top of page

Χαρίστε ένα πολύτιμο δώρο στον εαυτό σας - βάλτε το περπάτημα στην καθημερινότητά σας!

Έγινε ενημέρωση: 19 Ιαν 2023

Το περπάτημα αποτελεί μία ευχάριστη, εύκολη και χωρίς κόστος, φυσική δραστηριότητα. Δεν απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες και ακριβό εξοπλισμό, ενσωματώνεται εύκολα στην καθημερινότητά μας, ρυθμίζεται από τον καθένα ως προς την ένταση και τη διάρκεια και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον οργανισμό. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό τρόπο άσκησης, επαφής με τη φύση και κοινωνικοποίησης κυριολεκτικά για όλους. Στο άρθρο που ακολουθεί, θα παρουσιάσουμε τα πλεονεκτήματα του βαδίσματος σαν συνήθεια, θα αναφέρουμε γιατί είναι καλύτερα να περπατάμε έξω εφόσον είναι δυνατόν, και θα προτείνουμε μία όμορφη διαδρομή που μπορεί να εκτελέσει ο καθένας αγόγγυστα στον όμορφο δήμο του Μαραθώνα.



Τι κερδίζουμε αν περπατάμε καθημερινά;

Το να εντάξουμε την άθληση- άσκηση στις καθημερινές μας συνήθειες αποτελεί κρίσιμη ανάγκη για τη σημερινή κοινωνία εφόσον η καθημερινότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας του σύγχρονου ανθρώπου, σχετίζεται με άρρηκτα με την καθιστική ζωή και την απουσία κίνησης (δουλειά γραφείου, σχολική ζωή κτλ). Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πώς ακόμα και μισή ώρα χαλαρό περπάτημα, ωφελεί ποικιλοτρόπως τον οργανισμό μας. Πιο συγκεκριμένα, το συστηματικό βάδισμα είναι ικανό να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, την καρδιοαναπνευστική λειτουργία και τη γενική φυσική και ψυχική κατάσταση του ατόμου. Το να περπατάμε καθημερινά είναι ένας εύκολος και ευχάριστος, φυσικός τρόπος ενδυνάμωσης των μυών των κάτω άκρων και της λεκάνης, σύσφιξης των ποδιών και καταπολέμησης της κυτταρίτιδας. Επιπλέον ανάλογα με την ένταση πού γίνεται το βάδισμα μπορούμε να έχουμε ικανοποιητικό επίπεδο καύσης θερμίδων και μείωσης του σωματικού λίπους. Ένα άλλο σημαντικό όφελος που προκύπτει από την παραπάνω συνήθεια είναι η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και η έγκαιρη πρόσληψη ασθενειών που σχετίζονται με την καθιστική ζωή όπως υπέρταση, παχυσαρκία κτλ.


Που να πάω για περπάτημα;


Αν ο παράδεισος του περιπατητή βρίσκονταν την Αττική, τότε θα ήταν σίγουρα ο πεζόδρομος της Νέας Μάκρης! Μία πανέμορφη διαδρομή περίπου τριών χιλιομέτρων (σύνολο 6χλμ.), που ξεκινάει από το γραφικό λιμανάκι της Νέας Μάκρης και τελειώνει στην όμορφη παραλία του Μαραθώνα. Αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, κατάλληλο για περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο και βόλτα. Ο πεζόδρομος βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, δίπλα στο κύμα μακριά από την κεντρική λεωφόρο και τη φασαρία των αυτοκινήτων.


πεζόδρομος Νέας Μάκρης
Το υπέροχο γαλάζιο κάδρο συμπληρώνεται από όμορφους φοίνικες, καταπράσινο γρασίδι, πεύκα και πλούσια βλάστηση - πεζόδρομος Νέας Μάκρης | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Ο δρόμος είναι επίπεδος, και βατός για τον καθένα. Ο επισκέπτης στο δρόμο για Μαραθώνα θα συναντήσει ήσυχες παραλίες με καταγάλανα νερά, ψάθινες ομπρέλες και καλή οργάνωση, ένα εξωτικό τοπίο που δεν θυμίζει και πολύ την υπόλοιπη Αττική. Στο δρόμο υπάρχουν μεγάλα παγκάκια, ταβέρνες και καφέ όπου μπορεί κάποιος να ξεκουραστεί και να απολαύσει ένα ρόφημα ή το φαγητό του.


