Η ακτογραμμή Σχινιάς - Νέα Μάκρη - Ραφήνα - Αρτέμιδα - Χαρμολιά - Πόρτο Ράφτη απειλούνται πλέον από το νέο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων
Χιλιάδες λουόμενοι επισκέπτονται καθημερινά αυτό τον καιρό τις πανέμορφες παραλίες της Ανατολικής Αττικής που προσφέρουν μια όαση δροσιάς σε όσους τις επιλέγουν. Πόρτο Ράφτη, πλαζ Μαρκόπουλου, Αγία Μαρίνα, Χαμολιά, Αρτέμιδα, Ραφήνα, Νέα Μάκρη και Σχινιάς, κατακλύζονται από κόσμο που απολαμβάνει τα καταγάλανα νερά που διαθέτουν οι εν λόγω ευλογημένες από τον Θεό περιοχές.
Υποβάθμιση
Αυτός ο πόλος έλξης όμως με τα τιρκουάζ, γαλάζια και μπλε νερά κινδυνεύει τώρα στην καλύτερη περίπτωση με υποβάθμιση και στην χειρότερη με καταστροφή καθώς στην παραλία της Χαμολιάς, που βρίσκεται ανάμεσα στη Βραυρώνα και το Πόρτο Ράφτη, επέλεξαν οι δημόσιοι φορείς να τοποθετήσουν μεγάλους αγωγούς μέσω των οποίων θα καταλήγουν εκεί τα επεξεργασμένα λύματα από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου - Παιανίας που δημιουργείται στα Σπάτα. Οι αγωγοί, μήκους 53 χιλιομέτρων, θα μεταφέρουν από το εργοστάσιο τις επεξεργασμένες ακαθαρσίες και θα τις εκρέουν στη συγκεκριμένη γραφική ακτή, προκαλώντας ήδη όπως είναι φυσικό έντονες αντιδράσεις τόσο από τους κατοίκους του δήμου Μαρκόπουλου Μεσογαίας όσο και από την ίδια την δημοτική αρχή που υποστηρίζει ότι «κάποιοι αποφάσισαν να υποβαθμίσουν την περιοχή και έλαβαν αποφάσεις χωρίς να μας ρωτήσουν».
Μη γνωστοποίηση των επιπτώσεων
Να σημειωθεί ότι η κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων πραγματοποιείται με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής ενώ τη διαχείρισή του θα αναλάβει ακολούθως η Εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχέτευσης Πρωτευούσης Α.Ε. (ΕΥΔΑΠ). Οι κάτοικοι της ακτογραμμής από Σχινιά - Νέα Μάκρη - Ραφήνα - Αρτέμιδα - Χαρμολιά - Πόρτο Ράφτη που απολαμβάνουν μέχρι και σήμερα τις παραλίες τους, εκτιμούν τα όσα γίνονται ότι συνιστούν οικολογικό έγκλημα για τον τόπο τους. Η αγωνία τους πολλαπλασιάζεται διαπιστώνοντας ότι μεταξύ άλλων δεν έχει γνωστοποιηθεί εδώ και τόσο καιρό η υφιστάμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου ώστε να γνωρίζουν και οι ίδιοι το μέγεθος των συνεπειών που θα υπάρξουν από τα επεξεργασμένα λύματα.
Οι δημότες τονίζουν ότι δεν τους έχει διευκρινιστεί ακόμη ούτε καν εάν η επεξεργασία των λυμάτων θα είναι δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια (η δευτεροβάθμια είναι μέτρια επεξεργασία) και τι θα μπορούσε να συνεπάγεται για τη θαλάσσια περιοχή τους ένα τυχόν ατύχημα στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων. Το Κορωπί για παράδειγμα, διαθέτει ως γνωστόν μια μεγάλη βιομηχανική ζώνη. Τα αστικά λύματα της βιομηχανικής ζώνης θα πηγαίνουν στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου - Παιανίας. Ποιος εγγυάται όμως ότι κάποιες απ’ αυτές τις βιομηχανίες δεν θα ρίχνουν εκεί και τα βιομηχανικά τους λύματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καταστροφή των νερών των παραδεισένιων παραλιών της Ανατολικής Αττικής; Από τον Σχινιά και τον Μαραθώνα, μέχρι τον Πόρτο Ράφτη.
Πηγή: www.newsbeast.gr
Comments