top of page

Στο Γραμματικό θα δεις τις ομορφότερες "Περσείδες"

Έγινε ενημέρωση: 14 Οκτ 2019



Οι Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή βροχή διαττόντων αστέρων που κάθε καλοκαίρι παρατηρείται στο νυχτερινό ουρανό, θα κορυφωθεί το βράδυ της Δευτέρας (12 Αυγούστου).


Πρόκειται για τα απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ (109P/Swift-Tuttle) που «συναντιούνται» με τη Γη τους θερινούς μήνες, έλκονται από αυτήν και πέφτουν με τεράστιες ταχύτητες στην ατμόσφαιρα. Τα μεγαλύτερα κομμάτια καταφέρουν να φτάσουν ακόμα και στην επιφάνεια της γης (μετεωρίτες) ενώ ξεχωρίζουν οι βολίδες, τα πιο λαμπρά απομεινάρια που διασχίζουν τον ουρανό.


Ο κομήτης ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ. Οι πρώτες αναφορές για τις Περσείδες καταγράφηκαν πριν από περίπου 2.000 χρόνια (36μ.Χ) και η αρχαιότερη έρχεται από την Άπω Ανατολή.

Τα μετέωρα ζυγίζουν στην πλειονότητά τους λιγότερο από ένα γραμμάριο και εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα 60 km/s (216.000 χιλιόμετρα/ώρα). Σε ύψος περίπου 100 km αναφλέγονται και γίνονται ορατά με γυμνό μάτι. Πλησιάζοντας το έδαφος διαλύονται από την τριβή, αναπτύσσοντας θερμοκρασία που ξεπερνά τους 1.600 C°, αφήνοντας πίσω τους έτσι τα φωτεινά ίχνη!





Τα "πεφταστέρια" αρχίζουν να εμφανίζονται αραιά από τις 17 Ιουλίου περίπου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν έως τις 24 Αυγούστου.

Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι αυτές πριν την ανατολή. Το μυστικό για να δει κανείς μια βροχή διαττόντων, είναι το οπτικό πεδίο να περιλαμβάνει ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα σκοτεινού ουρανού. Το Γραμματικό (Μαραθώνα) θεωρείται από τα ιδανικά σημεία στην Αττική μας αποκαλύπτει ο Ανδρέας Χονδρογιάννης.

Ο Ανδρέας Χονδρογιάννης - Astropixel.gr είναι κάτοικος Γραμματικού τα τελευταία 5 χρόνια και ασχολείται με την αστροφωτογραφια και την παρατήρηση του έναστρου ουρανού ενεργά από το 1997 και σαν αστροφωτογράφος από το 2007. Η αστροεξόρμηση γίνεται σχεδόν κάθε μήνα με τη νέα σελήνη, μαζί με φίλους ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες από το χώρο. Το αγαπημένο σημείο βεβαίως είναι το Γραμματικό και η Αγία Τριάδα!

Όταν τα δεις να πέφτουν μη ξεχάσεις να κάνεις μια ευχή!



Πηγές: astropixel.gr Lifo




bottom of page