πεζόδρομος νέας μάκρης
Ο πεζόδρομος της Νέας Μάκρης δυστυχώς διακόπτεται απότομα πριν το ύψος της παραλίας Μαραθώνα καθώς δεν έχει συντηρηθεί και έχει καταστραφεί από την αλμύρα της θάλασσας... | Φωτ: Χρήστος Μαλέτσικας

Στην διαδρομή θα συναντήσετε την μεγάλη παραλία και τον υγρότοπο Μπεξίζα, μπορείτε να ταξιδέψετε στην ιστορία, επισκεπτόμενοι τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού των Αιγυπτίων θεών (βρίσκεται δίπλα από τον πεζόδρομο), θα περάσετε το γαλανόλευκο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, το ξενοδοχείο Golden coast και διάφορα beach bar. Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι μία προσιτή απόδραση σωματικής και ψυχικής ευεξίας για όλους και αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για περίπατο και βόλτα στην Ανατολική Αττική.


Γιατί να επιλέξω την ύπαιθρο;


Στην Ελλάδα, ειδικά στην Αττική, ο καιρός είναι πολύ συχνά σύμμαχος των περιπατητών. Η επαφή με τη φύση, μακριά από τη φασαρία της πόλης είναι ένα πραγματικό δώρο για τον καθένα μας. Όταν περπατάμε έξω, η βόλτα κοντά στο πράσινο και το γαλάζιο είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό, το μυαλό μας καθαρίζει, το άγχος, ο θυμός και η απογοήτευση μειώνονται, προκαλείται ψυχική ευεξία και ενθαρρύνεται η δημιουργικότητα. Όσο σκληρά και αν εργάζεται κάποιος, ότι κι αν τον απασχολεί, μία μικρή απόδραση στη φύση θα τον κάνει να νιώσει καλύτερα.


Πεζόδρομος Νέας Μάκρης
Δεν είναι τυχαίο, που πολλοί καλλιτέχνες εμπνέονται μετά από μία βόλτα στη φύση! - Πεζόδρομος Νέας Μάκρης | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Περπατώντας σε εξωτερικούς χώρους, το φως του ήλιου, ο φρέσκος αέρας, η θαλασσινή αύρα και πανέμορφο φυσικό τοπίο, μειώνουν την μελαγχολία και την κατάθλιψη που συχνά προκαλεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Ακόμα, περπατώντας στην ύπαιθρο συχνά τα άτομα είναι πιο ευδιάθετα, κοινωνικοποιούνται ευκολότερα και δημιουργούνται όμορφες φιλίες.

zakcret

Για να ασχοληθεί κάποιος με το περπάτημα, δεν χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό, αρκεί να φοράει άνετα, κατά προτίμηση αθλητικά ρούχα και ένα ζευγάρι καλά αθλητικά παπούτσια για την αποφυγή των μικροτραυματισμών. Μην ξεχνάτε να ντύνεστε ανάλογα με τον καιρό και να έχετε μαζί σας νερό!


Στα πλαίσια του ρεπορτάζ ένα Σάββατο απόγευμα, περπατήσαμε όλο τον πεζόδρομο της Νέας Μάκρης. Διανύσαμε σύνολο 6χλμ. σε 1 ώρα και ένα τέταρτο (κάναμε στάση για ζεστή σοκολάτα στο χέρι!) και κάψαμε 300 θερμίδες έκαστος!

πεζόδρομος νέας μάκρης


Κώστας Δαβερώνας

Γυμναστής (Απόφοιτος ΤΕΦΑ)


bottom of page