top of page

Τι είναι αυτά τα μαύρα σκουλήκια "της βροχής"; | Ίουλοι (Millipedes)

Έγινε ενημέρωση: 16 Φεβ

Τα σκουλήκια υγρασίας ή αλλιώς ίουλοι (Millipedes) ανήκουν στα διπλόποδα και έχουν μήκος από 2,5 με 4 εκατοστά. Αναλόγως με το είδος, το σώμα τους αποτελείται από 20 έως 100 τμήματα και έχουν δύο είδη ποδιών.

Μπορούν να ζήσουν έως 7 χρόνια και γενούν 20 έως 300 αυγά, τα οποία εκκολάπτονται μέσα σε μερικές εβδομάδες.


σκουλήκια υγρασίας


Η τροφή τους αποτελείται από οργανική ουσία του εδάφους. Η οργανική ουσία είναι το υλικό που προέρχεται από την αποσύνθεση φυτών, ζωικών υπολειμμάτων και μικροοργανισμών που υπάρχουν στην επιφάνεια του εδάφους και μέσα στο χώμα.


Από που έρχονται και πότε εμφανίζονται;


Τα σκουλήκια υγρασίας βρίσκονται στα επιφανειακά στρώματα του χωμάτινου εδάφους και κυρίως κάτω από φύλλα και ξύλα. Όταν βρέχει βγαίνουν από τις κρυψώνες τους και εισέρχονται στα σπίτια. Στα σπίτια αναζητούν συνεχώς τροφή, όπως για παράδειγμα αποφάγια και σκουπίδια που υπάρχουν στην κουζίνα καθώς και οργανική ύλη.


σκουλήκια υγρασίας

Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι τα σκουλήκια υγρασίας κινούνται πολύ αργά και όταν αντιληφθούν κίνδυνο κουλουριάζονται.


Δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο καθώς δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι φορείς ασθενειών και δεν δαγκώνουν. Έχει παρατηρηθεί όμως ότι όταν πεθαίνουν μυρίζουν πολύ έντονα.



Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην εισέρχονται στα σπίτια μας και τι αν εισέλθουν;


Τρόποι πρόληψης


  1. Απομάκρυνση όλων των αντικειμένων όπως ξύλα, χαρτόνια, πέτρες, τσιμεντόπλακες και γλάστρες που βρίσκονται στο χώμα στην αυλή μας

  2. Καλό καθάρισμα της αυλής από τα φύλλα των δέντρων για να μην συγκρατείται η υγρασία στο χώμα. Το κούρεμα των χόρτων και η απομάκρυνση αντικειμένων που εφάπτονται με το έδαφος είναι σημαντικός παράγοντας πρόληψης.


σκουλήκια υγρασίας


Τρόποι καταπολέμησης 


  1. Τοποθέτηση εντομοκτόνου εδάφους, εκεί που συχνά παρατηρούνται να εξέρχονται.

  2. Ψεκασμός με εντομοκτόνο μακράς διάρκειας στους εξωτερικούς τοίχους, στα πλακάκια, μπαλκόνια, στις πόρτες, στα παράθυρα, κάτω από αντικείμενα-έπιπλα κτλ.

  3. Εφαρμογή ψεκασμού στο εσωτερικό των σπιτιών. Συγκεκριμένα στο πάτωμα με έμφαση κοντά στις εισόδους, τα παράθυρα, τις πόρτες, τα μπάνια, τις αποθήκες και όπου αλλού υπάρχει πολλή υγρασία.


Για να είναι αποτελεσματική η καταπολέμησή τους θα πρέπει να γίνουν πολλές εφαρμογές ψεκασμού. Τα σκευάσματα ψεκασμού και σκόνης θα τα βρείτε στα φυτώρια της περιοχής μας.


Γενικά όμως καλό είναι να τα αποδεχτούμε ως μέρος της φύσης μας, καθώς όπως προανέφερα δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο.




Κασσάνδρα Κουσούλη

Γεωπόνος



Πηγές: entomecta.com/ myagromarket.gr/ apolymantiki-geoponiki.gr/ spiticleanandkill.gr

Φωτογραφία εξωφύλλου: axirokipos.blogspot.com


bottom of page