top of page

Πορεία διαμαρτυρίας για τα Τέμπη | Νέα Μάκρη - Πικέρμι {drone στιγμιότυπα}

Έγινε ενημέρωση: 23 Μαρ 2023

Η μαθητική πορεία στην οποία έλαβαν μέρος τα σχολεία του Μαραθώνα, της Νέας Μάκρης και της Ραφήνας διεξήχθη εχθές Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 από την Πλατεία Νέας Μάκρης μέχρι και την Πλατεία Πικερμίου, όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί. Οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία 12 χιλιομέτρων σε σχεδόν 3 ώρες, ενωμένοι σαν γροθιά, με εύστοχα και ηχηρά συνθήματα, όμορφα φτιαγμένα πανό και διάθεση για αντίσταση και πρωτοβουλία. Συνθήματα και πανό που δεν αναφέρονταν μόνο στην πρόσφατη τραγωδία στα Τέμπη, αλλά και στην κρατική δολοφονία 103 ανθρώπων στο Μάτι. Μπορεί κάποιοι να ξέχασαν τι ζήσαμε το καλοκαίρι του 2018, αλλά εμείς δεν θα ξεχάσουμε, δεν θα συγχωρέσουμε και δεν θα συγκαλύψουμε την ευθύνη κανενός, ούτε για το Μάτι, ούτε για τα Τέμπη.


Πορεία διαμαρτυρίας για τα Τέμπη | Νέα Μάκρη - Πικέρμι {drone στιγμιότυπα}
Οι μαθητές των λυκείων του δήμου Μαραθώνα συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Νέας Μάκρης στις 9:30 | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Δεν υπάρχουν λόγια ή σκέψεις που μπορούν να αντικατοπτρίσουν τη συγκίνηση που όλοι οι μαθητές νιώθουμε σχετικά με την επιτυχία της πορείας. Εκατοντάδες μαθητές από όλα τα σχολεία, μαζί με εκπαιδευτικά συνδικάτα και τοπικούς συλλόγους, μετέφεραν το ηχηρό μήνυμα κατά του κρατικού εγκλήματος στα Τέμπη, όπου 57 αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι μαθητικές κοινότητες ενώθηκαν και συλλογικά μετέφεραν την απογοήτευση, την οργή και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.


Πορεία διαμαρτυρίας για τα Τέμπη | Νέα Μάκρη - Πικέρμι {drone στιγμιότυπα}
Οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία 12 χιλιομέτρων σε σχεδόν 3 ώρες | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Είναι φαινομενικά αδύνατο να συλλάβει κάποιος πως μια απλή διαδικτυακή κλήση ανάμεσα στους διοργανωτές από τα τρία λύκεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε τόσο εύστοχο αποτέλεσμα. Το πλήθος των μαθητών μαζί με την ενέργεια που μετέφεραν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μόνο από πάθος και πρωτοβουλία για αλλαγή. Μια αλλαγή που θα προέρθει από δράσεις, ομιλίες, συναυλίες, πορείες και διαδηλώσεις κατά οποιασδήποτε μορφής αδικίας και κρατικής αμέλειας. Τα παιδιά οργάνωσαν και προώθησαν, κατά τη γνώμη μου, μια από τις πιο σημαντικές συλλογικές δράσεις που έχει δει η τοπική κοινότητα, όχι αναγκαστικά επειδή ήταν διαφορετική ή πρωτοπόρα σε σχέση με τις υπόλοιπες μαθητικές πορείες που έχουν γίνει στο παρελθόν, αλλά κυρίως επειδή στήθηκε πάνω στη θέληση των μαθητών και δεν επηρεάστηκε από κόμματα, χρώματα και ιδεολογίες.


Πορεία διαμαρτυρίας για τα Τέμπη | Νέα Μάκρη - Πικέρμι {drone στιγμιότυπα}
Παιδιά από τα 3 Λύκεια, Νέας Μάκρης, Μαραθώνας και Ραφήνας ενωμένοι σαν γροθιά, με εύστοχα και ηχηρά συνθήματα, όμορφα φτιαγμένα πανό και διάθεση για αντίσταση και πρωτοβουλία | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Ευελπιστώ πως μετά από αυτήν τη δράση θα ακολουθήσουν καινούργιες και μεγαλύτερες κινητοποιήσεις από την τοπική μαθητική κοινότητα, με σκοπό την ορθή πολιτικοποίηση και ενημέρωση όλων των νέων ανθρώπων γύρω από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, αλλά και η ευρύτερη κοινωνία. Η νεολαία για άλλη μια φορά στάθηκε στα πόδια της και με ειρηνικές διαδικασίες διασάλπισε τη διαφωνία της, ασκώντας κριτική στην εξουσία και απαιτώντας ένα καλύτερο αύριο για όλους.


Δημήτρης Τ.


Πρόεδρος 15μελούς Λυκείου Δήμου Μαραθώνα




 

Ευχαριστούμε τον χειριστή drone Χρήστο Μαλέτσικα για τη φωτογραφική κάλυψη της πορείας


bottom of page