top of page

Πώς να ''στρώσω'' τη διατροφή μου μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές…

Εκτός από αγάπη, χαρά και πολύ φως, η περίοδος των Χριστουγέννων χαρακτηρίζεται από πληθώρα εορταστικών γευμάτων, κερασμάτων και γλυκών στα οποία όλοι υποκύπτουμε λίγο πολύ. Πέραν από την ευχαρίστησή μας όμως, σαν αποτέλεσμα έχουν και τις συνακόλουθες γαστρεντερικές ενοχλήσεις, φουσκώματα, καούρες, κατακράτηση υγρών κ.α.

Πώς μπορούμε να «μπούμε σε πρόγραμμα» μετά από αυτήν την περίοδο χάριτος;

διατροφή

Οι σκέψεις όλων μας μετά την Πρωτοχρονιά, όπου πια έχουμε μπουχτίσει από τα λιπαρά και την ζάχαρη, είναι ότι με το πέρας και των τελευταίων εορτών θα ξεκινήσουμε ένα άκρως περιοριστικό πρόγραμμα διατροφής ώστε να χάσουμε τα κιλά των ημερών και να «καθαρίσουμε» από τις τοξίνες των κρεατικών, και όχι μόνο, που καταναλώσαμε.


Κι όμως, η παραπάνω διαχείριση δεν φαίνεται να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφενός γιατί είναι αδύνατο να συνεχίσουμε μία τόσο περιοριστική δίαιτα για πολύ καιρό –σε κανέναν μας δεν αρέσει να πεινάει- και αφετέρου γιατί ακόμα και αν είναι υποθερμιδική δεν έχει την σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών.


Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε ,λοιπόν, είναι να βάλουμε στο πρόγραμμά μας όλα βασικά στοιχεία μιας ισορροπημένης διατροφής, που λίγο πολύ όλοι ξέρουμε: πίνω τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό την μέρα, κάνω 5 γεύματα, εκ των οποίων τα 2 είναι διάμεσα μικρά σνακ όπως φρούτο, φροντίζω να έχω τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών, περιορίζω γλυκά και αλκοόλ.


Ωστόσο, εάν επιθυμείς να κάνεις το κάτι παραπάνω, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι τα εξής:

1. Αφιέρωσε χρόνο στην προετοιμασία των γευμάτων σου. 'Εχει πολύ θετικά αποτελέσματα στη διατροφική μας συμπεριφορά και πέραν αυτού, ένα μεγάλο ποσοστό της επιτυχίας μιας ισορροπημένης διατροφής οφείλεται στην σωστή οργάνωση.

2. Βάλε το περπάτημα στην καθημερινότητά σου. Είναι σίγουρα ένας πολύ καλός τρόπος να ξεκινήσεις ή να κλείσεις την ημέρα σου. Αποτελεί μια ευχάριστη δραστηριότητα για να ενεργοποιηθείς μετά τις μέρες χαλάρωσης.

3. Βάλε στη διατροφή σου μία ποικιλία αντιοξειδωτικών συστατικών και τροφίμων.

Η παρακάτω συνταγή αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή αντιοξειδωτικής σαλάτας, αρκετά πλούσια για να συνθέσει ένα εναλλακτικό αλλά ελαφρύ βραδινό γεύμα!


Αντιοξειδωτική σαλάτα – 6 μερίδες

Για τη σαλάτα:

  • 300 γρ. μπουκετάκια μπρόκολου

  • 100 γρ. λαχανάκια βρυξελλών

  • 200 γρ. κόκκινο λάχανο

  • 2 καρότα

  • 1 πιπεριά κίτρινη

  • 1 πιπεριά κόκκινη

  • 1 πιπεριά πράσινη

  • 250 γρ. σπανάκι baby

  • 100 γρ. αμύγδαλα

  • 1 κ.σ. ηλιόσπορος


Για το dressing:

  • 1 κ.σ. τζίντζερ, τριμμένο

  • 50 γρ. ελαιόλαδο

  • χυμό από 1 λεμόνι

  • 60 γρ. μουστάρδα wholegrain

  • 1 κ.σ. μέλι

  • αλάτι-πιπέρι


Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη σαλάτα:

Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βράζουμε τα μπουκετάκια μπρόκολου και τα λαχανάκια βρυξελλών σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 5 λεπτά. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και κρυώνουμε σε κρύο τρεχούμενο νερό. Στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε το λάχανο, τρίβουμε τα καρότα στον τρίφτη και κόβουμε τις πιπεριές σε κυβάκια 1εκ. Τα βάζουμε και αυτά στο μπολ. Προσθέτουμε το σπανάκι στο μπολ και ανακατεύουμε ελαφρά με τα χέρια μας τα λαχανικά. Σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα και τον ηλιόσπορο για 1-2 λεπτά. Αφαιρούμε από το τηγάνι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ.


​Για το dressing:

Τρίβουμε το τζίντζερ σε ένα μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ανακατεύουμε τη σαλάτα με το dressing. Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε.


Καλή όρεξη!


Ευθαλία Αλιφέρη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜSc


bottom of page