top of page

«Εμείς οι νέοι δεν ξεχνάμε» | Πορεία διαμαρτυρίας Δευτέρα 13 Μαρτίου Μαραθώνας - Ραφήνα

Έγινε ενημέρωση: 23 Μαρ 2023

Μαθητής Λυκείου Δήμου Μαραθώνα: Το κράτος βλέπει τον εαυτό του ως την ισχυρότερη συλλογική οντότητα του οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού συστήματος. Έχει την οικονομική δύναμη να επηρεάσει κάθε τομέα της κοινωνίας με σκοπό την υπεράσπιση των πολιτών της. Αυτό όμως είναι το «τι θα έπρεπε να θεωρείται Κράτος», γιατί στην Ελλάδα η έννοια τους κράτους είναι στενά συνδεδεμένη με την αμέλεια.



Την Τρίτη 28/2, για ακόμη μια φορά, είδαμε ξεκάθαρα την έλλειψη ενός κράτους που προνοεί για την ασφάλεια των πολιτών του. Το δυστύχημα στα Τέμπη άφησε πίσω 57 νεκρούς, με τους περισσότερους να είναι νέοι ανθρώπους που γύριζαν στα σπίτια, τους γονείς και τους φίλους τους. Δεν ήταν απλώς ένα δυστύχημα, αλλά μια εγκληματική πράξη.


Οι πολίτες της Αγίας Μαρίνας, του Ματιού, του Νέου Βουτζά και όλης της Ανατολικής Αττικής γνωρίζουμε καλά από εγκληματικές πράξεις τέτοιας φύσεως. Στις 23 Ιουλίου 2018, μετά από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, 103 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω εσφαλμένου συντονισμού του δήθεν «κράτους προνοίας». Προσωπικά πιστεύω ότι η πρόσφατη τραγωδία στα Τέμπη έχει επικίνδυνες ομοιότητες με την τραγωδία στο Μάτι, καθώς ακολουθεί ένα παρόμοιο μοτίβο κρατικής αμέλειας.

Ο κρατικός μηχανισμός σήμερα, όπως και τότε, εξακολουθεί να εστιάζει στην ανάγκη μεγιστοποίησης του κέρδους, η οποία αποτελεί βασική επιδίωξη του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος. Η μακροχρόνια υποβάθμιση του Δημοσίου Τομέα και των κρατικών υπηρεσιών οδηγεί σε νέες τραγωδίες, νέα δυστυχήματα και νέους νεκρούς.



Σύμφωνα με πηγές, η Ελλάδα διαθέτει ήδη από το 2000 τον εξοπλισμό, το σχέδιο και τα κονδύλια για να υλοποιήσει το σύστημα τηλεδιοίκησης της σιδηροδρομικής διαδρομής Αθήνα-Θεσσαλονίκη, που στην προκειμένη περίπτωση θα είχε σώσει τις 57 ζωές που χάθηκαν άδικα. Επέλεξε όμως να υλοποιήσει μόνο το 55% του σχεδίου και στη συνέχεια να αδιαφορήσει για το θέμα. Με λίγα λόγια παραμέλησε το σιδηροδρομικό δίκτυο για χρόνια, μέχρι που τελικά ιδιωτικοποιήθηκε το 2007, με το έργο να παραμένει μέχρι σήμερα ημιτελές.


Η τραγική αλήθεια της υπόθεσης, όμως, δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο συμβάν, αλλά το γεγονός ότι αυτή η οπισθοδρομική νοοτροπία διαχέεται σχεδόν στο σύνολο του κρατικού μηχανισμού. Η ίδια αυτή νοοτροπία είναι που κόστισε τις ζωές 103 ανθρώπων στο Μάτι. Η νοοτροπία του «δεν βαριέσαι» και «θα το φτιάξει ο επόμενος» παραγκωνίζει καθημερινά όλο και περισσότερο την πολιτική προστασία και κατ’ επέκταση την ασφάλεια των ζωών μας.


Στην Ελλάδα, η στενότητα παραγωγής και κέρδους αντί να αντιμετωπιστεί με δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, επενδύσεις και εξαγωγές, αντιμετωπίζεται με περικοπές και αλλαγές του κρατικού προϋπολογισμού εις βάρος των πολιτών. Η ευημερία και η ασφάλεια της ζωής μας είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες με την αύξηση του ΑΕΠ και των εισφορών στα Κρατικά Ταμεία. Όμως, οι κατά βούληση παρεμβολές του κράτους και των κυβερνήσεων δημιουργούν μια σειρά άμεσα αλληλένδετων προβλημάτων που ζημιώνουν τις ζωές μας, άλλες φορές ανώδυνα και άλλες φορές επώδυνα έως θανατηφόρα, όπως στην περίπτωση του πρόσφατου δυστυχήματος.


Τέμπη 28/02/2023
Τέμπη 28/02/2023

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να ξεχάσουν τι συνέβη και να προχωρήσουν τη ζωή τους κανονικά. Όμως, εμείς οι νέοι δεν ξεχνάμε. Όπως και για το Μάτι, έτσι και τώρα, η μαθητική κοινότητα είναι έτοιμη να βρεθεί αντιμέτωπη με την κρατική αμέλεια και την προβληματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Ως μελλοντικοί ψηφοφόροι και ενεργοί πολίτες είναι σημαντικό να αναφερθεί πως δεν θα κρύψουμε την οργή και την απογοήτευση που νιώθουμε για την τωρινή εξουσία, αλλά και τις προηγούμενες. Έτσι λοιπόν, τη Δευτέρα 13/3, οι μαθητικές κοινότητες της Νέας Μάκρης, του Μαραθώνα και της Ραφήνας, οργανώνουμε ειρηνική μαθητική πορεία, με σαφές και ηχηρό μήνυμα απέναντι στην εξουσία: Η νεολαία δεν ξεχνά και δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Καλούμε όλους τους πολίτες και τους τοπικούς συλλόγους να σταθούν στο πλευρό μας στην αφετηρία της πορείας μας, στην Πλατεία της Νέας Μάκρης, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου στις 9:30 το πρωί.

Η πορεία αυτή θα είναι μια δυναμική προβολή των αιτημάτων και της κριτικής που ασκούμε ως μαθητές απέναντι στο κράτος και θα συντελέσει στην ενημέρωση περισσότερων μαθητών για το ζήτημα αυτό. Οι πρόεδροι και τα μέλη των 15μελών σχολικών συμβουλίων νιώθουμε έντονη χαρά που μας δίνεται η ευκαιρία να προβάλλουμε τη δική μας αντίσταση, καθώς δουλέψαμε σκληρά για να οργανωθεί αυτή η πορεία και ευελπιστούμε το αποτέλεσμα να μας δικαιώσει.


Δημήτρης Τ.

Πρόεδρος 15μελούς Λυκείου Δήμου Μαραθώνα



 

Σκίτσο εξωφύλλου: John Antono από την Εφημερίδα Συντακτών (2/3/2023)

bottom of page