Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 22 συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης για ένα μεγάλο εύρος προϊόντων. Με την ανακύκλωση εξοικονομούνται πολύτιμες πρώτες ύλες που διαφορετικά εισάγονται, συχνά με μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.
Αναλυτικότερα, η ανακύκλωση είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιούνται διάφορα υλικά που δεν αποτελούν πλέον αγαθό για τον άνθρωπο. Στην διαδικασία αυτή συνήθως τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα προϊόντα.
Κατά την ανακύκλωση μετατρέπονται τα βλαβερά υλικά για το περιβάλλον σε λιγότερο ή καθόλου βλαβερά. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ομαλότερα η επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον το οποίο ουσιαστικά ολοκληρώνει την διαδικασία της ανακύκλωσης.
Επίσης, η ανακύκλωση μειώνει την χρήση ενέργειας και ως εκ τούτου τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, άρα συμβάλει και στην μείωση της υπερθέμανσης του πλανήτη. Ακόμα, με την ανακύκλωση μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) καθώς ανοίγουν και νέες θέσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα μέσω της ανακύκλωσης:
1.Μειώνονται τα απορρίμματα και τα προβλήματα διαχείρισής τους
2.Εξοικονομείτε ενέργεια
3.Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων 4.Επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη πτώση (ή μη αύξηση) των τιμών των προϊόντων, καθώς δεν απαιτείται εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης 5.Προστατεύεται η υγεία του ανθρώπου και διασφαλίζεται το καλύτερο μέλλον των παιδιών
και 6.Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τομείς θετικών ενεργειών για την διάσωση του πλανήτη.
Τα υλικά που ανακυκλώνονται είναι το πλαστικό, το γυαλί, το χαρτί, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, οι μπαταρίες και οι ηλεκτρονικές συσκευές. Συγκεκριμένα οι ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να ανακυκλώνονται όχι μόνον γιατί η τοποθέτηση τους σε χώρους ταφής απορριμμάτων επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά και γιατί βλάπτουν την υγεία μας. Ανακυκλώσιμα είναι επίσης τα βιοδιασπάσιμα απόβλητα, όπως τα υπολείμματα τροφίμων, τα απόβλητα κήπων και καλλιεργειών, μέσω της κομποστοποίησης με τη βοήθεια μικροοργανισμών. Η ανακύκλωση στον Δήμο Μαραθώνα θα ξεκινήσει από της 3 Μαρτίου με δύο ειδών κάδων ανακύκλωσης, ο μπλε κάδος και ο κίτρινος κάδος. Στον μπλε κάδο θα τοποθετούνται γυάλινα, πλαστικά μπουκάλια, αλουμίνια και λευκοσίδηρος*, ενώ στον κίτρινο κάδο εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, φάκελοι, χαρτοκιβώτια και χάρτινες συσκευασίες.
Όταν ανακυκλώνουμε πρέπει να λάβουμε υπόψη τα παρακάτω:
1. Να διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα απορρίμματα
2. Να αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα και να τις ξεπλένουμε πολύ καλά
3. Να διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια
4. Δεν πετάμε στον κάδο της ανακύκλωσης τα υλικά συσκευασίας μέσα σε δεμένες σακούλες
5. Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους κάδους ανακύκλωσης.
6. Κλείνουμε πάντα τους κάδους, για να προστατεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή!!
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακύκλωση απαιτεί την ευθύνη του παραγωγού για το προϊόν που παράγει αλλά και την υπευθυνότητα του πολίτη για το διαχωρισμό των αποβλήτων και την μεταφορά τους στους αντίστοιχους κάδους ανάλογα με το είδος τους.
Ας γεμίζουμε λοιπόν τους κάδους ανακύκλωσης για ένα καλύτερο μέλλον που όλοι μας θέλουμε !!!!
*Ο λευκοσίδηρος είναι τα δοχεία ελαιολάδου,το τσίγγινο δοχείο της φέτας, το γάλα εβαπορέ η συσκευασία τοματοπολτού, τόνου και ζωοτροφών.
Κασσάνδρα Κουσούλη
Φοιτήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Επιστήμης Ζωϊκής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών
Πηγές: www.eoan.gr
www.el.wikipedia.org
Comentários