Ο σπόρος φυτεύτηκε το 2015 και καρποφορεί έκτοτε... | Το επιχειρείν στον τόπο μας
Ανεβαίνοντας τη Λεωφόρο Διονύσου, στο νούμερο 20, αντικρίζει κανείς έναν πολύ όμορφο και περιποιημένο λαχανόκηπο, ο οποίος αποτελεί την έδρα της εταιρίας Seednet.
Αυτή η εικόνα μας κίνησε την περιέργεια να μπούμε μέσα στα μοντέρνα γραφεία της και να ανακαλύψουμε ότι στην πόλη μας έχει έδρα μια εταιρία με έντονη εισαγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα στην εμπορία σπόρων κηπευτικών και λαχανικών. Και για να εξηγήσουμε στον αναγνώστη μας, τα λαχανικά είναι τα φυτά των οποίων τρώγονται τα φύλλα (π.χ. μαρούλι, λάχανο), ενώ τα κηπευτικά είναι τα φυτά που έχουν καρπούς αλλά δεν είναι δένδρα (π.χ. ντοματιές, πιπεριές).
Η ιστορία της Seednet
Ο κος Νάσος Χρυσίνας, συνέταιρος της εταιρίας, μας μίλησε για την ιστορία της. Ο κος Χρυσίνας υπήρξε ιδιοκτήτης θερμοκηπίου στο Γραμματικό, όπου καλλιεργούσε λαχανικά και κηπευτικά, τα οποία διέθετε κυρίως σε μεγάλες αλυσίδες τροφίμων και σε εκλεκτά εστιατόρια. Το 2011 πούλησε την επιχείρηση αυτή και το 2015 ξεκίνησε την Seednet με έναν ακόμη συνέταιρο.
Ο κος Χρυσίνας είχε αντιληφθεί ότι το κόστος αγοράς σπόρων στην Ελλάδα είναι υψηλό διότι υπάρχουν αρκετοί ενδιάμεσοι. Συνήθως μια ελληνική αντιπροσωπεία εισάγει το προϊόν από τον παραγωγό σπόρων και το διαθέτει στον τελικό επαγγελματία καλλιεργητή μέσα από ένα δίκτυο μεταπωλητών και φυσικών καταστημάτων, γεγονός που αυξάνει πολύ το κόστος αυτής της πρώτης ύλης. Η αλλαγή που εισήγαγε η εταιρία Seednet είναι η απευθείας διάθεση των προϊόντων στους καλλιεργητές, χωρίς άλλους μεταπωλητές. Μάλιστα, στην αρχή η εταιρία δεν διέθετε καν φυσικό κατάστημα, παρά μόνο ηλεκτρονικό.
Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι τιμές των προϊόντων της είναι κατά 30-35% χαμηλότερες σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Το προϊόν
Η Seednet προσφέρει έναν μεγάλο πλούτο επιλογών σε σπόρους λαχανικών και κηπευτικών. Η εταιρία επιθυμεί να έχει ποικιλία προϊόντων, ακόμη και εάν δεν έχουν όλα την ίδια εμπορική κινητικότητα.
Οι πελάτες τους είναι αποκλειστικά επαγγελματίες καλλιεργητές και φυτώρια.
Γιατί δεν προμηθεύουν χομπίστες κηπουρούς; Η απάντηση είναι απλή. Καταρχάς, η εταιρία διαθέτει μόνο μεγάλες συσκευασίες. Η μικρότερη συσκευασία περιέχει 250 σπόρους, ποσότητα υπερβολική για έναν χομπίστα.
Άλλωστε, οι ερασιτέχνες καλλιεργητές συνήθως προτιμούν να αγοράζουν έτοιμα φυτά (φυντάνια) προκειμένου να έχουν παραγωγή πολύ σύντομα. Για το λόγο αυτό, απευθύνονται σε φυτώρια, τα οποία καλλιεργούν σπόρους και διαθέτουν στους πελάτες τους έτοιμα φυτά.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με τη Seednet είναι η ποιότητα των σπόρων. Οι σπόροι είναι αποτέλεσμα έρευνας και τεχνολογίας και η Seednet επιμένει στην επιλογή ποικιλιών με ανθεκτικότητα στις ασθένειες για παραγωγή προϊόντων χωρίς επιβάρυνση φυτοφαρμακευτικών φαρμάκων, επ’ ωφελεία των καταναλωτών αλλά και των ίδιων των παραγωγών. Ασφαλώς, όλοι οι σπόροι είναι Non- GMO, δηλαδή σε απόλυτη εναρμόνιση με όλες τις Ευρωπαϊκές Νόρμες, καθώς και με την ίδια την ίδια τη φιλοσοφία της Εταιρίας.
Μια επιχείρηση με έδρα τη Νέα Μάκρη
Είναι σπουδαίο το γεγονός ότι η Νέα Μάκρη γίνεται πόλος έλξης επιχειρηματιών για να χωροθετήσουν την έδρα τους καθώς δημιουργούνται θέσεις εργασία στην περιοχή μας.
Η Seednet είναι μια επιχείρηση με σταθερή ανάπτυξη και με όραμα για την κοινωνία και το περιβάλλον. Οι αξίες τους είναι εμφανείς από την πρώτη κιόλας επαφή. Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην καλαισθησία, στη χρήση της τεχνολογίας και στη μετάδοση επιστημονικής γνώσης στον πελάτη. Το μότο τους είναι «Ναι στη σωστή χρήση της επιστήμης και της τεχνολογίας, για μια οικολογική παραγωγή τροφίμων, χωρίς φάρμακα και σπατάλη φυσικών πόρων».
Αυτή τη στιγμή, τα κεντρικά τους γραφεία και οι αποθήκες τους βρίσκονται στη Λεοφώρο Διονύσου 20, όπου υπάρχει προβολή των προϊόντων και λαχανόκηπος φτιαγμένος από τους δικούς τους σπόρους κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Λειτουργούν δύο ηλεκτρονικά καταστήματα, το www.seednet.gr για την Ελλάδα και το ευρωπαϊκό www.seednet.eu .
Εμείς θα ευχηθούμε η πορεία τους να είναι σταθερά ανοδική και να τους οδηγήσει σε συναρπαστικά μονοπάτια!
Βίκη Λιάππη
Ευχαριστούμε τον φωτογράφο μας Μιχάλη Βλαστάκη για την φωτογραφική κάλυψη του ρεπορτάζ
Comentários