top of page

Σπάζοντας τις προκαταλήψεις γύρω από την αναπηρία | WLM συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Παπουλάκο

Έγινε ενημέρωση: 22 Ιαν

Πρόσφατα είχα τη χαρά και την τιμή να γνωρίσω τον Κωνσταντίνο έναν συμπολίτη μας με αναπηρία και να συζητήσω μαζί του για τις προκλήσεις που καθημερινά αντιμετωπίζει στη ζωή του.


Ο Κωνσταντίνος Παπουλάκος με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Χριστόπουλο
Ο Κωνσταντίνος Παπουλάκος με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Χριστόπουλο | Φωτ.: Σάντρα Μεταξάς

Με συγκλόνισε από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας μας η ευγένεια και η ευχέρεια του λόγου του Κωνσταντίνου ο οποίος μάλιστα έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Δημοσιογραφίας της Παντείου παρά τις δυσκολίες που συνάντησε πληρώνοντας ταξί όπως μου είπε ο ίδιος καθημερινά από τη Νέα Μάκρη μέχρι τη σχολή του. Συχνά συζητάω με συνομηλίκους μου που ζουν στην περιοχή και καθημερινά μεταβαίνουν στην Αθήνα για τις σπουδές τους πόσο δύσκολο είναι λόγω των ελλείπων ΜΜΜ, τώρα πιά αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολη διαδικασία είναι αυτή για έναν πολίτη με κινητικές δυσκολίες.

«Να υπάρχει καλύτερη παιδεία γύρω από την αναπηρία ήδη από το σχολείο να σπάσουν τα taboo»

Αυτή είναι η άποψη του Κωνσταντίνου που αντιμετώπισε τεράστιες προκλήσεις στην εκπαίδευση του ήδη από το δημοτικό. Οι υποδομές των σχολείων της περιοχής του Μαραθώνα όπου και φοίτησε, στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν ακατάλληλες με την οικογένειά του να προβαίνει ακόμα και σε προσωπικά έξοδα σε ορισμένες περιπτώσεις προκειμένου οι υποδομές να καταστούν προσβάσιμες. Μάλιστα λόγω μιας νευρολογικής διάσπασης που έχει ο Κωνσταντίνος λανθασμένα τον κατεύθυναν σε ειδικό σχολείο ενώ όπως οι οικογένειά του υποστήριζε και τελικά αποδείχτηκε ότι είχε δίκιο έπρεπε να φοιτά σε κανονικό σχολείο με παράλληλη στήριξη βοηθού. Τη στήριξη αυτή έλαβε μόνο στο λύκειο.

Ο Κωνσταντίνος στερείται πολλά και συχνά στην καθημερινότητά του υπέστη διακρίσεις από τον περίγυρό του στο σχολείο τη σχολή και πολλούς ανθρώπους που συναναστρέφεται, όμως δεν πτοείται και με πείσμα και θάρρος αλλά και με την υποστήριξη των δικών του ανθρώπων επιδιώκει να σπάει τις προκαταλήψεις γύρω από την αναπηρία όπως διαρκώς μας ανέφερε και να παλεύει για μια πιο ανθρώπινη συμπεριληπτική κοινωνία στην οποία κανένας δεν περισσεύει.


Ο Κωνσταντίνος Παπουλάκος με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Χριστόπουλο
Ο Κωνσταντίνος Παπουλάκος με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Χριστόπουλο | Φωτ.: Σάντρα Μεταξάς

Στον Κωνσταντίνο αρέσει πολύ να βγαίνει βόλτες με τους φίλους και τους γονείς όπως στον καθένα μας, το παράπονό του όμως είναι πως πολλά μαγαζιά δεν είναι προσβάσιμα για να πιεί τον καφέ ή την μπύρα του. Συχνά επιλέγει παρά τις δυσκολίες να μετακινηθεί μέχρι την Αθήνα προκειμένου να απολαύσει την βόλτα του σε ένα προσβάσιμο μαγαζί και να συναντήσει τους φίλους του.

«Η αναπηρία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με στίγμα ή με λύπηση από την κοινωνία αλλά με αποδοχή και κυρίως έμπρακτη προσπάθεια συμπερίληψης»

αυτή είναι η άποψη του Κωνσταντίνου. Ο Κωνσταντίνος λαμβάνει βοήθεια ορισμένες ώρες της ημέρας μέσω του προγράμματος του προσωπικού βοηθού από τον Γιώργο Μητρόπουλο ο οποίος είναι και εθελοντής στο We Love Marathon.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που πραγματοποιείται πιλοτικά με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ιδιαίτερα βοηθητικό όπως μας τόνισε ο Κωνσταντίνος, χρειάζεται όμως μεγαλύτερη ενημέρωση των πολιτών και βελτίωση των απολαβών και των παροχών των βοηθών των αναπήρων ατόμων ώστε να προσελκύει περισσότερο κόσμο.


Ο Κωνσταντίνος ασκείται και προσπαθεί καθημερινά προκειμένου να είναι όλο και πιο αυτόνομος. «Κάποια μέρα θα ήθελα να μείνω μόνος μου σε ένα προσβάσιμο σπίτι ακόμα και να παντρευτώ και να κάνω δική μου οικογένεια» μας ανέφερε ο ίδιος. Η ερωτική ζωή των ανθρώπων με αναπηρία και η επιθυμία τους για συντροφικότητα είναι όπως κάθε ανθρώπου και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ανέγγιχτο και παρεξηγήσιμο ζήτημα. Ο Κωνσταντίνος ήταν πολύ ανοιχτός σε αυτό σε όλη τη διάρκεια της συζήτησής μας, μας μίλησε μάλιστα για διάφορες σχέσεις που είχε κατά το παρελθόν.


Το τελευταίο διάστημα ο ίδιος έχει λάβει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία να φέρει σε επαφή όλα τα ανάπηρα άτομα της περιοχής μας μέσω μιας ομαδικής στο facebook Άτομα με κινητικές δυσκολίες δήμου Μαραθώνα. προκειμένου να συνομιλήσουν για τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους στο Δήμο μας και να οργανωθούν προκειμένου να κάνουν πιο προσβάσιμη την κοινωνία.


Στη χώρα μας περίπου το 10% του συνολικού πληθυσμού αντιμετωπίζει κάποια σοβαρή αναπηρία σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η απουσία προσβασιμότητας όμως καθηλώνει τα άτομα αυτά στα σπίτια τους καθιστώντας τα αόρατα στην υπόλοιπη κοινωνία.


Ας σπάσουμε λοιπόν τις προκαταλήψεις γύρω από την αναπηρία, ας πάψουμε να αντιμετωπίζουμε τα άτομα αυτά με οίκτο και ας διεκδικήσουμε μια πιο προσβάσιμη και συμπεριληπτική κοινωνία και από άποψη υποδομών και από άποψη αντιλήψεων αυτό είναι εξάλλου το όνειρο και η επιδίωξη κάθε συμπολίτη μας με αναπηρία όπως ο Κωνσταντίνος.


Ανδρέας Χριστόπουλος

Φοιτητής Νομικής



 

Ευχαριστούμε την Σάντρα Μεταξάς για την φωτογραφική κάλυψη του ρεπορτάζ




bottom of page