιοχών ήπιας ανάπτυξης, υπεραμύνθηκε των διατάξεων σημειώνοντας πως η κυβέρνηση σέβεται τις αγωνίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά θεωρεί ότι έχει εντάξει στο άρθρο όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες για να μην κινδυνεύσει το περιβάλλον και, όπως τόνισε, υπάρχει και ο έλεγχος του ΣτΕ, που θα σταματήσει την κυβέρνηση «αν είναι μια τόσο κακή και ειδεχθής κυβέρνηση, που πάει να καταστρέψει τις περιοχές NATURA».
Οι θέσεις της αντιπολίτευσης
Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης δέχτηκαν κάποιες βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, καθώς υπήρχαν σημεία στα οποία συμφωνούσαν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει έξι ζητήματα: Την εισαγωγή της ιδιωτικής επίβλεψης στα έργα, τα θέματα του περιβάλλοντος, τα ζητήματα του ΤΕΕ, το σύστημα μελέτης-κατασκευής, τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις ρυθμίσεις κυρίως για τις εγγυήσεις των έργων, καθώς και ζητήματα που άπτονται της διαφάνειας.
Το ΚΙΝΑΛ είχε χαρακτηρίσει «κατώτερο των περιστάσεων το νομοσχέδιο», αναφέροντας ότι από το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις απουσιάζουν και η περιβαλλοντική διάσταση και η διάσταση κοινωνικής συνοχής, ενώ είχε θέσει και ζήτημα διαφάνειας.
Το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις, «οι εργολάβοι και οι ιδιώτες ελεγκτές θα αποφασίζουν και τις τεχνικές προδιαγραφές των έργων, σε βάρος του ελεγκτικού έργου των δημοσίων υπηρεσιών, που ιδιωτικοποιείται το αντικείμενό τους», ενώ το ΜέΡΑ25 εκτίμησε ότι η ΝΔ επιδιώκει να φέρει «την τσιμεντοποίηση μέσα στις NATURA».
Οι αντιδράσεις του κόσμου
30.000 πολίτες και 30 περιβαλλοντικές οργανώσεις απηύθυναν ύστατη έκκληση στον Πρωθυπουργό να παρέμβει για την απόσυρση του άρθρου 219, που ανοίγει τον δρόμο για αποσπασματική προστασία τμημάτων περιοχών Natura 2000 με γνώμονα επενδυτικά σχέδια. Διάβασε περισσότερα εδώ.
Ποιον επιχειρεί να εξυπηρετήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, θέτοντας σε κίνδυνο τη χώρα να καταδικαστεί εκ νέου από το Ευρωδικαστήριο; Όσοι ασχολούνται με το θέμα έχουν μια πρώτη, πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση: η ρύθμιση δεν αφορά τα «μικρά ψάρια», καθώς η διαδικασία εκπόνησης ΕΠΜ και ΣΜΠΕ είναι πολυέξοδη. Άρα εξ ορισμού αφορά σε μεγάλες επενδύσεις. Ποιους επιχειρηματικούς χώρους θα μπορούσε να αφορά; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ρύθμιση είχε «προταθεί» στο υπουργείο Περιβάλλοντος και το 2020 από παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου, χωρίς τότε να γίνει αποδεκτή...
Διάβασε εδώ το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε www.e-nomothesia.gr
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, insidestory.gr
Comentarios