top of page

Τύμβος του Μαραθώνα

Έγινε ενημέρωση: 1 Μαΐ 2021

Ο τύμβος του Μαραθώνα, με ύψος 10 μέτρα και διάμετρο 50, δημιουργήθηκε μετά από τη μάχη των Αθηναίων με τους Πέρσες. Ο τύμβος αποτελεί τους τάφους των 192 Αθηναίων Μαραθωνομάχων, όπου ετάφησαν τα λείψανα που απόμειναν μετά από την καύση των νεκρών.

Τύμβος Μαραθώνα

Η μάχη του Μαραθώνα, κατά τους σύγχρονους ιστορικούς, αποτελεί μια από τις ιστορικότερες μάχες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Το 490 π.Χ. ο περσικός στρατός υπό τον Δάτι με διοικητή του στόλου τον Αρταφέρνη, διέπλευσε νότια του Ευβοϊκού και αποβιβάστηκε στην παραλία του Μαραθώνα, τον σημερινό Σχινιά. Η περσική εκστρατεία εναντίον της Ελλάδας έγινε με σκοπό να τιμωρηθούν οι Αθηναίοι και οι Ερετριείς, επειδή είχαν βοηθήσει τους Ίωνες να ξεσηκωθούν κατά των Περσών. Ο επόμενος στόχος των Περσών ήταν να διασχίσουν την Αττική και να πολιορκήσουν την Αθήνα. Παρά την υπεροχή του δυναμικού των Περσών (10.000 Αθηναίοι και 1.000 Πλαταιείς έναντι διπλάσιου αριθμού Περσών), οι Αθηναίοι υπό τον Μιλτιάδη κατάφεραν να κερδίσουν.

Τύμβος Μαραθώνα

Η τιμή του εισιτηρίου για τον Τύμβο του Μαραθώνα είναι 3 ευρώ μέχρι τον Μάρτιο και 6 ευρώ από τον Απρίλιο και έπειτα.

Αυτήν την Κυριακή 5 Ιανουαρίου οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία και τα μνημεία θα είναι ανοιχτά για το κοινό. Η είσοδος στους δημόσιους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή εισιτηρίου, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου εκάστου έτους.

Τηλέφωνο: 2294 055155

8:00 π.μ. - 3:00 μ.μ.



Φαίη Παπαλά

Φοιτήτρια Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών

 

Βιβλίο: ΜΑΡΑΘΩΝ, Έκδοση: Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Μαραθώνος

Φωτογραφίες: www.archaiologia.gr | el.m.wikipedia.org

bottom of page