top of page

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου, η τελευταία του καλοκαιριού

Το ολόγιομο φεγγάρι έκανε την εμφάνιση του την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου στις 8:10 και θα κορυφωθεί σήμερα Τετάρτη 2 του μηνός , όταν η Σελήνη θα τοποθετηθεί ακριβώς απέναντι από τον ήλιο. Η Πανσέληνος αυτή είναι γνωστή με πολλά ονόματα, ενώ το επικρατέστερο φαίνεται να είναι το «Corn Moon», δηλαδή «η πανσέληνος του καλαμποκιού».



Corn Moon


Το εντυπωσιακό αυτό φεγγάρι που σηματοδοτεί το τέλος του θέρους και την αρχή της φθινοπωρινής περιόδου έχει πάρει το όνομα του από τους Αμερικάνους ιθαγενείς που έδιναν διαφορετικά ονόματα στην πανσέληνο κάθε μήνα για να μπορούν να αντιλαμβάνονται την πάροδο των εποχών και να τις συνδυάζουν με τα σημαντικά γεγονότα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της NASA.

Έτσι, το «Corn Moon», το «Barley Moon» ή αλλιώς το «Harvest Moon» αναφέρεται στη συγκομιδή και στο αλώνισμα του καλαμποκιού, ενώ η αντίστοιχη ευρωπαϊκή ονομασία είναι το «Fruit Moon» – η πανσέληνος των φρούτων – που σηματοδοτεί και αυτή με τη σειρά της την ωρίμανση και τη συγκομιδή των εποχιακών φρούτων.


H Πανσέληνος αυτή θα διαρκέσει σύμφωνα με τον ειδικό εμπειρογνώμονα της Nasa, Γκόρντον Τζόνστον (Gordon Johnston) περίπου τρεις ημέρες και θα φτάσει τη μέγιστη φωτεινότητά της, την Πέμπτη 3 του μηνός, χαρίζοντάς μας μαγευτικές εικόνες και ένα απολαυστικό, καθηλωτικό θέαμα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από κανέναν.

Η επόμενη πανσέληνος έπειτα από ένα σεληνιακό κύκλο κατά μέσο όρο 29,5 ημέρων αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου και η αμέσως επόμενη στις 31 του ίδιου μήνα.



Πανσέληνος στον Μαραθώνα


Είναι η τελευταία πανσέληνος του καλοκαιριού 2020, οπότε ευκαιρία είναι να της αφιερώσεις μια έξοδο, σήμερα ή αύριο Πέμπτη. Όλες οι παραλιακές του δήμου μας σίγουρα αποτελούν μια εγγυημένη λύση, αλλά εμείς ξεχωρίσαμε τα παρακάτω (αλφαβητικά):



Βίντεο από Instagram @s.stavros στη παραλία Μαραθώνα



Coffee Seasons: Πάνω στον παραλιακό δρόμο της Νέας Μάκρης, με υπέροχο εξωτερικό χώρο - δίπατο ξύλινο deck όπου σίγουρα θα βρεις το ιδανικό τραπεζάκι.



Road House Bar: Μία εναλλακτική πρόταση, στην παραλία Μαραθώνα συνοδεία rock μουσικών και μαγική θέα...


Στο εξωτερικό μπαρ του Road House Bar | pic: Instagram account
Στο εξωτερικό μπαρ του Road House Bar | pic: Instagram account

Seacret: Γνωστό για τη μεγάλη λίστα Cocktails του και έναν υπαίθριο χώρο με θέα θάλασσα αποτελεί εγγυημένη επιλογή για τα τελευταία βράδια του καλοκαιριού στη Νέα Μάκρη.



Zouberi Stelios Cafe: Beach bar ανοιχτό και τo βράδυ, για να πιεις μια παγωμένη μπύρα καθισμένος πάνω στην παραλία και ακούγοντας τον ήχο του κύματος!



Δες εδώ λίστα με όλες τις προτάσεις εξόδου στη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα.

 

Πηγή: ert.gr

bottom of page