top of page

Σταφύλι-Σύκο: Γνωρίζοντας τα φθινοπωρινά προϊόντα της Μαραθωνίτικης γης

Έγινε ενημέρωση: 11 Οκτ 2023

Ο Σεπτέμβριος είναι ο κατεξοχήν μήνας τρύγου και συγκομιδής δύο πολύ βασικών αγροτικών προϊόντων του Μαραθώνα. Την αρχή (χρονικά) κάνει το Σύκο και στη συνέχεια το Αμπέλι. Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα τα δύο αυτά παραγωγικά φυτά και τα υπέροχα προϊόντα τους., ήδη πασίγνωστα από την αρχαιότητα.


Σταφύλι


Το Σταφύλι


Τα αμπέλια που θα συναντήσουμε στο Μαραθώνα, αλλά και γενικότερα στον Αττικό αμπελώνα είναι κυρίως της ποικιλίας Σαββατιανό, που καταλαμβάνει πάνω από 70% της έκτασης. Είναι μία ιστορική ελληνική ποικιλία που δίνει λευκό κρασί, και είναι πλήρως προσαρμοσμένη στις κλιματικές συνθήκες της άνυδρης γενικά Αττικής γης. Η αντοχή του στην ξηρασία είναι θαυμαστή, ενώ η κυπελλοειδής διαμόρφωση της πλούσιας κόμης του προστατεύει τα σταφύλια από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο. Μαζί με το Ροδίτη, παράγει τη γνωστή Ρετσίνα, η οποία υπήρξε το σήμα κατατεθέν του ελληνικού κρασιού πριν από δεκαετίες.




Τα τελευταία χρόνια, το Σαββατιανό έχει αποκτήσει πολλούς πιστούς φίλους, καθώς αρκετοί οινοπαραγωγοί το έχουν αναδείξει ακόμα και σε διεθνές επίπεδο, με εξαιρετικές ετικέτες. Είναι ένα λευκό κρασί λαμπερό, με εξαιρετικό άρωμα, ισορροπημένη γεύση, σχετικά ελαφρύ που μπορεί να συνοδεύσει κάθε γεύμα. Άλλες ελληνικές ποικιλίες που μπορούμε να συναντήσουμε στην ευρύτερη περιοχή Μαραθώνα, Γραμματικού, Βαρνάβα είναι η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, το Αγιωργίτικο και η Μανδηλαριά.


Το Σύκο


Από τα τέλη Ιουλίου και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου γίνεται στην περιοχή του Μαραθώνα και η συγκομιδής ενός άλλου σημαντικού καρπού, αυτού της Συκιάς. Μαζί με τις ελιές και το αμπέλι, τα σύκα αποτελούσαν τα βασικά συστατικά της διατροφής των Αρχαίων Ελλήνων. Είναι εξαιρετικά θρεπτική τροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες, και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι Αρχαίοι Έλληνες τα είχαν ως βασικό κομμάτι της διατροφής τους. Μπορεί να καταναλωθούν φρέσκα μέσα σε λίγες μέρες από τη συγκομιδή, είτε και ως αποξηραμένα.



Στον Μαραθώνα δεν υπάρχουν πλέον μεγάλες εκτάσεις που να καλλιεργείται η συκιά σε εντατική μορφή. Υπάρχουν όμως χιλιάδες διάσπαρτα δέντρα, που παράγουν από 100-300 κιλά καρπού κάθε χρόνο. Οι βασικότερες ποικιλίες που θα συναντήσουμε είναι τα Βασιλικά, η ποικιλία Μαρκοπούλου και τα Σμυρνέϊκα. Η Συκιά είναι και αυτή ιδιαίτερα ανθεκτική στην ξηρασία και στα ζεστά καλοκαίρια της Αττικής, παρόλα αυτά ειδικά φέτος με τους παρατεταμένους καύσωνες εμφανίζεται μεγάλη μείωση της παραγωγής αλλά και σημαντική χρονική της καθυστέρηση.


Σπύρος Σκαρέας

Γεωπόνος


bottom of page