• Φαίη Παπαλά

Τύμβος του Μαραθώνα

Ο τύμβος του Μαραθώνα, με ύψος 10 μέτρα και διάμετρο 50, δημιουργήθηκε μετά από τη μάχη των Αθηναίων με τους Πέρσες. Ο τύμβος αποτελεί τους τάφους των 192 Αθηναίων Μαραθωνομάχων, όπου ετάφησαν τα λείψανα που απόμειναν μετά από την καύση των νεκρών.


Η μάχη του Μαραθώνα, κατά τους σύγχρονους ιστορικούς, αποτελεί μια από τις ιστορικότερες μάχες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Το 490 π.Χ. ο περσικός στρατός υπό τον Δάτι με διοικητή του στόλου τον Αρταφέρνη, διέπλευσε νότια του Ευβοϊκού και αποβιβάστηκε στην παραλία του Μαραθώνα, τον σημερινό Σχινιά. Η περσική εκστρατεία εναντίον της Ελλάδας έγινε με σκοπό να τιμωρηθούν οι Αθηναίοι και οι Ερετριείς, επειδή είχαν βοηθήσει τους Ίωνες να ξεσηκωθούν κατά των Περσών. Ο επόμενος στόχος των Περσών ήταν να διασχίσουν την Αττική και να πολιορκήσουν την Αθήνα. Παρά την υπεροχή του δυναμικού των Περσών (10.000 Αθηναίοι και 1.000 Πλαταιείς έναντι διπλάσιου αριθμού Περσών), οι Αθηναίοι υπό τον Μιλτιάδη κατάφεραν να κερδίσουν.

Η τιμή του εισιτηρίου για τον Τύμβο του Μαραθώνα είναι 3 ευρώ μέχρι τον Μάρτιο και 6 ευρώ από τον Απρίλιο και έπειτα.

Αυτήν την Κυριακή 5 Ιανουαρίου οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία και τα μνημεία θα είναι ανοιχτά για το κοινό. Η είσοδος στους δημόσιους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή εισιτηρίου, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου εκάστου έτους.

Τοποθεσία: Αγ. Παντελεήμων , Μαραθώνας, 190 07

Τηλέφωνο: 2294 055055

8:00 π.μ. - 3:00 μ.μ.Φαίη Παπαλά

Φοιτήτρια Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών

Πηγές: mixani-tou-xronou | el.wikipedia.org | gtp.gr |

Βιβλίο: ΜΑΡΑΘΩΝ, Έκδοση: Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Μαραθώνος

Φωτογραφίες: www.archaiologia.gr | el.m.wikipedia.org

+30 6972244897

Μαραθώνας

©2019 by We Love Marathon. Proudly created with Wix.com

  • Black Pinterest Icon